Annonce
Ugeavisen Kolding

Karina var hjemløs i 20 år: Nu savner hun ikke gadelivet mere

Karina Mortensen og hunden Bella, som har fulgt hende i tykt og tyndt gennem de seneste otte år.
En taglejlighed i Låsbygade er blevet hjem for Karina Mortensen, hendes hund og to katte. Her føler hun sig for første gang i sit 41-årige liv hjemme. Nu vil hun hjælpe andre hjemløse til at få tag over hovedet.
Annonce

Kolding: Den sort-hvide cockerspaniel Bella lader ikke fremmede komme ind uden at gø højt og længe, men den logrende hale afslører hurtigt, at her ikke er tale om en vagthund, men et nysgerrigt væsen, som gerne vil klappes.

Bella er Karina Mortensens hund. Og hendes bedste ven. De to har tilbragt det meste af de seneste otte år sammen. For når livet er blevet for tumultarisk, har Karina afleveret hunden til venner eller familie. Dermed har hun skånet Bella for i perioder at bo på gaden.

Nu bor de to i en taglejlighed i Låsbygade, hvor opvasken står til tørre på køkkenbordet, og to store sofaer indbyder til hygge foran fjernsynet. Her er alt, hvad hun har brug for, og der er endda pyntet med nips i vindueskarmene under de store skråvinduer. I lejligheden bor også to små katte, som Karina har taget til sig, da ejeren skulle af med dem. For som hun siger:

- Jeg kan heller ikke lide, at dyr ikke kan få en chance her i livet.

Hun fik nøglerne til lejligheden for en måned siden, så det har ikke taget hende lang tid at komme på plads og skabe sig et hjem.

- Jeg får det godt her. I den her lejlighed føler jeg mig super-godt tilpas. Jeg savner ikke gadelivet mere, siger hun.

Annonce

Mor til to

Indtil for et halvt år siden var den nu 41-årige Karina hjemløs. Senest boede hun på et herberg i Viborg, men gennem årene har hun også været forbi både Overmarksgården her i kommunen og Assens og Frederikshavn kommuner. Nu er hun retur i Kolding, men denne gang i en lejlighed, hvor hun for første gang nogensinde føler sig hjemme.

Hun er vokset op i Egtved-området, hvor hun boede hos sin mormor og morfar.

- Med da de døde, gik det i kludder for mig. Jeg har kontakt via telefon til min mor, men hun er ikke den lykkelige familiemor. Hun har aldrig rigtig kunnet være der for mig, og det gør ondt. Men det har jeg lært at leve med.

Karina har valgt at slå sig ned i Kolding, fordi hun på den måde er i nærheden af sin mor, der bor i Vejle, men samtidig på afstand af misbrugsmiljøet i Vejle, hvor hun kender en del mennesker.

Karina Mortensen og hunden Bella kommer hurtigt rundt i midtbyen på den røde elscooter. Foto: Louise Lauritsen

Efter bedsteforældrenes død blev Karina anbragt i familiepleje og på institution, men det varede kun, til hun fyldte 18 år.

- Så tog jeg afsted.

Hun blev selv mor i en ung alder som 20-årig og igen året efter. Hendes sønner er i dag 20 og 21 år, og hun har kontakt med dem via de sociale medier.

- Jeg afleverede mine børn med det samme. De er begge vokset op i plejefamilier, og de har et godt liv. Så dem har jeg da fået reddet, smiler Karina Mortensen.

Hun er ked af, at hun ikke kunne være der for sine børn, for som hun siger:

- Det gør ondt at føde børn, og så er det andre, der får lov at følge dem og høre deres første ord og se deres første skridt. Så da jeg havde afleveret den yngste, gik jeg på druk. For det gjorde ondt. Siden boede jeg på gaden og herberg.


Det gør ondt at føde børn, og så er det andre, der får lov at følge dem og høre deres første ord og se deres første skridt. Så da jeg havde afleveret den yngste, gik jeg på druk. For det gjorde ondt.

Karina Mortensen


Annonce

Tørlagt alkoholiker

I mange år havde Karina et alkoholmisbrug, men nu er hun tørlagt.

- Jeg stoppede med at drikke for otte år siden. Når man er fuld, så kan man alt, men når man vågner, er det med hovedpine og smerter. Nej, det gad jeg ikke mere, konstaterer hun og sætter samtidig spørgsmålstegn ved, om hendes krop havde kunnet blive ved med at klare misbruget.

Hun fik nogle piller til at afhjælpe abstinenserne, men hun har ikke været i alkoholbehandling.

- Jeg tog den i stiv arm selv. Det tog nok et års tid. Ved at jeg blev ædru igen, skal man slås med sine problemer på andre måder, end når man er påvirket. Men jeg rør ikke alkohol.

Hun har været på antabus, men i dag får hun kun medicin mod angst, som hjemmeplejen kommer og udleverer til hende hver morgen. Hun får ikke selv lov til at administrere sin medicin, da hun et par gange har forsøgt at tage livet af sig med pillerne. Så hun er helt tilfreds med den nuværende ordning.

- Jeg har det sådan, at jeg skal kun tage piller, hvis det er noget, lægen har ordineret, og jeg tager kun en hovedpinepille, hvis jeg selv har været på apoteket og købe den, smiler Karina.

Efter utallige arbejdsprøvninger har hun for en del år siden fået tilkendt førtidspension.

Karina Mortensen har været hjemløs i 20 år, men har nu fundet sig et lejlighed i Kolding, hvor hun er glad for at være. Hun kan dog stadig lide at komme på gaden for at sælge hjemløse-avisen Hus Forbi. Foto: Louise Lauritsen
Annonce

Hus Forbi

Det er kun en måned siden, Karina flyttede til Låsbygade i Kolding. Siden har hun arbejdet på at realisere sin drøm om at åbne et privat nødherberg, men hun kommer også på gaden hver dag for at sælge hjemløse-avisen Hus Forbi. For selvom hun ikke længere er hjemløs, så kan hun stadig godt lide at komme ud på gaden.

- Bella elsker at komme med ud og sælge Hus Forbi, fortæller Karina, mens hun kalder hunden til sig og får den til at hoppe op på den røde el-scooter. Så er de to klar til at trille ud i byen.

Karina kan bedst lide at stå ved Føtex i midtbyen, hvis pladsen ellers er ledig. Eller kan hun også finde på at tage opstilling ved Rema 1000 i Sydbanegade, hvor hun venligt spørger de forbipasserende, om de kunne tænke sig at købe hjemløse-avisen.

- Det, jeg tjener på at sælge Hus Forbi, bruger jeg til mig selv og mine dyr, men jeg vil også gerne spare sammen, så jeg kan få til lidt ekstra hygge på mit nødherberg, smiler Karina Mortensen.

Karina Mortensen

41 år, bor i Kolding.

Tidligere hjemløs.

Førtidspensionist og sælger hjemløse-avisen Hus Forbi.

Arbejder på at åbne et nødherberg i Kolding.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce