Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Erantis – den udbredte forårsblomst

Billedet af denne erantis er fra grundlægger af Geografisk Have, Aksel Olsens, private have. Foto: Geografisk Have
I denne uges klumme fra Geografisk Have kan du blive meget klogere på den kendte forårsblomst erantis.
Annonce

En plante som næsten alle danskere kender, titter mange steder frem under hækken lige nu. Den lille, fine, gule erantis. Erantis er en af de første planter, der blomstrer, sammen med vintergækker og krokus i det helt tidlige forår. I forhold til dens lille størrelse, dufter erantis overraskende godt. Blomsterne er meget smukke, når de står tæt som små gule tæpper, der spreder sig ud under hækkene i hele haven. Vi er mange, der holder af den, og det er sikkert også grunden til, at planten er vidt udbredt i Danmark.

Erantis stængel er en lille knold, som nemt plantes ud. Og den kommer flittigt igen år efter år. Når en klump af erantis bliver stor, er den nem at dele, så man kan plante den nye steder i haven.

Erantis kommer oprindeligt fra Italien, Frankrig og Balkan. Men i dag findes den vidt udbredt i naturen i hele landet, hvor den har spredt sig fra folks haver.

I 2019 blev der udgivet et spændende Ph.d. projekt fra Københavns universitet. I projektet sammenligner Tora Finderup Nielsen Danmarks vilde flora i 1800-tallet med Danmarks flora i dag. Som et eksempel på, hvad resultaterne viser, blev erantis hevet frem.

Forskerne fandt nemlig, overraskende nok, at vi faktisk har flere forskellige planter i naturen i dag. Det skyldes i høj grad alle de planter, vi har indført til vores haver, som også spredes i naturen. Til gengæld er mange planter, der fandtes i den danske natur i 1800-tallet, helt forsvundet fra Danmark i dag. Det er de planter, som typisk voksede meget lokalt, hvor miljøet var gunstigt for netop dem - måske på et nærringsfattigt overdrev, en mose eller en eng.

Dræning, gødning, anlæg af græsplæner og skov er sket alle steder, så i dag er miljøet for planter mere ensartet, både lokalt og over hele landet. Samtidig har haveentusiaster udplantet de samme planter i alle haver. Derfor er floraen også blevet mere ensartet i hele landet. I midten af 1800-tallet voksede erantis kun nogle få steder. I dag vokser den overalt, fordi den passer godt til det nuværende danske landskab. Så vinderen af vores ensretning af landskabet har i høj grad været erantis.


I forhold til dens lille størrelse, dufter erantis overraskende godt. Blomsterne er meget smukke, når de står tæt som små gule tæpper, der spreder sig ud under hækkene i hele haven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Mustafa brød med islam og stiftede forening for at hjælpe eks-muslimer: Jeg er nødt til at tage kampen for alle dem, der ikke selv kan

Ugeavisen Kolding

Hvem tager ansvaret?

Annonce