Lige i denne tid er der så utroligt mange fine planter, man kunne skrive om! Et hav af planter vælter op af jorden, og træer og buske springer ud og blomstrer om kap. Alligevel er den plante, jeg skriver om i denne uge, måske ikke det, man forbinder med sprudlende forår.
Til gengæld passer planten rigtig fint ind i et andet meget aktuelt emne lige i øjeblikket; nemlig tørken! For dette forår springer tørkeindekset, og mange planter ude i haven lider under vandmanglen. Der findes imidlertid også haveplanter, der byder tørken velkommen. Det gælder i særdeleshed ’husløget’ med det botaniske navn sempervivum. Et navn, der løseligt kan oversættes til ’evigt levende’. Husløget er en fin lille alpin plante, som vokser i de europæiske bjergområder fra ca. 1000 meter over havet.
Husløg har imidlertid ikke noget med løg at gøre, andet end at plantens opbygning måske kan minde lidt om et liljeløg. Og ligesom løgplanter bruger deres løg til at opbevare væske til tørre tider, så bruger husløget sine tykke og sprøde blade til samme formål. Den slags planter kalder vi også for sukkulenter. Husløg og andre sukkulenter kan altså klare sig rigtig længe uden vand, og de kan derfor vokse under ganske vanskelige forhold.
Som sagt kommer husløg fra bjergegne rundt om i Europa og Kaukasus, så egentligt burde man kunne se husløg i Geografisk Haves Europa-afdeling. Det kan man dog ikke. Man kan derimod finde dem voksende så usædvanligt et sted som på taget af Geografisk Haves reception og café Lykkefund. Her trives de nemlig rigtig godt i både lyse og tørre omgivelser.
Husløg er det, der med et fagudtryk hedder monokarpiske. Det vil sige, at hver plante kun sætter frugt én gang og derefter dør. Inden husløget sætter frugt, når det dog at lave små udløbere med nye husløg. Derfor kan man også ret hurtigt få en fin og stor ’klump’ af husløg. På Plantemarkedet i Geografisk Have her sidste weekend i maj er der flere stande med tørketålende planter, herunder forskellige sorter af husløg.
Husløg har imidlertid ikke noget med løg at gøre, andet end at plantens opbygning måske kan minde lidt om et liljeløg.