Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveliv: Hjortetrøst - hjortens og sommerfuglenes ven

Stauden hjortetrøst som den står i Geografisk Have. Blomsterne er nogle af de bedste, når det kommer til at lokke sommerfugle til. Foto: Geografisk Have
Ugens haveklumme handler om stauden hjortetrøst, som er blandt de absolut bedste til at tiltrække sommerfugle.
Annonce

Kolding: De sidste to uger har vi her i klummen, sat fokus på nogle almindelige stauder, der også er hjemmehørende i den danske natur og som er virkelig gode til at tiltrække sommerfugle.

Vi har kigget på kattehale og sankthansurt. I dag vil vi kigge på hjortetrøst. Hjortetrøst er som de foregående planter, også hjemmehørende i den danske natur, den kan købes på de fleste planteskoler og er en usædvanlig god sommerfugleplante.

Hjortetrøst hedder Eupatorium cannabinum på latin. Cannabinum hentyder til at hjortetrøstblade har en vis lighed med bladene på hamp, hvilket er grunden til at planten på dansk også bliver kaldet for hamp hjortetrøst.

Det danske navn er opfundet af Erik Viborg, der var både dyrlæge og professor i botanik. Han levede fra 1759 – 1822 og var i en periode meddirektør af Botanisk have i København.


Den bliver mellem 1,5 meter og 2 meter høj. Og ofte bliver man i haverne nødt til at begrænse den, hvis man da ikke vil have den til at overtage det hele.


Viborg ændrede navnet på planten fra hjortekløver til hjortetrøst, fordi planten ikke har noget med en kløver at gøre.

Navnet hjortekløver hentyder imidlertid til en gammel antik skrøne fra oldtidens Grækenland, hvor en hjort bliver ramt af en pil. Herefter går hjorten hen og æder en hjortekløver, og således falder pilen ud og såret heles. Derfor passer Eriks Viborgs "nye” navn, hjortetrøst ganske godt til den gamle historie.

Annonce

Høj og god til sommerfugle

Hjortetrøst er en temmelig høj blomst som tit står i store grupper i folks haver. Den bliver mellem 1,5 meter og 2 meter høj. Og ofte bliver man i haverne nødt til at begrænse den, hvis man da ikke vil have den til at overtage det hele.

Hjortetrøst er en af de absolut bedste stauder til at tiltrække sommerfugle i haverne. Den har en meget kraftig nektar og kan derfor duftes på flere meters afstand både af mennesker og sommerfugle. Tit sidder sommerfuglene lang tid i blomsten, så man kan komme helt tæt på og tage gode billeder. Det er også en hårdfør plante. Den trives i næringsrig jod og ofte steder hvor der er lidt fugtigt. Den er almindelig i hele Danmark, både i naturen og i haverne.

I Geografisk Have har vi den danske hjortetrøst til at vokse i vores antistresshave. Derudover har vi en nordamerikansk art af hjortetrøst til at vokse i Blomsterhaven. Den er endnu højere end den danske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Restauratør: - Folk er blevet mere bange for at gå ud at spise

Ugeavisen Kolding

Nogle ældre siger nej til mundbind: - Det er noget pjat

Ugeavisen Kolding

Hårdt tilbageslag for Tobbers: - Nu starter vi pludselig forfra igen

Ugeavisen Kolding

Flammen er presset af corona: Starter brunch og mad ud af huset i Kolding

Ugeavisen Kolding

Nicolai Cafe er blevet et stille sted: - Der kommer bare ikke ret mange gæster

Annonce