Annonce
Ugeavisen Kolding

Jeanette havde ikke noget håb i livet: Så fandt hun et fællesskab, der fik hende på fode igen

Jeanette Henriksen lider af PTSD efter nogle barske oplevelser i det, hun selv beskriver som et meget dysfunktionelt hjem. Da hun havde det værst, havde hun mere eller mindre opgivet at få et godt liv igen, men tilbuddet Familienetværket hjalp hende med at komme ovenpå igen, og nu er hun selv frivillig i foreningen, som tilbyder socialt samvær for udsatte familier - eller omstændighedsramte, som Jeanette hellere vil kalde det. Foto: Steffen Nielsen
Et kaotisk liv med blandt andet ophold på krisecenter førte til, at Jeanette Henriksen fik konstateret PTSD. Da hun havde det værst, havde hun stort set opgivet at få et godt liv igen, men så kom hun ind i foreningen Familienetværket, hvor hun igen fik troen på, at nogle ville hende det godt. I dag har hun det meget bedre og arbejder frivilligt med andre, der er ramt af livets omstændigheder.

Tankerne kører hele tiden rundt i Jeanette Henriksens hoved. Hun er konstant i gang med at planlægge alt ned i mindste detalje. Og det æder hendes energi.

- Min hjerne er hele tiden på arbejde, og jeg kan ikke gøre ting, uden at det hele skal planlægges. Bare sådan en lille ting som at fylde opvaskemaskinen giver mig 20.000 tanker om ting, jeg skal inden. Jeg har for eksempel også allerede planlagt, hvilken side af fortovet jeg skal gå på, når jeg skal hjem herfra, fortæller hun.

46-årige Jeanette har haft PTSD, posttraumatisk stress, i det meste af et årti. Problemerne startede, da hendes nu 20-årige datter var ganske lille, og de to stadig levede sammen med datterens far.

Annonce

- Det var et meget dysfunktionelt hjem, og da min datter var halvandet år, flyttede vi på krisecenter, husker Jeanette.

I de efterfølgende år havde Jeanette og hendes tidligere samlever fortsat kontakt, fordi de delte forældremyndigheden over datteren, og forholdet sled så meget på Jeanette, at hun til sidst blev syg af det og fik diagnosticeret PTSD.

- Jeg var sygemeldt i syv år, hvor jeg var i udredning på jobcentret, og det tærede enormt meget på mig. Da det var værst, var jeg nede på at kunne arbejde én time om ugen, fortæller Jeanette, som husker det som en mørk tid.

- Jeg havde mere eller mindre givet op, og jeg havde ikke noget håb i livet.

Fandt et fællesskab

For syv år siden blev Jeanette så inviteret med til et arrangement i Blå Kors' og Kirkeibyens tilbud Familienetværket, som tilbyder socialt samvær og gratis aktiviteter for udsatte familier. Og det blev et stort vendepunkt for hende.

- Jeg fandt pludselig ud af, at det er ikke alle mennesker, der er onde. Det var jo nogle søde mennesker, jeg mødte her. De hjalp mig til ikke at have så meget sortsyn. Før tænkte jeg jo, at kommunen var der ikke for at hjælpe mig, og det hele var altid nogle andres skyld. Men jeg fandt ud af, at det går meget nemmere, når man ser lyst på tingene. Jeg kan da stadig godt have et negativt udbrud, men jeg synes selv, at jeg er blevet ret god til at være positiv, siger Jeanette, som i det nye fællesskab pludselig også følte, at der var plads til at vise, hvordan hun i virkeligheden havde det.

Når man har det som mig, føler man tit, at man er meget alene, og at der ikke er andre, der forstår en, så det har helt sikkert betydet meget, at der er nogen her, der kan sætte sig ind i det.

- Jeg havde vænnet mig til at gå rundt i mange år med en maske på. Udadtil var jeg fyldt med energi og havde det godt. Når man har det som mig, føler man tit, at man er meget alene, og at der ikke er andre, der forstår en, så det har helt sikkert betydet meget, at der er nogen her, der kan sætte sig ind i det.

Annonce

Giver noget igen

Efter noget tid i Familienetværket begyndte Jeanette at få så meget overskud, at hun også havde noget at give ud af til andre.

- De løftede mig op, så jeg begyndte at føle, at jeg skulle give noget igen, forklarer hun.

Jeg føler, at det hele fungerer ret godt nu. Jeg har lært, at jeg ikke behøver tænke på sygdom hele tiden, og jeg er blevet mere sikker på mig selv. Og det skyldes 100 procent det her sted.

For cirka fire år siden begyndte hun i det små med at hjælpe til med at snitte noget salat til Familienetværkets møder hver anden uge. Senere har hun været med til at bygge den sociale Café Nærværket op, og i dag har hun ansvaret for Familienetværkets unge medlemmer mellem 10 og 16 år.

Jeanette Henriksen har blandt andet hjulpet til med at bygge Blå Kors' og Kirkeibyens værested Café Nærværket op. Værestedet har hjemme på Lykkegårdsvej 100, hvor også Familienetværket holder til. Foto: Steffen Nielsen

- Jeg ved, hvor meget godt det har gjort for mig, så jeg tror på, at det også kan hjælpe andre. Og at se den udvikling, der sker hos folk, det er det, der gør, at det hele giver mening. Jeg har det også med at tiltrække skæve eksistenser, og jeg kan bruge mit eget liv til bedre at forstå folk og lytte til dem, fordi vi på en måde har en samhørighed, siger Jeanette, som på trods af, at hun har skiftet rolle til at være frivillig i Familienetværket, stadig også ser sig selv som bruger.

- Jeg er begge dele, for jeg har også stadig brug for det her, understreger hun.

Annonce

Har det meget bedre

I 2018 oplevede Jeanette en af de største opture, hun har haft i mange år. Efter årevis i udredning lykkedes det nemlig endelig at få et fleksjob.

- Det foregår ved, at man skal møde op hos et team på jobcentret, og de sagde, at jeg havde fået tildelt fleksjob. Det var en sejr for mig. En fed følelse. Så var livet lige pludselig lidt mere værd, fortæller hun.

Jeanettes første fleksjob var hos Blå Kors' Cafe Nærværket, som hun selv havde været med til at bygge op. Siden har hun arbejdet et par andre steder, og for nylig blev hun så ansat som værtinde hos Pulzion, tidligere KFUM Hallerne, i 9,5 timer om ugen. Og ambitionen er, at det med tiden skal blive til endnu flere timer.

- Jeg føler, at det hele fungerer ret godt nu. Jeg har lært, at jeg ikke behøver tænke på sygdom hele tiden, og jeg er blevet mere sikker på mig selv. Og det skyldes 100 procent det her sted, understreger Jeanette, som tvivler på, at hun var kommet nær så langt, hvis ikke hun havde fundet sit frivillige fællesskab.

- Jeg ved ikke, hvor jeg havde været i dag, hvis jeg ikke havde fundet det. Det tør jeg slet ikke engang at tænke på.

Jeg havde mere eller mindre givet op, og jeg havde ikke noget håb i livet.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Sikker trafik – Tryg by!

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Team Rynkeby-ryttere indsamler millionbeløb til syge børn

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Sygeplejersker på Kolding Sygehus nedlagde mandag arbejdet i en time

Ugeavisen Kolding

Mette Bolvig Pedersen fejrer 10-års jubilæum hos HK Sydjylland

Ugeavisen Kolding

Kolding Storcenter inviterer til late night shopping

Ugeavisen Kolding

Lærer på Kolding-skole vinder stor pris: Får hæder og en halv million kroner

Ugeavisen Kolding

Padel-turnering samler ind til indlagte børn

Ugeavisen Kolding

Blomsterbutik lukker i Kolding og flytter til Fredericia

Ugeavisen Kolding

2 på tur kommer til Kolding

Ugeavisen Kolding

Nogle strejker - jeg stiller op

Ugeavisen Kolding

Politiet efter genåbning af nattelivet: - Vi kan godt mærke, at der er flere unge mennesker, der skal lære at være i byen

Ugeavisen Kolding

Efter protester: Nu bliver antallet af boliger i naturskønt område mere end halveret

Ugeavisen Kolding

Mekaniker modtager prestigefyldt lærlingepris

Ugeavisen Kolding

Modtagerne af årets skulderklap er fundet

Ugeavisen Kolding

Gratis foredrag om hypnose og vægttab

Ugeavisen Kolding

Se fotos fra 25 års jubilæum hos Klatten: Stine og Mike mødte hinanden i motorcykelklubben

Ugeavisen Kolding

Vaccinationscenter vender tilbage til IBA

Ugeavisen Kolding

Godset går bersærk

Ugeavisen Kolding

Ida Björg spiller på Stalden i Jordrup

Ugeavisen Kolding

Autocentralens servicerådgiver vinder servicepris

Ugeavisen Kolding

Problemet med nyttejobs i Kolding

Ugeavisen Kolding

Kolding Kommune er er min kommune: Men det er nødvendigt med en ny retning

Ugeavisen Kolding

Se alle billederne: - Disse biler har ikke været samlet noget sted i Europa i meget lang tid

Annonce