Annonce
Ugeavisen Kolding

Klumme: Tager du dig selv alvorligt… nok?

Som barn havde jeg altid muligheden for at gå til mine forældre, hvis der var noget, der gik mig på. Det er dog ikke lige let for alle at åbne op. Sådan havde jeg det nogle gange. I stedet søgte jeg fra tid til anden svarene i naturen, og med stor succes. Det var, som om naturen rummede mig, mine tanker og frustrationer, og skabte ro, overblik og klarsyn. Som voksen kan jeg vælge at søge svar og råd hos fx min hustru, en god ven, en kollega eller læge, men nogle gange fanger jeg mig selv i ikke at gøre brug af disse ellers åbenlyse muligheder - ej heller naturen. Dermed er der en overhængende fare for, at den mentale ubalance forværres, men uanset er det mit valg.

Det er dig, der skal trykke på knappen, med mindre du er så heldig, at en i din nære omgangskreds bemærker noget og hjælper dig med at trykke på knappen. Måske kender du det fra dig selv, et familiemedlem eller en nær ven? Nogle gange rammes vi af en frustrerende passivitet på trods af ønsket om det modsatte. Så hvorfor sker dette, og hvorfor er det kommet så vidt?

Min erfaring er, at den største årsag til mental ubalance i dag skyldes det samfund, vi lever i. Et højteknologisk et, hvor mange tilbringer mere tid online end med offline familie/vennetid, en tid hvor meget bliver målt og vurderet, en tid hvor kun det gode liv absolut skal vises frem på Instagram, og hvor FOMO (frygten for at gå glip af noget, red.) nærmest kan diagnosticeres som en lidelse. Unge er en særligt udsat gruppe. Jeg mener ikke, at ovenstående udelukkende er dårlige teknologiske tiltag, tilvalg og prioriteringer i livet. Problemet opstår, når vi ikke kan kontrollere det og vores hjerne nærmest ’brænder sammen’ af en syndflod af stimuli, og vores kortisolniveau går amok på bekostning af dopamineksplosionen forårsaget af at være online 24-7.

Annonce

Når tilværelsen for manges vedkommende kan indrettes efter en smartphone, snyder vi vores hjerne for at restituere, også selvom vi fysisk slapper af på sofaen og har tændt flimmerkassen. Igen, hvis vi formår at dosere den teknologiske indsprøjtning og kombinerer det med noget offline-tid, som fx en tur i naturen, brætspil med vennerne, vandmaling, bagning og boldspil med børnene, en god bog, bålhygge eller havearbejde? Ja, så er vi godt på vej til at kunne håndtere livet i overhalingsbanen, og måske det også gav friheden til at vælge indersporet af og til.

Men hvis man ikke længere kan dosere indtaget, kan se eller mærke faresignalerne, og man ikke har én, der ser det, så går virkeligheden ofte først op for en, når man er røget ud over kanten, og man er i frit fald. Selv her kan nogle undre sig over, hvad der skete, fordi man måske ikke tidligere har oplevet dette.

Tro mig, din krop sender det ene fysiske og mentale signal efter det andet i en lind strøm, inden du vælter ud over kanten, jeg har selv været der. I dag er jeg blevet bevidst om min krops signaler, og lytter til dem. Jeg arbejder med borgere fra Kolding og omegn, som fortæller mig, at de er brændt sammen og vil have hjælp. Du kan også hjælpe dig selv eller få hjælp, men vælger du i tide at mærke og forstå signalerne? Spørgsmålet er: Tager du dig selv alvorligt… nok? Valget er dit.


Tro mig, din krop sender det ene fysiske og mentale signal efter det andet i en lind strøm, inden du vælter ud over kanten, jeg har selv været der.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

15 års jubilæum: Jeg kan godt lide at gøre en forskel for vores elever

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Stadion til hjørnespark

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Succes har givet hattemanden blod på tanden: Har åbnet permanent butik i Søndergade

Ugeavisen Kolding

Kolding IF præsenterer endnu en ny spiller

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Planter med dyrenavne - Hestemynte

Ugeavisen Kolding

Så lukkes Borchs Gård endnu engang: Nu skal pladsen gøres helt færdig

Ugeavisen Kolding

Et blik tilbage på livet i midtbyen: Akseltorv var stedet, hvor varer blev solgt fra vogn

Ugeavisen Kolding

Veninder står bag ny festival i Kolding: Det er lidt en fordom, at klassisk musik er noget højkulturelt

Ugeavisen Kolding

Restaurant mangler personale og har valgt at tage konsekvensen: Nu holder vi lukket to dage om ugen

Ugeavisen Kolding

Madvogn fik sur smiley

Ugeavisen Kolding

Hotel mangler personale og må sige nej til arrangementer: I juni mistede vi omsætning for en kvart million

Ugeavisen Kolding

Iværsættereventyret fik en svær start: Nu håber Magnus snart at kunne leve af grøntsagsdyrkning uden jord

Ugeavisen Kolding

Brændkjærhallen får en ny måltavle

Ugeavisen Kolding

Graffitibølle risikerer fængselsstraf: Tiltalt for hærværk på byggematadors ejendom

Ugeavisen Kolding

Lav isskulpturer på Skamlingsbanken

Ugeavisen Kolding

18-årige Emma åbner sin egen blomsterbutik i Kolding

Ugeavisen Kolding

Fritidsjobbere i Kolding havde for lange vagter

Ugeavisen Kolding

Så er programmet for Stella Polaris klar

Ugeavisen Kolding

Kunstmarked kommer til Koldinghus

Ugeavisen Kolding

Danmarks tredjestørste vingård blev sat til salg i Kolding: Nu har den fået nye ejere

Ugeavisen Kolding

De resterende p-pladser i Borchs Gård åbner

Ugeavisen Kolding

Martin Hein fra Kolding bliver dansk landechef

Ugeavisen Kolding

Tilskuerne får lov at komme til DM i ridebanespringning

Annonce