Annonce
Ugeavisen Kolding

Klumme: Husker vi at hylde kulturbærerne?

Annonce

Årsskiftet er altid tid til refleksion og status. Det er det i hvert fald for mig. Hvis jeg skal tage mine professionelle briller på, var 2020 mildest taget noget af en vild omgang. Det er sådan en kliche at sige, at man skal mærke efter og være tro over for sig selv, men i forhold til mit arbejdsliv, har jeg i den grad mærket efter og været tro over for mig selv.

I starten af 2020 kom jeg ud af et fejlcastet job, og det fik præciseret og sat skub i tankerne om mit arbejdsliv. Konklusionen blev, at jeg selv vil være med til at sætte min dagsorden. Derfor blev 2020 startskuddet til min egen konsulentvirksomhed, jeg er blevet bestyrelsesformand for Nicolai Biograf, en del af fællesskabet i Pakhuset i Kolding, og jeg er blevet fast tilknyttet det ambitiøse projekt Harte i bevægelse.

Men for mig har årsskiftet desværre også været en kæmpe mavepuster. Min mentor via Business Kolding og en rigtig god kollega i Pakhuset gik pludseligt bort lige inden nytår. Jeg tror stadigvæk ikke helt, jeg forstår, at han ikke længere er blandt os. Vi nåede kun at kende hinanden i et halvt år. Så kan man tænke, at det måske er underligt, at et menneske, man har kendt så kort tid, kan gøre så stort et indtryk. Men det kunne han, for sådan var han. Han var kulturbærer. Gennem hans adfærd, tydelige holdninger og positive indflydelse bidrog han til et godt fællesskab og arbejdsmiljø. Jeg fik bare aldrig rigtig fortalt ham, hvad han betød.

Der findes kulturbærere i alle organisationer, virksomheder og foreninger. De gør indtryk og er helt uundværlige for fællesskabet. Husker vi at hylde kulturbærerne?

Rollen som kulturbærer kan man ikke få tildelt, for den opstår via adfærd. Netop fordi man ikke kan få rollen tildelt, så tror jeg ofte, at vi i hverdagen glemmer at værdsætte værdien af dem, og tager dem for givet. Succes bliver ofte målt på tal og resultater. Men det kan jo være en lige så stor succes, når man styrker og løfter fællesskabet.

Jeg har arbejdet i foreningslivet i mange år. Gennem årene er jeg stødt på mange engagerede mennesker, som udover at give deres tid til fællesskabet, også giver ud af deres overskud uden at forvente noget igen, for sådan er de bare. Mennesker som løfter en kæmpe opgave og gør det muligt for andre at få en fed kulturel oplevelse, at vi kan deltage i et håndboldstævne, eller de sikrer at børn har en træner i den lokale idrætsforening. De gør en positiv forskel, og vi ville være et fattigt samfund uden de her mennesker. Tak for jer.

Af gode grunde kan jeg ikke fortælle, hvad andre skal gøre, men jeg kan starte ved mig selv. Jeg har derfor givet mig selv det løfte i 2021, at jeg vil være meget bedre til at anerkende kulturbærerne og værdien af dem. Jeg vil hylde kulturbærerne, og jeg håber, at andre vil være med. Har du en god kollega som løfter stemningen, eller kender du en i foreningslivet som virkelig trækker igennem for fællesskabet, så giv et skulderklap, sig tak og tilkendegiv at det betyder noget, det de gør. Sig det, inden det er for sent.

Æret være dit minde Thomas Hjortshøj


Har du en god kollega som løfter stemningen, eller kender du en i foreningslivet som virkelig trækker igennem for fællesskabet, så giv et skulderklap, sig tak og tilkendegiv at det betyder noget, det de gør. Sig det, inden det er for sent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Vågn nu op

Annonce