Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveklumme: De brogede blade

Billedet er fra Geografisk Haves Japan-område og er et billede af krybende benved (Euonymus fortunei ’Sunspot’). Foto: Geografisk Have
I denne uges haveklumme fra Geografisk Have kan du blive meget klogere på havens planter med de såkaldte lidt brogede blade.

Når man går rundt og ser på forskellige planter i haver, støder man tit på nogle, der har ’brogede’ – altså tofarvede blade. Som regel er den ene af farverne grøn, mens den anden kan være hvid, rød eller gullig. Tit giver farverne et unikt mønster, som er med til at give planten et smukt, og måske endda eksotisk, skær.

Men hvordan er det lige gået til, at bladene kommer til at se sådan ud? Faktisk er det i de fleste tilfælde en fejl. Der går noget galt i plantens celler, og lige pludselig kan der opstå en gren med brogede blade på en ellers helt grøn busk. Den gren kan man så som regel klippe af og lave stiklinger af. Hvis man så er heldig, bliver de nye stiklinger ved med at producere brogede blade. De brogede blade er i øvrigt det, vi i gartnerfaget kalder for ’varigerede blade’. Det er også derfor, at planter med brogede blade ofte har et sortsnavn, der hedder noget i retning af ’variegata’.

Som sagt er det som regel en genetisk fejl, der opstår hos planten, og i de fleste tilfælde vil det kun ske på en enkelt gren. Det er derfor også meget sjældent, at man møder det ude i naturen. Vi mennesker har udnyttet det, og vi synes, det er smukt, og derfor har vi indført planter med brogede blade i vores haver.

Annonce

Eksempler på planter med tofarvede blade er efeu, taks, kristtorn og de stedsegrønne typer af benved, men der findes også brogede former af spidsløn, bøg og mange andre løvfældende træer og buske.

I Geografisk Have er brogede planter en sjældenhed. Men både i Rosariet og i Rosenhaven finder du en broget variant af den lille gule vorterod. Vorterod, der er vildtvoksende i Danmark, bliver af mange betragtet som ukrudt. Men faktisk findes der en engelsk sort af vorterod ved navn Ranunculus ficaria lembrook variegated, som er ganske populær i mange haver. Vorterod blomstrer dog først i april. Til gengæld lyser Japan-området op i denne vintertid, hvor du kan se brogede benved krybende langs én af de små buede stier.

Som regel er den ene af farverne grøn, mens den anden kan være hvid, rød eller gullig. Tit giver farverne et unikt mønster, som er med til at give planten et smukt, og måske endda eksotisk, skær. Men hvordan er det lige gået til, at bladene kommer til at se sådan ud?

Annonce
Ugeavisen Kolding

Google-bil besøger Kolding på tirsdag

Annonce
Ugeavisen Kolding

Modeshow i gågaden: Børn viser det fede genbrugstøj frem

Annonce
Ugeavisen Kolding

Frivilligbeviser blev uddelt på rådhuset

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Elever fra specialskole udstiller finurlige dyr på Kolding Bibliotek

Ugeavisen Kolding

Godt nyt til Koldings bilister: Midtbyen får 350 nye p-pladser

Ugeavisen Kolding

Coding Pirates starter igen

Ugeavisen Kolding

Charlotte fik at vide, at hun ville få svært ved at tage en uddannelse: I dag driver hun sin egen virksomhed og vil hjælpe andre i samme situation

Ugeavisen Kolding

Frederik og 167 andre udviklingshæmmede skal løbe gennem Kolding sammen med Danmarks kronprinsesse

Ugeavisen Kolding

Bagedyst-vinder skal spille med i Kolding-families musical

Ugeavisen Kolding

Millionpulje skal sikre mere vild natur i Kolding Kommune svarende til 4000 fodboldbaner

Ugeavisen Kolding

Klumme: Kan lokale aktioner gøre en forskel?

Ugeavisen Kolding

Sara sælger stilfuldt modetøj i Kolding - og hendes svage side er købekager fra Dancake

Ugeavisen Kolding

Mie vil skabe podcast-miljø for byens unge: Hvis de kan i København, kan vi også i Kolding

Ugeavisen Kolding

Parklumme: Har I skænderier om de samme emner igen og igen – uden at komme videre?

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Tid til rhododendron

Annonce