Kolding: Har du brug for noget ny inspiration, når det kommer til valget af legeplads? Så prøv eventuel de tre legepladser, som vi har fremhævet her.
Der er tale om tre vidt forskellige legepladser, som har hver sine fordele. Vi har fået designchef hos den lokale legepladsproducent Ledon, Søren Skøtt, til at sætte nogle ord på, hvad de tre legepladser kan - men det er os på ugeavisen, som har udvalgt pladserne.
De offentlige legepladser i Kolding Kommune
Der findes i alt 24 offentlige legepladser, som vedligeholdes af Kolding Kommune. Ud over de 24 er der flere legestationer på vej i midtbyen.
- Hechtsvej, Viuf
- Den gl. sportsplads, Nøddevej, Viuf
- Almind Aktivitetspark, Vestergade, Almind
- Toftevej, Almind
- Damhusanlægget, Bramdrupdam
- Kringsvænget, Bramdrupdam
- Skovlundvej 23, Seest
- Grøndalsvej 1, Kolding
- Stejlbjerganlægget, Stejlbjergvej, Kolding
- Bellevuegade, Kolding
- Konsul Effsvej, Kolding
- Røddingvej, Kolding
- Klintevej, Kolding
- Møllebakken/Møllevang, Sdr. Bjert
- Løverodde strand, Løveroddevej, Sdr. Stenderup
- Gildesager/Staalvej, Christiansfeld
- Fælleden Birkevej 9a, Christiansfeld
- Margrethelund, Margrethevej, Vamdrup
- Vamdrup Bymidte, Nørregade, Vamdrup
- Den Grønne Linje, Kvarterhuset, Kolding
- Lunderskov gl. rådhus, Kobbelvænget 2A, Lunderskov
- Skanderup Borgerforening, Enghaven 16, 6640 Lunderskov
- Hejlsminde Havnevej, Hejlsminde
- Jordrup bypark, Bytoften, Jordrup
1 Kobbelvænget i Lunderskov
Legepladsen ved siden af biblioteket i Lunderskov strækker sig over et stort areal, som blandt andet også indeholder en god kælkebakke. Legepladsen består af tre afdelinger: En småbørnslegeplads, et område med nogle små karruseller og et stort klatrenet.
- Det med zonerne, er noget af det, jeg hæfter mig ved, er dejligt. Der er både et areal til de mindre børn, der er nogle gynger, og der er noget klatre- og balanceværk længere væk, så forskellige aldersgrupper kan lege i hver sin del af legepladsen, siger Søren Skøtt, som også glæder sig over, at der er bænke til de voksne lige ved siden af legepladsen til de mindste børn.
- Der er i virkeligheden de ting, der skal til, for at de mindste børn har det godt. Det område er godt op til de cirka fire år, siger han om afdelingen for de yngste.
Også klatrenettet får ros med på vejen af Søren Skøtt.
- Det er godt at se et klatrenet med maser af reb, gynger og et hangout, hvor de 10-12-årige kan synes, at det er fedt at hænge ud sammen. På den måde kan de både være sociale med jævnaldrende og få rørt kroppen. Mellemgruppen fra de cirka syv år synes også, den er sjov, siger han og konkluderer:
- Det er en af de mere interessante legepladser i forhold til, at den dækker hele aldersgruppen og har legeredskaber, der tiltaler de fleste.
2 Røddingvej i Kolding
På Røddingvej i det sydlige Kolding kan man finde en lille legeplads med et legetårn med riddertema, nogle gynger og en lang rutsjebane, der snor sig ned af en bakke.
Søren Skøtt har ikke selv udvalgt legepladsen, men han kender den bedre end de fleste.
- Ridderborgen er faktisk det første produkt, jeg lavede hos Ledon. Det er et meget kompakt legeredskab, hvor vi har puttet meget legeværdi ind i en komptakt struktur med tårnet, man kan lege prinsesse i og fængslet, som de seje riddere kan putte hinanden i. Mange af funktionerne på de andre legepladser er indbygget i den her ene struktur, og så er det dejligt at se den i sammenhæng med nogle gynger og den her rutsjebane på bakken, hvor man bruger landskabet. Så det er tre fede legeredskaber på relativt lille plads, siger Søren Skøtt, som anslår, at legepladsen egner sig fint til børn fra et til cirka syv år.
3 Almind Aktivitetspark
På Vestergade i Almind finder man en stor legeplads med en række forskellige legeredskaber i træ. Der er et klatretårn, en rutsjebane, gynger, en vippe, et lille legehus, nogle tunneller, som man kan kravle i, og nogle små trædyr.
- Den har også noget at byde på, særligt det her klatretårn, hvor man kan få noget fysisk aktivitet, og den er også zoneopdelt. Den har rigtig mange af de elementer, man godt kan lide. Det er noget andet end de fleste andre legepladser, men indholdet er alligevel også meget det samme. Jeg tror ikke, den fanger de større børn helt så godt, men det er en fin legeplads, og jeg er imponeret over de mange redskaber, siger Søren Skøtt, som dog ikke er ubetinget begejstret for træ som materiale til en legeplads.
- Ulempen ved træ er, at det kræver en anden vedligeholdelse, og det har en begrænset levetid, men legemæssigt betyder det ikke så meget for børnene, om det er det ene eller det andet. Typisk er det ikke helt så appellerende, fordi der mangler nogle detaljer, men det er billigere at købe, og det har en anden æstetik, som kan få de voksne til at vælge det.
Legepladsdesigneren er til gengæld glad for den gode plads og de naturlige omgivelser på legepladsen.
- Der er nogle muligheder for at lave nogle lege, der ikke kun er centreret om legeredskaberne, hvor man har pladsen til at folde legen mere ud, og man kan for eksempel også have bolde eller kongespil med. Så kombinationen af natur og gode legeredskaber kan jeg godt lide, siger han.