Annonce
Ugeavisen Kolding

Kolding Havn: Hvad handler det om?

Annonce

Min mor ynder at bruge udtrykket ”Hvad handler det om?”

Da jeg var barn og ung, rullede jeg med øjnene, når hun sagde det. Efter jeg er blevet ældre, bruger jeg selv udtrykket. De sidste par ugers skriverier om havnen i Kolding har givet mig anledning til at tænke den sætning en del gange. Jeg kan simpelthen ikke finde hoved og hale i den debat: ”Hvad handler det om?”

Jeg indrømmer, jeg er slet ikke tæt nok på forløbet, hverken fra politisk eller virksomhederne på havnens perspektiv, men jeg er en af de almindelige borgere, der står på sidelinjen og ser til. Min umiddelbare holdning er, at debatten er pinlig.

Jeg læste en artikel i JydskeVestkysten i sidste uge, hvor en person udtalte, at man vil have det byråd, som bliver valgt i november 2021, til at træffe beslutningen om havnens fremtid. Så tænker jeg; ”Er de, vi alle har valgt helt på demokratisk vis, ikke længere kompetente til at træffe beslutninger på vores bys vegne?”, og man skal da heller ikke være Sherlock Holmes for at regne ud, at i så fald vil en beslutning om havnens fremtid nok først kunne træffes primo 2022. Det er godt nok lang tid at gå i uvished for begge parter, synes jeg. Oveni hatten kunne jeg også læse, at de lokale byrødder er blevet truet med erstatningskrav. Good luck med at finde nye kompetente folk, der vil stille op til byrådet i 2021, siger jeg bare. Skal vi nu til at have amerikanske tilstande i Koldings lokalpolitik?

Jeg opfatter, at debatten handler om livsværk vs. byudvikling, og jeg forstår argumentationen fra begge perspektiver. Men jeg synes, det er pinligt, at der ikke kan findes et kompromis, der kan tilgodese dem, der vil udviklingen af byen og dem, der vil bevare deres livsværk på havnen. Kan det ikke være et både og? Der er mange års opsigelse på lejekontrakterne på havnen. Helt op til 20 år. Og en opsigelse - er det ikke netop risikoen, når man bor til leje? Jeg er godt klar over, at erhvervshavnens virksomheder har langtidsinvesteringer i klemme, men med så lang en opsigelse burde det så ikke være tids nok til at finde en løsning, hvor alle, inklusiv erhvervshavnen, kan være med. Det handler vel om at gi’ lidt og ta’ lidt for at opretholde en by, der er i udvikling og vækst.

Jeg har selv haft min gang på havnen i en hel del år. Først da jeg i mange år havde kontor på Godset, og nu fra den anden side af havnebassinet på min iværksætterplads i Pakhuset. Miljøet på havnen kan noget, og det kan dyrkes meget mere. Jeg hilser byudviklingen velkommen, og jeg kan sagtens se havnen som et sted, hvor der er plads til lidt af det hele. De skæve eksistenser, lystfiskerne på kajen, det hippe urbane, boliger og ikke mindst et aktivt erhvervsliv.

Det kunne være fedt med sådan et samspil. Et mangfoldigt miljø. Jeg håber også, udvikling af havnen kan tilgodese sejlende turister. For dem har vi faktisk mange af i Kolding. Fik vi dem tættere på byen, ville det måske drysse af på midtbyens butikker, kulturinstitutioner og spisesteder og måske endda tiltrække endnu flere turister til.

Potentialet for området på havnen er stort, og det ville da være dumt, hvis det ikke blev udnyttet. Jeg håber virkelig, at politikerne og de erhvervsdrivende på havnen vil tage en tur op i helikopteren og finde den løsning og det kompromis, der er bedst for byen som helhed. Og tag så en beslutning på vores bys vegne - og stå ved den.


Oveni hatten kunne jeg også læse, at de lokale byrødder er blevet truet med erstatningskrav. Good luck med at finde nye kompetente folk, der vil stille op til byrådet i 2021, siger jeg bare. Skal vi nu til at have amerikanske tilstande i Koldings lokalpolitik?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce