Annonce
Ugeavisen Kolding

Kolding med kant: Hvad koster en times badminton

Annonce

De fleste efterspørger hele tiden bedre service i vores kommune. Både fordi vores personlige standarder stiger, når vi hele tiden bliver rigere (Ja, vi bliver hele tiden rigere!) og fordi vi oplever at noget kunne gøres bedre. Når noget kan gøres bedre, så skal det selvfølgelig det.

Vi vil have flere hjemmehjælpere, pædagoger, bedre folkeskoler og bedre idrætsfaciliteter osv. Det er der ikke noget nyt i. Som regel drevet af en følelse i maven og ikke så meget drevet af fakta. Nu er det ikke fordi der ikke er sammenhæng imellem den følelse, vi har og de fakta, vi kender til som borgere, men det er et helt emne for sig selv. Men sjældent har de fleste af os al den viden, der skal til for at være i stand til at træffe en afbalanceret beslutning og ender derfor ofte med at bare ville have bedre service, uden at tænke på hvad det reelt vil koste.

Når vi beder kommunen bruge nogle penge på noget, så gennemtænk lige følgende tre menneskelige adfærdsmønstre.


  • Skal vi købe noget til os selv, for vores egne penge, så vil vi gå kraftigt op i at få den bedst mulige kvalitet til den lavest mulige pris.
  • Hvis vi er en flok venner, der skal købe en gave sammen til en fælles vens fødselsdag, så handler det primært om, hvor meget hver person skal betale. Hvad vi ender med at købe og i hvilken kvalitet, er der ikke så mange af os, der går op i.
  • Når vi skal have noget, som kommunen skal betale for. Så betyder prisen ikke så meget. Vi vil have det bedste uanset omkostningen, vi har jo betalt vores skat.
Annonce

Tænk og vid mere

Ser vi på de tre scenarier, så er den eneste måde, vi kan få en rationel forventning til, hvordan kommunen bruger pengene, at vi husker, at det er vores egne penge og ikke mindst, at vi reelt forstår, hvad alt det kommunen laver koster.

Der er mange større ting, vi godt ved hvad koster, for det kan vi se i kommunebudgettet. Skolerne, forvaltningen, Business Kolding og meget andet.

Men er der nogen, der kan fortælle mig, hvad eksempelvis omkostningen ved en times badmintonspil i en af vores haller er? Altså ikke det svar, der som oftest gives, som vil være timeprisen på hallen divideret med brugere i hallen den time. Nej, hvad koster det i virkeligheden, når hallen skal bygges, vedligeholdes og betjenes og alt det andet, der hører med. Det er helt sikkert ikke billigt og dækkes på ingen måde af brugerne. Det skal det heller ikke, da de fleste brugere har betalt kommuneskat og derfor allerede har betalt noget. Men er prisen 100, 200, eller 1000, kroner pr. bruger pr. time? Aner det ikke, men jeg vil gerne vide det.

Når vi har det tal og alle de andre tal, vi mangler, kan vi endelig optræde som ansvarlige borgere, der laver tilvalg, fravalg og prioriteringer, når vi sætter vores stemme i fremtiden.

Reel viden om hvad alle de mange kommunale services vi bruger koster vil få os til at have et mere gennemtænkt forhold til, hvilke krav vi stiller og hvilken omkostning, vores forventning medfører.

Vi er som borgere gode til at stille krav til vores fælles leverandør kommunen, men måske skulle vi tænke og vide lidt mere, før vi kræver i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce