Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveliv: Dårende dejlige dahlia

På billedet ses en marnis honka fra Dahliahaven i Geografisk Have. Foto: Geografisk Have
I ugens klumme fra Geografisk Have kan du blandt andet læse om hvordan du kan hjælpe bierne i haven med blomsten dahlia.
Annonce

Dahlia er skønne blomster. De giver haven et løft i sensommeren, når rododendron, roser og de fleste andre blomster er ved takke af. Med deres eksotiske udseende er dahlia fantastiske til at fylde havens bede op. De er også gode at lave overdådige buketter af til langt ind i efteråret.

Der findes et hav af sorter, og de er vidt forskellige i deres udseende. Det gør det nemt at finde én der passer til lige det sted, hvor man gerne vil have dahlia. De inddeles typisk i forskellige grupper for at gøre det nemmere at overskue: fx honka, dekorativ eller åkande.

I disse år er der meget fokus på bi-venlige blomster; blomster som bier og sommerfugle kan hente føde og nektar i. I naturen bliver der færre og færre blomster, som bier og sommerfugle kan leve af. Men de kan hjælpes i haven. Det kan man blandt andet gøre med dahlia. I mange år har gartnere prøvet af lave de største og mest prangende blomster i dahliaslægten, men nu er skibet vendt. Fokus ligger nu på at lave enkelte dahlia, hvor man kan se den gule midte, hvor insekterne finder føde. Hvis man vil hjælpe insekterne, er det vigtigt at vælge de enkeltblomstrede, for bierne kan nemlig ikke komme ind til den smule nektar, der er i de fyldte blomster.

En af de dahliagrupper som har enkelte blomster, er den gruppe som kaldes ’honka’. Det er typisk lave sorter, og de er alle sammen enkeltblomstrede. De fås i mange farver og har som regel et lidt tvistet kronblad. Naturligvis er de ikke ligeså prangende som de fyldte, men i et bed mellem andre blomster er det næsten kun en fordel, fordi de ikke bliver dominerende.

Dahlia skal plantes i foråret, så det er ikke tiden nu. Men det er nu, at man kan gå ud og se de forskellige sorter i blomst og derudfra beslutte sig for, hvilke man gerne selv vil have. I Geografisk Have kan man netop nu se Dahliahaven med ca. 30 forskellige sorter af dahlia, her iblandt flere af de ovennævnte ’honka-typer’.


I naturen bliver der færre og færre blomster, som bier og sommerfugle kan leve af. Men de kan hjælpes i haven. Det kan man blandt andet gøre med dahlia.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

En anbefaling

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce