Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveliv: Nattens natur i haverne

Her ses gartner Rune Kjærgaard Lange med tre flotte natsværmere: Brun Bjørnespinder, Måneplet og en ukendt art, alle fanget i Geografisk Have i sommerferien. Foto: Geografisk Have
Når natten falder på myldrer det med liv i din have. Læs mere i denne uges klumme fra Geografisk Have.
Annonce

Har du prøvet at sove i telt i haven? Hvis du har, kender du til, at lydene er anderledes om natten. For i haverne pusler, kribler og krabler det om natten. Måske skriger en ugle, eller et pindsvin roder rundt i bladene. Nattens natur er en del af naturen, som vi sjældent oplever, fordi det er menneskers natur at sove om natten. Men nogle af de dyr, som er nataktive, kan opleves hjemme i haverne.

Et af de mest kendte, og måske mest vellidte, nataktive dyr i haven, er pindsvinet. Pindsvin er vågne om aftenen og om natten, hvor de render rundt på græsplæner, i rododendronbuske og i køkkenhaver, for at finde snegle, orm og biller. Et andet dyr, der er vågent om natten, er muldvarpen. Dens øjne er indrettet til at kunne kende forskel på lys og mørke. Derfor kan man nogle gange være heldig at finde en muldvarp, der er på jagt oven over jorden.

En tredje gruppe af dyr, som vi næsten alle kender, er natsværmerne. Og med dem kan man få en ekstraordinær naturoplevelse, hvis man vil holde øje og undersøge dem om natten. Man kan anskaffe sig en pære med ultraviolet lys og tænde den ude i haven. Lyset kan lokke natsværmere i flotte farver til, som man slet ikke vidste fandtes i haven.

Vores mest almindelige ugle, natuglen, jager også om natten. I en del haver kan de opleves, fordi de jager andre nataktive dyr i haverne. Nemlig mus og rotter. For slet ikke at tale om biller, salamandre, tudser, ræve, grævlinger og flagermus. De er også nataktive, og i visse haver færdes de frit, men opdages sjældent.

Der sker altså rigtig mange ting i haverne om natten, og det vil vi undersøge her i Geografisk Have. På fredag d. 16. okt. klokken 06.00-07.00, kommer P4 Trekanten nemlig på besøg, for at opleve naturen i haverne om natten. Det bliver til en radioudsendelse, hvor vi skal gå på jagt efter de nævnte dyreoplevelser. Hvad vi finder, ved vi ikke. Men hvis du vil inspireres endnu mere til selv at gå ud og bruge en nat på at opleve haven, kan du lytte med.


I haverne pusler, kribler og krabler det om natten. Måske skriger en ugle, eller et pindsvin roder rundt i bladene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce