Annonce
Ugeavisen Kolding

Kolding midtby får ny gadebelysning

Den historiske bykerne får markant mere lys i forbindelse med, at gadebelysningen udskiftes. Foto: Kolding Kommune.
Midtbyen i Kolding får over de næste halve år en ny gadebelysning, der skal øge lyset i den centrale del.
Annonce

Kolding: Centrale dele af Kolding midtby får i løbet af det næste halve år ny gadebelysning. Hensigten er at give markant mere lys i den historiske bykerne i de mørke timer, samtidig med at indbyggerne får en mere spændende og varieret belysning.

Et enigt Kolding Byråd har afsat 25 millioner kr. til at give Kolding midtby et løft med grønne oaser, flere træer, legepladser, bedre opholdspladser og øget tilgængelighed. En del af indsatsen er ny og bedre belysning, hvor cirka 40 af de eksisterende gadelamper udskiftes med godt 120 nye LED-lamper.

- Vi får meget mere lys i midtbyen med de nye LED-spots, som er energivenlige og har en lang levetid, forklarer landskabsarkitekt Alexander Priesemann, Kolding Kommune.

Annonce

Varieret og spændende belysning

Samtidig giver de nye gadelamper mulighed for at skabe en mere varieret og spændende belysning, som kan tilpasses de enkelte byrum og justeres i forbindelse med events.

- Vi kan via computeren styre belysningen helt ned til den enkelte lampe. Det giver nogle muligheder, som vi slet ikke har haft hidtil. På pladser og torve installerer vi desuden farvet lys, som der vil kunne tændes for i weekenden eller ved særlige lejligheder, fortæller Alexander Priesemann.


Vi kan via computeren styre belysningen helt ned til den enkelte lampe. Det giver nogle muligheder, som vi slet ikke har haft hidtil.

Alexander Priesemann


Annonce

Spots på master

Mens de eksisterende gadelamper er monteret på husfacaderne i bymidten, opsættes de nye LED-spots på master i stil med dem i den nyrenoverede del af Jernbanegade. I gågaderne vil masterne være fem meter høje, mens de på pladserne bliver mellem syv og 12 meter.

- Det er sværere at styre og servicere gadelamper, som er monteret på facader, men den væsentligste grund til, at masterne vender tilbage, er, at de skaber et mere spændende byrum. Der kommer en mere harmonisk overgang fra de høje bygninger til bænkene og de andre elementer på jorden, og vi kan bedre udnytte de mange muligheder for at skabe varieret og spændende belysning, når lamperne sidder på en fritstående mast, oplyser Alexander Priesemann.

Her kommer der ny gadebelysning

Følgende gader og pladser får nye gadelamper: Vestertorv, Søndertorv, Tombolapladsen, Jernbanegade (fra Akseltorv til Buen), Østergade, Søndergade, Slotsgade og Helligkorsgade (fra Tombolapladsen til Slotsgade).

De første nye gadelamper sættes op midt i september. På Vestertorv, Søndertorv, Tombolapladsen og Søndergade skal der laves ny belægning, og ved samme lejlighed opsættes gadelamperne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce