Kolding: Så er masterplanen for Koldings nye midtbykvarter med omkring 400 boliger på de nuværende 30.000 kvadratmeter store parkeringsarealer ved Riberdyb og Holmsminde klar til at blive godkendt af Kolding Byråd, så kommunen og projektudvikleren A.P. Ejendomme kan komme videre med at lave den mere detaljerede lokalplanlægning for bydelen, som er døbt Kolding Å. Det er meningen, at cirka halvdelen af arealet skal bebygges.
- Bydelen kommer til at betyde helt vildt meget for Kolding. Det er en usleben diamant, vi har liggende lige nu. Det, vi får skabt for Kolding, bliver helt unikt, forudser formand for plan-, bolig- og miljøudvalget Birgitte Kragh (V), efter at udvalget i enighed har godkendt masterplanen.
Det har længe ligget fast, at Kolding Å skal være en bydel for alle, og det er for længst besluttet, at der skal være plads til et alment bofællesskab for både familier, unge og ældre - og ikke mindst unge med bevægelseshandicap.
Birgitte Kragh (V, formand for plan- bolig- og miljøudvalgetDet er en usleben diamant, vi har liggende lige nu. Det, vi får skabt for Kolding, bliver helt unikt.
Det ligger også fast, at der skal bygges to parkeringshuse med i alt over 700 p-pladser i hver sin ende af midtby-kvarteret, som derfor i høj grad bliver bilfrit at færdes i. Mulighederne for at bygge underjordisk parkering er undersøgt, og det er ikke realistisk hverken teknisk eller økonomisk. Det er Kolding Kommune, der finansierer p-husene som et led i handlen om byggegrunden med A.P. Ejendomme.
Sprækker
Og så beskriver helhedsplanen ellers, hvordan området i store træk skal indrettes med boliger i punkthuse, gader, bydelspladser, grønne kiler, gadeforløb, snørklede bagveje som ovenfor i middelalderbyen og byggerier, som varierer markant i højde.
Bebyggelsen langs jernbanen kan som udgangspunkt blive op til syv etager høj og danne ryg mod nord og skærme resten af bydelen mod støj. Langs med åen mod syd skal den nye by gradvist blive lavere, så sollyset kan finde vej ind gennem porte og passager, der er tænkt som vigtige "sprækker", som skal sikre forbindelser og samhørighed mellem gader og gårdrum.
Det centrale sted i bydelen bliver "Kvarterspladsen" med en stor opholds-terrasse-trappe ned til åen, og stueetagerne i de tilstødende bygninger skal åbnes op og have udadvendte funktioner såsom iværksætteri, caféer og værksteder for designere. Langs banen kommer der en kile til udendørs sport, street-art med mere, og en ny bro over åen skal styrke forbindelsen til den gamle by og internt i den nye bydel.
Det er planen, at det nuværende Kolding Byråd skal vedtage helhedsplanen inden nytår, og at første etape - nemlig et parkeringshus på Holmsminde - skal opføres i 2024.
Tidsplanen
- Sådan er det påtænkte tidsforløb for bydelen Kolding Å:
- 12.000 kvm p-hus opført i 2024.
- 19.000 kvm boliger opført i 2025.
- 4000 kvm boliger/bofællesskab opført i 2026.
- 9000 kvm boliger opført i 2028.
- 9500 kvm p-hus opført i 2029.
- 6000 kvm boliger opført i 2030.