Annonce
Ugeavisen Kolding

Historien om Kolding: Drømmen om en grøn oase

Aksel Olsen (1887-1982) grundlægger af planteskolen Brændkjærhøj og Geografisk Have. Foto: Peter Thastum, Kolding Stadsarkiv

Aksel Olsen, grundlæggeren af Geografisk Have, arbejdede også med byplanlægning. Hans store drøm var at skabe en grøn oase omkring Slotssøen. I anledning af Koldings 750 års jubilæum bringer Ugeavisen, i samarbejde med Kolding Stadsarkiv, en række fortællinger om nogle af de mennesker, der har været med til at forme Kolding. I denne uge Aksel Olsen.

Kolding: Grundlæggeren af Den Geografiske Have, plantemanden Aksel Olsen (1887-1982), befattede sig med andet end planteforædling og havekunst. Fra 1943 sad han i Koldings første byplankommission og satte her en række rekreative aftryk på byen i form af legepladser, parkanlæg og urbane beplantninger. Hans største vision om en grøn Slotssø-oase blev dog aldrig realiseret, men gemmer sig i dag som tegninger og beskrivelser på Kolding Stadsarkiv.

Når Aksel Olsen foldede sine ideer ud på skrift, greb han gerne til litterære virkemidler. Det gjaldt for eksempel i bogen "Op ad Chinas blaa Flod paa Plantejagt" fra 1934, hvor han beskrev en planteekspedition i Kina så livagtigt, at man troede, han selv havde deltaget. På samme måde forsøgte han tyve år senere at sælge ideen om at genskabe engene omkring Slotssøen i en fiktiv fremtidsfortælling. Under overskriften "Kolding set fra Banegaarden Aar 2020" skrev han:

"Vil Læseren i Tankerne følge mig en Sommerdag i Aar 2020? Vi kommer med Toget til Kolding og gaar gennem den smukke Midterhal ud paa Terrassen mod Banegaardspladsen. Her møder vi et Syn, som vi ikke mindes Mage til ved nogen Banegaard i noget Land. Midt i Billedet glimter Slotssøens Flade og samler alle omgivende Enkeltheder til en Helhed. (...) Ligefrem lader vi Blikket vandre hen over den rolige, grønne Græsflade, der som en Eng strækker sig frem til Slotssøen. (...) Derefter lader vi Blikket flyve ud over Søens lyseblaa Flade og langs de grønne Bredder. (...) For enden ligger endnu det gamle Sct. Jørgens Hospital, men ingen Svømmebassin og ingen Sportspaladser. Det er blot en grøn Eng, der svarer til Banegaardsengen."

Iværksætterne

Du kan læse mere om Aksel Olsen og hans betydning for Kolding i bogen Iværksætterne. Da Kolding blev moderne, der er skrevet af Helle Juhl og udgivet af Kolding Stadsarkiv i anledning af Koldings 750-års jubilæum. Publikationen er støttet af Kolding Kommunes jubilæumspulje, Jubilæumsfonden af 12.08.1973, Lisbeth Petersens Fond og Sparekassen Kolding's Fond.Bogen kan købes hos alle boghandlere i Kolding, Nicolai Kultur, Museet på Koldinghus og Kolding Kommunes netbutik.

Aksel Olsen tegnede og malede ivrigt gennem årene. Rosen Fashion tegnet 1954. Foto: Aksel Olsen, Kolding Stadsarkiv

Skabte sin egen oase

Aksel Olsen brød sig ikke om hverken Slotssøbadet eller Slotsmøllen, der måtte vige pladsen, hvis hans drøm skulle realiseres. Til gengæld havde han ikke noget imod biler. Byplankommissionen arbejdede efter krigen med planerne om en trafikgade neden for Slotsbanken til afhjælpning af Koldings store trafikproblemer. Selv om Aksel Olsen var vokset op over for Koldinghus, i den daværende Kolding Planteskole på Ejlersvej, gik han ind for trafikgaden. Når blot den blev camoufleret ved hjælp af beplantning.

Hverken trafikgaden, der udløste årelange diskussioner i alle instanser, eller byengene blev til andet end skrivebordsarbejde, men til gengæld blev Aksel Olsens egen oase, planteskolen på Chr. 4 Vej, der var berømt for sine tusindvis af eksotiske planter, til en af Koldings største attraktioner. Her udfoldede Aksel Olsen uden indblanding sine grønne visioner på en måde, som stadig vækker begejstring, og som netop i år kan fejre 100-års jubilæum i fin form.

Slotssøen omkring 1900-tallet med bryggeriet Slotsmøllen i baggrunden. Foto: Kolding Stadsarkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce