Annonce
Ugeavisen Kolding

Kenneth var bange for bier - nu producerer han over to tons honning om året

Bierne fylder også i Kenneth og Cecilie Prostrup have. Godt nok har de ikke nogen bistader nær villaen, men de har været omhyggelige med at udvælge særligt bi-egnede blomster til haven. I øjeblikket arbejder de på at sætte et produktionslokale i stand i husets garage, mens en stor kølecontainer fylder i indkørslen til huset. Foto: Steffen Nielsen
Når den første torvelørdag i Kolding finder sted 30. maj, bliver det blandt andet med honning fra lokale C&K's biavl, som er drevet af parret Kenneth og Cecilie Prostrup. De startede med de første to bistader for fire år siden og producerede sidste år 2,3 tons honning.

Gravens/Kolding: For blot en håndfuld år siden var Kenneth Prostrups forhold til flyvende insekter - især bier og hvepse - mildest talt anstrengt.

- Jeg var pisse ræd for dem. Jeg hadede at sidde udenfor og spise, for så kom de her flyvende sataner efter mig, siger han med et skævt smil.

- Kenneth var ikke bange for noget, men bier, dem var han bange for. Det ødelagde helt hans sommer, tilføjer Cecilie Prostrup, som derfor gav sin mand en opgave:

- Vi har det med at udfordre hinanden, så min udfordring blev at tage et biavlerkursus, forklarer Kenneth, som sprang ind på et hold i Kolding, hvor han lærte det grundlæggende.

C&K's Biavl

Cecilie og Kenneth Prostrup, begge 32, driver sammen honningvirksomheden C&K's Biavl fra deres hjem i Gravens nord for Vester Nebel.

Ved siden af honningproduktionen arbejder Kenneth som landmåler, mens Cecilie er på barsel med parrets andet barn.

Gået stærkt

For fire år siden fik Kenneth Prostrup så sat sine første bistader op - to af slagsen.

- Og siden er det gået stærkt. Vi ramte et godt første år med en kæmpe produktion og fik faktisk udsolgt før jul, så vi skruede op med 100 procent næste år og fik udsolgt igen, siger Kenneth, som mest tager sig af biavl og honningproduktion, mens Cecilie står for branding og markedsføring.

Sidste år producerede Kenneth og Cecilies lille virksomhed C&K's Biavl cirka 2,3 tons honning, og de har bistader hjemme i Gravens nord for Vester Nebel og i Egtved, Bølling og nær Give. Men selvom det går stærkt, så forventer parret ikke, at de kan arbejde fuldtid med bierne foreløbigt.

- Vi håber det da på et tidspunkt, og vi arbejder os lige så stille derhen, men vi går med livrem og seler, siger Cecilie og tilføjer:

- Men tænk at kunne have fast kontor under trækronerne på den måde.

Annonce

Avler temperament

Arbejdet med bierne startede som en klassisk honningproduktion, men siden er det blevet til en større mission for Kenneth og Cecilie, som har sat sig for at gøre deres bier mere vilde, ligesom de var oprindeligt. De har nemlig opdaget, at bierne virker både stærkere og mere produktive, når de får lov til at have noget temperament.

- Det blev til et projekt for at få flere bier i naturen og gøre dem mere modstandsdygtige. Vi eksperimenterer for eksempel med at tage røg (som bruges til at lede bierne ned i bistadet, red.) ud af biavl og på den måde stresse dem mindre, forklarer Cecilie.

- Og vi har også mixet nogle forskellige racer for at skabe nogle stærke bier med stærkere immunforsvar. Vi er bange for, at folk gør dem for bløde. Og selvom det da kunne være meget sjovt at kunne stå kun i t-shirt og arbejde med dem, så er det jo at fjerne deres naturlige forsvarsevne, siger Kenneth tilføjer, at det også virker som om, at de lidt vildere bier er mere produktive.

I fuld uniform: Det er typisk Kenneth, der står for selve arbejdet med bierne, mens Cecilie fokuserer på markedsføringen af honningen fra C&K's Biavl. Privatfoto
Annonce

Nu på marked

Hidtil har Cecilie og Kenneth mest solgt deres honning til delikatessebutikker og et bryggeri, mens de har haft et mindre privat salg ved siden af. Salget til private stiger dog forhåbentlig en del, når de 30. maj står klar på den første udgave af Koldings nye torvelørdage - Kolding Green Streets - hvor de forventer at have en stand med jævne mellemrum.

- Det er en god forlængelse af det, vi arbejder med. Det autentiske og naturlige. Og så kan jeg godt lide tanken om, at du kan tale med producenten selv om produktet og passionen og på den måde få mere viden ud til folk, siger Cecilie.

Og netop det at få fortalt om den lokale honning er en vigtig opgave, mener hendes mand.

- Det har overrasket mig, hvor lidt folk ved om den honning, de indtager og hvor meget af det, der kommer fra udlandet. Så vi vil gerne slå et slag for dansk honning, og at folk køber det fra en lokal biavler, siger Kenneth Prostrup, som i øvrigt er sluppet af med sin fobi, efter at han er begyndt at arbejde med - og blive stukket af - bier.

- Jeg lægger da mærke til, at de er der, men jeg får ikke koldsved, selvom jeg er helt klar over, hvor de er, og om det er en hveps eller bi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce