Annonce
Ugeavisen Kolding

Iværsættereventyret fik en svær start: Nu håber Magnus snart at kunne leve af grøntsagsdyrkning uden jord

Det lille anlæg her viser Magnus Sønderby gerne frem, når han skal forklare om sit arbejde. Anlægget er hydrofonisk, hvilket vil sige, at der cirkulerer vand tilsat gødning i plastikrørene, og at der ikke bliver brugt jord til dyrkningen. Systemet minder om akvaponi, men forskellen er, at der i akvaponi også er tilsluttet en fisketank, som bidrager med naturlig gødning. Foto: Steffen Nielsen
Magnus Sønderby har siden 2017 arbejdet på at komme til at leve af den jordfrie dyrkningsmetode akvaponi, hvor man dyrker grøntsager i plastikrør og med gødning fra levende fisk. Begyndelsen har været svær, men nu ser det endelig ud til snart at kunne lykkes.

Kolding: Da Magnus Sønderby i slutningen af 2017 for første gang begyndte at sætte hullede plastikrør sammen for at skabe en såkaldt akvaponisk have, var det med masser af gåpåmod, men i bagklogskabens lys manglede han måske en smule viden.

- Jeg kastede mig hovedkuls ud i at bygge det, og det var sjovt, men det fungerede ikke rigtigt. Jeg kunne nok have haft gavn af at læse lidt mere op på det, fortæller han.

I januar 2018 skrev Ugeavisen en historie om Magnus Sønderbys projekt, som kort fortalt går ud på at dyrke grøntsager på en bæredygtig måde, hvor et akvarie med fisk producerer næring, som bliver ført rundt til planter gennem et system af plastikrør.

Annonce

Det lykkedes dog aldrig rigtigt at få den første store prototype til at virke. Der sivede simpelthen for meget vand ud af rørene.

- Så i 2018 fik jeg ikke rigtigt noget ud af det, husker Magnus Sønderby, som dog trods startvanskelighederne ikke opgav sit projekt.

- Jeg valgte at bygge det om, og der endte med at komme styr på det, og det blev også til lidt grøntsager. Men jeg fandt alligevel ud af, at jeg skal ikke producere grøntsager til andre, hvis jeg skal få noget ud af det her. Så jeg besluttede, at jeg primært skal lave forretning på at bygge systemer til andre, forklarer han.

Tager fart

I 2019 og 2020 lykkedes det for Magnus Sønderby at sælge et par akvaponiske anlæg til nogle skoler, og i foråret 2020 arbejdede han frivilligt på en stor farm i Indien, som arbejder med den specielle dyrkningsform.

- Jeg hjalp til med at opbygge deres system og fik en masse god erfaring, fortæller Magnus Sønderby, som efter hjemkomsten til Danmark i marts sidste år for alvor begyndte at mærke en interesse for akvaponi.

- Jeg kan mærke, at folk kender mere og mere til det og er bevidste om, at det findes. Det er dejligt, at der er kommet noget opmærksomhed på det, siger han.

I år er Magnus Sønderbys lille virksomhed så for alvor begyndt at få fat. Især fordi han for et par måneder siden begyndte at kaste nogle penge efter markedsføring.

- Jeg har fået mange henvendelser og har også sendt nogle tilbud afsted både på noget rådgivning til mindre hjemmesystemer og et semikommercielt system på 500 kvadratmeter, og så må vi jo se, om folk kan lide prisen. Men der sker lidt, og det er dejligt, siger han, som desuden i løbet af foråret har solgt to anlæg til skoler.

Samtidig arbejder Magnus Sønderby og en kollega i øjeblikket på et projekt, hvor de vil sælge færdigbyggede systemer, som for eksempel kan bruges af restauranter eller landsbysamfund.

Annonce

Vil leve af det næste år

Indtil videre er virksomheden Akvaponisk Have ikke noget, som Magnus Sønderby kan leve af.

I øjeblikket tjener han sine penge på et fuldtidsjob som handicaphjælper. Et job, som har den fordel, at han arbejder hele døgn ad gangen og derfor har en del fridage, som han kan hellige sit eget firma.

Den stigende interesse gør dog, at han tror på, at akvaponien snart kan blive en levevej på fuld tid.

- Jeg tror, at jeg kan komme til at leve af det næste år, for det begynder at ligne noget. Og det er helt klart det her, jeg vil leve af, understreger han.

Om iværksætterserien

I en serie hen over sommeren kigger vi på Ugeavisen tilbage på nogle af de mange iværksættere, vi har talt med i de forgangne år. For hvordan er det gået dem, når euforien over at være nyopstartet har lagt sig, og det bliver hverdag med alt, hvad det indebærer af op- og nedture og lange dage på kontoret?


Jeg tror, at jeg kan komme til at leve af det næste år, for det begynder at ligne noget. Og det er helt klart det her, jeg vil leve af.


Magnus Sønderbys virksomhed Akvaponisk Have beskæftiger sig med konsultation, design, salg og opførelse af  akvaponiske systemer til private, institutioner og erhverv, og han kan også bookes til foredrag og workshops om dyrkningsmetoden. Foto: Steffen Nielsen
Foto: Steffen Nielsen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Nu går arbejdet i gang: Et af Koldings farligste kryds bliver mere sikkert

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Dansk medaljehåb fra Kolding blev syver på OL-enkeltstarten i cykling

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Ugeavisen Kolding

Kolding-grossist uddeler sommerposer til indlagte børn

Ugeavisen Kolding

Kolding Roklub inviterer atter til årets firmadyst

Ugeavisen Kolding

Travl sommer med lave indtægter: Kolding Storcenter håber på normalt efterår

Ugeavisen Kolding

Landbomuseet Kolding præsenterer veteranudstilling og kræmmermarked

Ugeavisen Kolding

Bydelsplan forsinket et halvt år: Færre boliger på Riberdyb end først antaget

Ugeavisen Kolding

Fornyet KB-trup med masser af nye spillere

Ugeavisen Kolding

Oplev Bremer/McCoy i Marielundskoven

Ugeavisen Kolding

Bazar politianmeldt efter tre sure smileyer på fire måneder

Ugeavisen Kolding

Succes har givet hattemanden blod på tanden: Har åbnet permanent butik i Søndergade

Ugeavisen Kolding

15 års jubilæum: Jeg kan godt lide at gøre en forskel for vores elever

Ugeavisen Kolding

Så lukkes Borchs Gård endnu engang: Nu skal pladsen gøres helt færdig

Ugeavisen Kolding

Stadion til hjørnespark

Ugeavisen Kolding

Veninder står bag ny festival i Kolding: Det er lidt en fordom, at klassisk musik er noget højkulturelt

Ugeavisen Kolding

Kolding IF præsenterer endnu en ny spiller

Ugeavisen Kolding

Hotel mangler personale og må sige nej til arrangementer: I juni mistede vi omsætning for en kvart million

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Planter med dyrenavne - Hestemynte

Ugeavisen Kolding

Et blik tilbage på livet i midtbyen: Akseltorv var stedet, hvor varer blev solgt fra vogn

Ugeavisen Kolding

Restaurant mangler personale og har valgt at tage konsekvensen: Nu holder vi lukket to dage om ugen

Ugeavisen Kolding

Madvogn fik sur smiley

Ugeavisen Kolding

Iværsættereventyret fik en svær start: Nu håber Magnus snart at kunne leve af grøntsagsdyrkning uden jord

Annonce