Annonce
Ugeavisen Kolding

Kaffesnak: Mie må ikke bruge penge på tøj i et år

De tre nederste hylder i klædeskabet er Mies, mens de tre øverste tilhører hendes kærste. Privatfoto

Kolding: Forestil dig et helt år, hvor du hverken må købe nyt tøj eller sko. Sådan lever Mie Schmidt, og sådan har hun levet siden den 1. januar 2018.

- Jeg har sat mig for at undgå shopping, og derfor må jeg hverken smide penge efter tøj eller sko. Så selv hvis jeg mister mine sneakers et sted, så må jeg ikke gå ud og købe et par nye.

Projektet er et modsvar til den forbrugsfest, som hun mener finder sted i samfundet.

- Jeg vil gerne sætte pris på de ting, jeg har. Vi lever i en kæmpe forbrugskultur, hvor vi køber nyt og smider ud konstant. Men den vil jeg ikke være en del af.

Hvis du har mod på at kaste dig ud i et lignende projekt, så har Mie et par gode tips til, hvordan du kommer i gang:

1) Du skal sætte et mål. Det behøver ikke at være så dramatisk, som et helt år uden shopping - og det behøver slet ikke at have noget med tøj at gøre. Måske køber du for mange to go-kaffekopper eller smider for mange penge efter neglelak. Herefter skal du udfordre dig selv til at stoppe med købene for en periode eller fastsætte et maksimumbeløb, som du må bruge i løbet af året.

2) Fortæl alle du kender om projektet. Ingen har lyst til at tabe ansigt, så det holder dig fokuseret på målet. Derudover kan de hjælpe dig med at opretholde motivationen.

29-årige Mie Schmidt vil ikke bruge penge på tøj og sko i et helt år. Hun kom til Tobbers Kaffebar for at fortælle Ugeavisen om sin mission. Foto: Karen Klærke
Annonce

At leve småt, men godt

Tøj, tasker, sko og frakker. 105 stykker i det hele. Så meget havde Mie liggende i klædeskabet inden projektet gik i gang.

- Mit mål er, at jeg højest må have 50 tøjdele, når året er forbi.

Klædeskabet er ikke det eneste, der er i Mies søgelys. Lige siden hun flyttede sammen med sin kæreste for seks år siden, så har hele boligen samt deres livsstil været drevet med omtanke.

- Det var ham, der gav mig inspirationen og ideen om, at småt er godt. I mange år har vi levet minimalistisk og skåret ned, så vi kun har de ting, som vi rent faktisk har brug for. Eksempelvis har vi kun seks store tallerkener, seks kage-tallerkener og seks sæt bestik.

- Hvis vi skal dække op til syv personer, så må den ene spise af en kage-tallerkenen. Sådan er det.

Mie Schmidt

29 år og bor i Kolding sammen med sin kæreste.

Arbejder til dagligt i køkkenet hos Hr og Fru Paps Vin & Tapas i Kolding.

Du kan følge med i Mies projekt på mieschmidt.wordpress.com.

Når året er omme skal Mie have mindre end halvtreds dele liggende i tøjskabet. Både tøj, sko og tasker tæller med i regnskabet. Privatfoto
Annonce

Det var hårdt i starten

Og godt tre måneder inde i det nye år, gør Mie status:

- I de første fjorten dage gik det rigtig godt, men det var hårdt at komme igennem januarudsalget uden at falde i de gode tilbud.

- Det er gået op for mig, hvor meget tøj jeg egentlig har, og jeg er blevet god til at bruge det på nye måder. Samtidig er jeg blevet meget mere tilfreds med det, jeg har. En lille hjælp er også, at jeg gerne må bytte tøj med andre, så derfor benytter jeg mig i den grad af de tøj-byttedage, som bliver arrangeret i Kolding.

Men den sparsommelige livsstil har ikke altid været en selvfølge:

- Jeg er altid vokset op med, at hvis man manglede noget, så kiggede man i genbrugen først. Men jeg har aldrig levet minimalistisk og altid haft et hav af ting og sager. Det var først, da jeg mødte min kæreste, at jeg blev bevidst om det.

Annonce

Kun begyndelsen

Mie håber, at hendes tøj-mission kan inspirere andre til at gøre det samme.

- Det vil være fantastisk, hvis jeg kan få venner og veninder til at vende hver en ting og overveje, hvorvidt den har en værdi eller funktion i deres liv.

Hvis projektet lykkes for Mie, så er hendes plan at tage skridtet videre.

- Jeg vil tage fat i køleskabet næste år. Virkelig bare skære ind til benet og se på, hvor meget mad vi køber og smider ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Restauratør kæmper for at få varer hjem, mens bookingerne vælter ind: - Bare mens vi har talt sammen, har jeg fået ti opringninger

Ugeavisen Kolding

Nej, sagde vi

Ugeavisen Kolding

Klumme: Fest i gaden

Annonce