Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveliv: Admiralsommerfugl - et smukt insekt på vej sydpå

Admiralsommerfuglene her er snart på vej til at flyve den lange tur fra Danmark til fx Italien - en tur de kan klare på helt ned til 3-4 dage. Foto: Geografisk Have
Vidste du, at admiralsommerfuglen i efteråret flyver hele vejen fra Danmark til Sydeuropa - og at dens børn flyver tilbage hertil i foråret. Det og meget mere kan du læse i denne uges haveklumme.
Annonce

Hele sommeren har mange haver haft glæde af en af vores største og mest almindelige dagsommerfugle: admiralsommerfuglen. Den er kommet flyvende sydfra i maj måned, og har tilbragt sommeren i de haver, der har mange blomster. Den har lagt masser af æg - op mod 1000 stk. kan en sommerfugl lægge. Når æggene er lagt, dør admiralsommerfuglen. Æggene bliver lagt på brændenælder. Larverne æder sig store og fede på ca. fire uger. Herefter forpupper de sig, og allerede to uger senere er de nye voksne admiralsommerfugle udklækket.

Den nye generation af admiralsommerfugle i Danmark er altså på vingerne fra slutningen af juli. Det er dem, vi ser nu. For her i efteråret er admiralen en af de sidste sommerfugle, vi ser inden vinteren. Fra august til oktober begynder admiralsommerfuglene at trække sydpå, hvor cyklussen starter forfra igen. Admiraler flyver nemlig så langt som til Alperne og Italien. Når admiralsommerfuglen ankommer til landene sydpå, ligger de en masse nye æg, stort set med det samme. For de skal skynde sig, inden de dør. De æg bliver til en ny generation af admiraler, som kommer til Danmark næste år i maj måned. Ringen er sluttet.

En admiralsommerfugl bliver altså under 1 år gammel og når kun at trække enten frem eller tilbage én gang. For at kunne klare den lange tur, skal den være ladet godt op med fedt. Det får den ved at spise en masse sukker, inden den flyver afsted. Sukkeret bliver omdannet til fedt i sommerfuglens krop - sukker som sommerfuglen finder på nedfaldsfrugt.

Hvis du har æbler til at ligge på græsset under dit æbletræ, vil du med garanti også kunne se admiralsommerfugle sidde og mæske sig af dem. Når sommerfuglen er tanket helt op, kan den flyve i op til 36 timer i træk. Og det tager cirka to uger for den at komme til dens sydlige destination. Afhængig af vinden selvfølgelig; for hvis det blæser kraftigt fra nord, kan den nå turen på 3-4 dage. I Geografisk Have kan man stadig se de smukke admiralsommerfugle flagre rundt og gøre sig klar til rejsen. Vi hilser deres børn velkomne igen til næste år.


Når sommerfuglen er tanket helt op, kan den flyve i op til 36 timer i træk. Og det tager cirka to uger for den at komme til dens sydlige destination.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Gør kommunen giftfri

Ugeavisen Kolding

Juletoget aflyses

Annonce