Annonce
Ugeavisen Kolding

Historien om en plads uden navn

Pladsen har historisk været trafikalt knudepunkt mellem Helligkorsgade, Søndergade og Rendebanen. Billedet her er fra omkring 1900. Til venstre ses Helligkorsgade 1, Thomsens Hotel. Billedet er taget fra den nuværende Bredgade. Flere af bygninger står den dag i dag. Foto: Kolding Stadsarkiv
Det nye navn til Tombolapladsen skal gerne trække tråde tilbage til midtbyens lange historie som knudepunkt for trafik, handel og som grænseby, men samtidig være aktuelt. Læs om pladsens og midtbyens historie.
Annonce

Kolding: Første gang Kolding Stadsarkiv har kunne spore navnet Tombolapladsen for området, hvor Helligkorsgade bliver til Rendebanen og mødes med Søndergade og Bredgade er i forbindelse med en ansøgning fra foreningen Nordisk Ambulancetjeneste, der i december 2005 får tilladelse til at opstille en tombola på "tombolapladsen", som der står i sagsakterne. To år senere bekræftes denne betegnelse, som florerer i kommunalt regi, i en artikel i JydskeVestkysten Kolding fra august 2007, som handler om pladsen, "der i kommunalt regi uofficielt kaldes »tombolapladsen«, fordi det er hertil man henviser smykke- og tombolasælgere".

Men nu er det blevet tid til at finde et officielt navn til pladsen, som i øjeblikket undergår en større forvandling, og efter planen står klar til indvielse i slutningen af året.

Hos Kolding Kommune ønsker man, at det nye navn skal trække tydelige tråde til Kolding bys historie og samtidig gerne pege fremad.

Stadsarkivar Lene Wul sidder i dommerkomiteen og peger på tre grundfortællinger om byen: Kolding som et trafikalt knudepunkt, Kolding som handelsby og Kolding som grænseby. Hun håber, det nye navn vil give associationer til en eller flere af disse fortællinger.

- I løbet af 1200-tallet kommer Kolding til at ligge midt i en handelsakse, som gik vest-øst fra Ribe mod Skåne i Sverige og syd-nord fra hertugdømmerne Slesvig-Holsten til Nørrejylland. Dermed blev Kolding et trafikalt knudepunkt. En position som byen har fastholdt helt frem til i dag, hvor byen fortsat er en central handelsby, forklarer Lene Wul.

Annonce

Grænse- og handelsbyen

- Kolding er en gammel middelalderlig handelsby, hvor netop Østergade og Helligkorsgade udgør noget af det ældste gade- og handelsvejnet i byen.

Siden middelalderen har der ligget en bro på det sted, hvor Sønderbro går over Kolding Å. Broen og Søndergade var byens hovedforbindelse til hertugdømmet Slesvig, hvor Sønderbro markerede toldgrænsen til Slesvig.

Selve den statsretslige grænse mellem Slesvig og kongeriget Danmark gik ved Læssøestenen på Haderslevvej frem til 1864, og Kolding har derfor gennem historien haft en vigtig funktion som grænseby.

Annonce

Pladsen dukkede op

Og alt det må Tombolapladsens nye navn gerne afspejle.

- Tombolapladsen har aldrig rigtig været en plads før i nyere tid. Inden 1943, hvor Bredgade blev etableret, løb Helligkorsgade ud i Rendebanen, så det er først inden for de senere årtier, at den er begyndt at blive omtalt som en plads, forklarer Lene Wul.

Hun håber, at det nye navn vil være med til at understøtte midtbyens historiske dna.

- Navngivningen af en central plads i midtbyen kan være med til at at styrke fortællingen om midtbyen som et historisk sted, siger Lene Wul, som samtidig gerne ser, at det nye navn peger fremad.

- Samtidig synes jeg personligt, at det nye navn gerne må have en aktualitet i dag. Hvis man kan begrunde aktualitet med afsæt i fortiden, så er det fint. Jeg vil bare gerne have, at man tænker over, hvordan man kan binde fortid, nutid og fremtid sammen i et navn, lyder det fra stadsarkivaren.


Tombolapladsen har aldrig rigtig været en plads før i nyere tid. Inden 1943, hvor Bredgade blev etableret, løb Helligkorsgade ud i Rendebanen, så det er først inden for de senere årtier, at den er begyndt at blive omtalt som en plads.

Lene Wul, stadsarkivar


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

En anbefaling

Annonce