Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Skovsyre – den sure kløver som lyser grønt

I dag er skovsyre flittigt brugt i det nordiske køkken, men den blev faktisk fremhævet som "vild mad" af naturvejledere allerede tilbage i 80'erne og 90'erne. Foto: Geografisk Have
I denne uges klumme fra Geografisk Have kan du blive meget klogere på den spiselige plante skovsyre.

Skovsyre (oxalis acetosella) er en plante, som, rigtig mange ved, kan spises. Det ved de fleste, fordi den blev fremhævet som vild mad af naturvejledere, længe før der var noget som hed ”det nordiske køkken” tilbage i 80'erne og 90'erne. I dag er den flittigt brugt i det nordiske køkken. Og som det danske navn ”skovsyre” beskriver godt, er det en meget syrlig plante. Derfor bliver den ofte brugt som smagsfremmer i små mængder, da dens smag er meget kraftig.

Og man skal da heller ikke bare æde løs af skovsyre i store mængder. For skovsyre indeholder nemlig oxalsyre, der er giftig, hvis man indtager for meget.

I Geografisk Have vokser også skovsyre. Den vokser under de store nåletræer, hvor også havens uglekasse hænger. Det passer fint, for det er en skovplante, der er udbredt i skovene over hele Danmark. På nær de vestjyske skove.

Annonce

Skovsyre er så smuk. Dens blade, som ligner et kløverblad, er helt lysegrønne, og den lille fine hvide blomst står så smukt på skovbunden i maj. Bladene kan man finde næsten hele året, men kun i april og maj kan man se den lille hvide blomst.

På dansk kaldes den også for ”surkløver”. Faktisk er navnet ”surkløver” brugt for hele den slægt af planter, som skovsyre er en del af, der på latin hedder ”oxalis”.

Hvis man eksempelvis går til en planteskole og siger, man gerne vil købe en ”surkløver”, får man typisk fingre i en plante, som er kraftig rødfarvet med gule blomster. Den hedder ”vulkansurkløver” (oxalis vulcanicola). Den gør sig rigtigt godt som prydplante i krukker. Nogle steder sælges den endda under navnet ”rød skovsyre”.

Det nordiske køkken bruger glad begge slags surkløver og kan på den måde lege med farverne i maden også. Der findes endnu flere forskellige arter, der kan købes på planteskolerne. Hvor blomsten eller bladenes farve er anderledes. Slægten oxalis indeholder nemlig flere hundrede forskellige slags arter. De fleste er fra Sydamerika eller Afrika. Men skovsyre – det er vores egen, danske eksemplar af slægten. Den bliver man glad af at kigge på. Tag på opdagelse i Syvdalen i Geografisk Have og tjek skovbunden under de store nåletræer – smag på skovsyren – velbekomme.


Som det danske navn ”skovsyre” beskriver godt, er det en meget syrlig plante. Derfor bliver den ofte brugt som smagsfremmer i små mængder, da dens smag er meget kraftig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Budget med bagsider

Ugeavisen Kolding

Lidt mere velfærd

Ugeavisen Kolding

Vi og ikke dem og os

Annonce