Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Stæren synger åh så fornøjet

De fine nuancer på stærens fjer ses tydeligt på billedet her. Pressefoto
I denne uges klumme fra Geografisk Have kan du blive meget klogere på stæren.

Både her i Geografisk Have og sikkert også i mange andre haver i Danmark. Har I nogensinde siddet og betragtet den smukke fugl? Ved første øjekast er den jo ”bare sort”, men hvis man får held til at observere en stær, der hopper rundt på græsplænen, mens solen skinner på den, bliver man forundret. Den har flotte gyldne blålilla fjer med hvide prikker på fjerdragten, som glimter i solen. Pludselig finder man ud af, hvor nuanceret stærens farver er.

Stærens sang er lige så nuanceret. Både dens egen sang, men også når den efterligner andre fuglestemmer. Stæren er den eneste fugl herhjemme, der gør det. Og da den er en meget almindelig fugl, kan dens sang heldigvis stadig høres i hele Danmark. Man anslår, at der er omkring 270.000 stærepar i Danmark nu. Den dårlige nyhed er, at stæren i 1970'erne, var endnu mere almindelig. Dengang var der mellem 600.000 og 700.000 stærepar. Altså omkring 1,4 millioner individer.

Tilbagegangen af stære er et synligt tegn på, at vores kreaturer ikke længere går på markerne. For stærene har brug for arealer, hvor græsset er lavt. Altså afgræssende enge eller græsplæner i vores haver. Her går den nemlig og søger efter føde. Den elsker stankelsbenslarver, sommerfuglelarver og regnorme. Stæren er egentligt en skovfugl, som yngler i hule træer. Derfor er den meget nem at få til at gå i stærekasser hjemme i haven.

I Geografisk Have har vi i mange år haft én stærekasse på et stort egetræ ved Væksthuset. Her har der hvert år ynglet ét par. Sidste år fik vi 12 stærekasser, bygget af Kolding Minibys minibyggere. De blev sat op som stærehoteller på en pæl i Naturhaven. Og i år har vi nu fået yderligere 20 stærekasser, fra naturgruppen ’Skovtrolden’, som er opsat i den anden ende af Haven; i Sydamerika-området. Nu har vi altså 33 boliger til stære i Geografisk Have. Derfor er vi spændte på at følge med i fuglelivet de næste par uger, hvor de nye boliger forhåbentligt bliver fyldt op, med masser af fornøjet forårssang.


Man anslår, at der er omkring 270.000 stærepar i Danmark nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Nej, sagde vi

Ugeavisen Kolding

Klumme: Fest i gaden

Ugeavisen Kolding

Unge i arbejde

Annonce