Annonce
Ugeavisen Kolding

Kolding bliver et mad-laboratorium sammen med Rom, Oslo og Athen

Borgmester i Kolding Jørn Pedersen er begejstret over, at Koldings borgere, uddannelser og erhvervsliv får mulighed for at spille en nøglerolle i at skabe et fødevaresystem, der kan skubbe både klima, sundhed og biodiversitet i en positiv retning. Projektleder fra SDU bliver lektor Danielle Wilde fra Institut for Design og Kommunikation. Pressefoto: Mads Grønne Bärenholdt
Kolding bliver fra 2021 et levende laboratorium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem fra mark til middagstallerken. SDU Kolding og Kolding Kommune har netop fået en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. til projektet, som får navnet "Food2030 in Kolding".
Annonce

Kolding: Sammen med 11 andre byer i Europa kommer Kolding nu til at tage fat i fremtidens udfordringer, når det gælder vores mad, vores indkøbsvaner, ja hele vores fødevaresystem.

Med en EU-bevilling på 8,2 millioner kroner i ryggen skal hele Kolding de næste fire år omdannes til et levende laboratorium for udvikling af fremtidens mad og fødevaresystemer.

SDU Kolding og Kolding Kommune står i spidsen for projektet, der vil engagere både landmænd, supermarkeder, storkantiner, skoleelever, politikere, borgere og lokale ildsjæle. Det handler om i fællesskab at løfte byens overgang til et mere bæredygtigt fødevaresystem.

- Indkøb og madlavning er noget, alle forholder sig til hver eneste dag, og jeg håber, at koldingenserne tager godt imod projektet og har mod til at prøve nye fødevarer og kostvaner. Potentialet i projektet er enormt og kommer formentlig ikke kun til at ændre koldingensernes forhold til bæredygtig mad, men bliver også en inspiration for resten af landet, siger borgmester Jørn Pedersen i en pressemeddelelse fra Kolding Kommune.

Annonce

Kolding får Living Labs

En vigtig del af projektet bliver to Living Lab-containere, der gør indsatsen synlig i Koldings bybillede og blandt andet vil invitere til videndeling og eksperimenter, som kan øge forståelsen for, hvordan både byen og borgerne kan bidrage til at gøre Koldings fødevaresystem mere bæredygtigt.

For der er brug for ekstra viden om bæredygtighed inden for fødevarer. Det understreger projektleder, lektor Danielle Wilde fra Institut for Design og Kommunikation på SDU i Kolding.

- Bæredygtighed er yderst komplekst, så projektet handler i høj grad om at undersøge sammen med alle deltagerne i projektet, hvad det egentlig vil sige at spise bæredygtigt. På den måde får vi bedre øje på både modstand overfor og muligheder for forandring, så vi kan arbejde med dem.

Samtidig er hun yderst bevidst om, at masser af barrierer skal overvindes, før koldingenserne foretrækker rødbede-bøffer frem for frikadeller. Men hun ser frem til udfordringerne.

- Det her er forskning i social udvikling; hvad skal der til, for at vi kan forandre måderne, vi spiser og producerer mad på. For mad er ikke bare ernæring, men handler også i høj grad om kultur, vaner, hvad vi kan lide og ikke lide. Ja dybest set hvem vi er. Og det bliver interessant at arbejde med hos både landmænd, forbrugere, supermarkeder med videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce