Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveliv: Martsviol blomstrer også i april

Her ses en hvid variant af martsviol – viola odorata var. Alba – som vokser på hjørnet mellem Nordamerikaområdet og Dyrehaven i Geografisk Have. Foto: Geografisk Have
Restauranterne bruger gerne den fine viol som pynt på maden, men også de smukke perlemorssommerfugle er vilde med blomsten, som du kan læse mere om i denne uges haveklumme.

Kolding: Selvom navnet antyder, at martsviol blomstrer i marts, så er den altså også i fuldt flor i april.

Faktisk er de martsvioler, der står i Geografisk Have, først begyndt at blomstre rigtigt smukt netop nu i starten af april. Martsviol er typisk helt blå/lilla. Men den kan også være hvid. I Geografisk Have har vi et stort parti hvide og blå, der vokser sammen, tæt ved vores hestefold. Og her vokser martsviolerne vildt. Det er ikke nogen vi har plantet.

Der findes mere end 500 forskellige arter af violer i verden. Alle de stedmoderblomster, vi køber til vores krukker og haver på denne årstid, er også violer. I Danmark findes en lang række vilde violer. En af dem er martsviol. De andre har smukke navne som engviol, skovviol, håret viol, kratviol, almindelig stedmoderblomst, klitstedmoderblomst, og der findes flere. Nogle af dem kan være meget svære at se forskel på.

Annonce

I modsætning til de andre vilde violer, er martsviol indført til Danmark. Det har været en populær lille blomst at plante i haven, og den trives godt i næringsrig jord. Fra haverne har den forvildet sig ud i naturen – og som i Geografisk Have findes der mange haver, hvor martsviol vokser vildt, under hækken eller i de dele af haven, der ikke plejes så godt. Martsviol spredes både via udløbere i jorden og vha. myrer, som slæber rundt på plantens frø.

Livsvigtig føde

Violers blomster kan spises, og de fine restauranter kan godt lide at pynte maden med blomster fra martsviol. Man kan finde mange spændende opskrifter med martsviolens blomster.

For os mennesker udgør viol dog ikke en livsvigtig del af vores føde. Det gør den derimod for de smukke perlemorssommerfugle. Perlemorssommerfugle bruger nemlig violerne som værtsplante. Det betyder, at larverne fra perlemorssommerfugle kun æder violer. Groft sagt æder de alle arter af violer og dermed også martsviol. Perlemorssommerfugle er en række (cirka 10 forskellige arter), nærmest guldfarvede sommerfugle med smukke mønstre, som er i stærk tilbagegang i Danmark. Så udover at pleje en smuk have, kan man også pleje en smuk sommerfugl ved at så frø fra martsviolerne i sin have.


Udover at pleje en smuk have, kan man også pleje en smuk sommerfugl ved at så frø fra martsviolerne i sin have.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce