Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveklumme: En pude af blåt

Billedet er fra Aksel Olsens plantekartotek, som opbevares i Kolding Stadsarkiv. Her ses en illustration af blåpude, med dertilhørende noter om planten. Illustration: Geografisk Have
I denne uges klumme fra Geografisk Have kan du blive meget klogere på de fine blå stenbedsplanter kaldet blåpude.

Haven: Lige for tiden kan man i mange haver se de fine blå stenbedsplanter, som hedder ’blåpude’ eller ’Aubrietia’ på latin. Den har i mange år været en populær plante at sætte på tørre skrænter eller i de ligeså populære ottetals-sten, som er blevet brugt meget ved indkørsler og terrasser. Blåpude er nemlig både nem og smuk. Den kræver ikke meget vand eller næring. Det eneste, de faktisk kræver, er sol og en veldrænet jord!

Blåpude er ideel til stengærder og andre tørre steder, for det er nemlig en alpin plante. Det vil sige, at den vokser naturligt højt oppe på de barske bjergtinder. Den vilde blåpude vokser i et bælte fra Sicilien til Vestasien. Planterne bliver ikke mere end omkring 10 centimeter høje, hvilket er en fordel, når man vokser på en kold og forblæst bjergtop.

Blåpude blomstrer også tidligt, hvilket skyldes, at den skal kunne nå at sætte frø i løbet af bjergenes korte somre. Derfor skal blåpude også nydes nu, for resten af sommeren vil den blot være en grøn pude - måske med en enkelt blomst eller to. Hvis man ikke gør noget ved sine blåpuder, kan de med årene godt komme til at se lidt kedelige eller forhutlede ud. Men hvis man klipper dem lidt tilbage hvert år, når de er afblomstret, så skyder de lige så fint med ny vækst.

Annonce

Aksel Olsens sorter

De fleste af de blåpuder, vi kan købe i dag, er godt nok hybrider, som mennesker har lavet for at få en større og bedre blomstring. Aksel Olsen, som anlagde Geografisk Have, dyrkede også blåpude. Han udvalgte endda et par sorter. Sorterne hed ’Kong Valdemar’ og ’Dronning Dagmar’. De blev valgt ud blandt en portion frøplanter sået af frø, som han fik fra Kew Garden i England.

I dag er det svært at finde disse sorter. Det kan skyldes, at de fleste af de blåpuder, som sælges i Danmark i dag, kommer fra Holland og Tyskland, hvor andre sorter er mere populære. I dag kan man også få blåpude med både hvide, lyserøde og pink blomster. Men i naturen er blåpude normalt kun blå og i sjældne tilfælde hvide.


Den vilde blåpude vokser i et bælte fra Sicilien til Vestasien. Planterne bliver ikke mere end omkring 10 centimeter høje, hvilket er en fordel, når man vokser på en kold og forblæst bjergtop.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce