Annonce
Ugeavisen Kolding

Husk nazismens ofre: Kæmpe mindesmærke skal også omfatte Kolding

Denne snublesten, der er nedlagt i Løgstørgade på Østerbro, er lagt til minde om Arthur Ascher, som døde i 1943 efter at være blevet deporteret til Theresienstadt. Foto: Peter Sørensen/Østerbro Lille Museum
Som den første by i Jylland skal Kolding have nedgravede snublesten til minde om ofrene for nazisterne. De fem sten, som er planlagt, ligger alle i Sdr. Vang-kvarteret, hvor den lokale skole er blevet involveret.

Kolding: Meget tyder på, at Kolding bliver den første jyske by, hvor borgere og turister kan finde snublesten nedlagt i fortovet. Snublesten er mindesmærker for folk, der blev ofre for nazisternes forbrydelser. De nedlægges ved det hjem, hvor ofrene havde deres sidste frivillige bopæl.

Hvis det lykkes at få projektet godkendt, bliver Kolding en del af Europas største, decentrale mindesmærke. Projektet begyndte i 1992 i Køln, og der findes i dag flere end 75.000 snublesten, som man kan finde i byer over hele Europa.

- Vi er helt klart positive overfor og engagerede i projektet i Kolding. Det ville være fint at få en jysk by med som en del af projektet, siger Henriette Harris fra Snublestensgruppen i Danmark.

Sådan så det ud, da man fik nedlagt snublesten i Løgstørgade på Østerbro. Stenen har størrelse som en almindelig chaussésten, og når først den er lagt ned i fortovet, skal den blive liggende som en del af det samlede, decentrale monument, som spreder sig over hele Europa. Foto: Peter Sørensen/Østerbro Lille Museum

Snublestensgruppen i Danmark havde i forvejen fået henvendelse om en snublesten, der skal nedlægges i Sdr. Vang-kvarteret. Derfor er  Sdr. Vang Skole også blevet inddraget i projektet.

- Eleverne kommer til at bruge snublestenene på forskellige måder i undervisningen. De skal hjælpe med den research, der skal fortælle historien bag det enkelte mindesmærke, og de skal også skaffe de cirka 4.000 kroner, som stenene vil koste. Snublesten lægges altid for private midler. Det vil også være med til at engagere dem i projektet, siger Henriette Harris.

Det bliver tidligst til sommer, at kunstneren Gunter Demnig kan komme til Kolding og nedlægge de fem sten, som hans samarbejdspartner kunstneren Michael Friedrichs-Friedlaender fremstiller hjemme i sit værksted i Berlin. I 2005 måtte Demnig nemlig indse, at projektet var blevet så omfattende, at han ikke både magtede at lave alle sten selv og lægge dem ned.

Snublesten

  • Ideen til snublesten kommer fra den tyske kunstner Günter Demnig. Han lagde den første sten til minde om ofre for nazisternes forbrydelser i Köln i 1992.
  • Midlerne til en snublesten samles ofte ind af flere personer som for eksempel initiativgrupper, en skoleklasse, beboere i en ejendom eller lokale virksomheder. Snublesten lægges for private og ikke for offentlige midler.
  • Se også www.snublesten.org
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce