Annonce
Ugeavisen Kolding

Justyna blev fanget af kunsten - nu vil hun leve af den

Justyna Starostka maler hjemme i sin lejlighed i Kolding. Billederne sælger hun på det lokale lørdagstorvemarked og på internettet, men hun håber også med tiden at kunne åbne sit eget lille galleri. Foto: Steffen Nielsen
Da Justyna Starostka for tre år siden kom til Danmark, troede hun egentlig bare, at hun skulle fortsætte sin akademiske karriere. Men en opfordring fra hendes kæreste fik hende til at skifte kurs, og i år er hun sprunget ud som professionel kunstner.
Annonce

Kolding: Som helt ung tegnede og malede Justyna Starostka lidt i sin fritid. Det var mest for sjov og aldrig noget, som hun havde de store ambitioner med.

Det ændrede sig dog, da hun for et par år siden havde sin danske kæreste med på besøg hos sin mor i hjemlandet Polen. Kæresten så nogle af de gamle billeder på Justynas barndomsværelse, og han blev overrasket.

- Han sagde, at jeg har et enormt talent, og at jeg skulle begynde at male igen, husker Justyna, som et par måneder senere fik staffeli, maling og lærreder i fødselsdagsgave af sin kæreste.

- Det var den bedste fødselsdagsoverraskelse nogensinde, siger hun.

Annonce

Sprang ud som kunstner

Hjemme i Polen havde nu 39-årige Justyna Starostka gjort karriere i den akademiske verden som blandt andet master i marketing og Ph.D. i designledelse og underviser på et universitet i Warszawa. I 2017 traf hun så den store beslutning at flytte hjem til sin kæreste til Danmark.

- Det var et lille skridt tilbage for mig, for jeg havde ikke noget job, jeg talte ikke sproget, og jeg havde ikke noget netværk, fortæller hun.

Sprog og job kom dog hurtigt. Efter få måneder i Kolding blev hun ansat på SDU, men den nyopdagede passion for kunsten trak så meget i Justyna, at hun 1. januar i år sprang ud som professionel kunstner med en ambition om at kunne leve af kunsten.

- Det er kunsten, jeg gerne vil fokusere på med mine egne malerier, undervisning, workshops og så videre, siger hun.

Annonce

Forandret

Det tog dog noget tid, før Justyna rigtigt begyndte at se sig selv som kunstner. Da hun skulle have trykt visitkort, var hun for eksempel i tvivl, om hun kunne tillade sig kun at skrive "kunstner" på som titel.

- Det var alt for skræmmende kun at skrive kunstner, for det er dem, jeg ser op til, som er de rigtige kunstnere, smiler hun.

Men med tiden har Justyna taget sin nye titel til sig.

- Jeg har fået modet til at vise mig selv frem for andre. Kunst er jo en meget personlig ting, og det har forandret mig meget at lave kunst og vise det til andre. Der var nogle begrænsninger i mit hoved, som jeg er blevet konfronteret med og sluppet af med, forklarer hun.

I sommerens løb har Justyna fået udstillet sine malerier i Kolding Storcenter, hvor hun blandt mere end 80 kunstnere blev udvalgt til en stor udstilling sammen med syv andre, og senest har man kunnet møde hende på torvelørdagene i Kolding midtby, hvor hun har solgt ud af sine kreationer - blandt andet flere tegninger af lokale bygninger, som hun er begyndt at lave.

- Jeg vil gerne tilbyde kunst til dem, der måske aldrig har købt et kunstværk før. Jeg vil invitere dem til måske at købe kunstværker fra en lokal kunstner i stedet for at købe et IKEA-tryk produceret et sted i Kina i millioner af stykker, siger hun.


Kunst er jo en meget personlig ting, og det har forandret mig meget at lave kunst og vise det til andre. Der er nogle begrænsninger i mit hoved, som jeg er blevet konfronteret med og sluppet af med.

Justyna Starostka


Justyna Starostka

39-årige Justyna stammer fra Polen og rejste i 2017 til Danmark, hvor hendes kæreste kommer fra.

Hun har en mastergrad i marketing og en Ph.D i designledelse.

Har senest været ansat på Syddansk Universitet i Kolding, men blev ved årsskiftet selvstændig kunstner. Ud over at male arbejder hun blandt andet med undervisning og workshops inden for kunst og selvudvikling.

Se mere på facebook.com/JustynaStarostkaArt eller www.justyna.dk.

Justyna Starostka maler blandt andet farverige landskaber som disse, men hun tegner også koldingbygninger og croquis. Især det sidste har betydet meget for hende. "Det har været en stor befrielse for mig at arbejde med nøgenhed, fordi jeg kommer fra Polen, som er et katolsk og konservativt land, hvor jeg er opvokset med et meget begrænset mindset," siger hun. Foto: Steffen Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

En anbefaling

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce