Annonce
Ugeavisen Kolding

Koldings fortid skal udgraves ved Klostergården

Nedbrydningen af Klostergården skal gøres færdig, inden de arkæologiske udgravninger kan sættes i gang, og de arkæologiske udgravninger skal være færdige, inden byggeriet kan sættes i gang - så det bliver tidligst i første kvartal næste år, vurderer Domea.dk nu. Arkivfoto: Søren Gylling
Byggeriet af Domeas 92 familieboliger ved Klostergården kommer nu formentlig først i gang i marts næste år. Først skal store arkæologiske udgravninger gennemføres.
Annonce

Kolding: Væsentligt og spændende nyt om Koldings historie vil dukke op, når arkæologer fra Museum Sønderjylland i den kommende tid kaster sig over omfattende udgravninger omkring Klostergården, som boligselskabet Domea Lunderskov-Kolding i øjeblikket er ved at rive ned.

Efter at museet i sensommeren foretog tre små prøveudgravninger i området, står det nemlig nu fast, at arkæologerne skal udgrave meget mere, før Domea må gå i gang med at bygge sine planlagte 92 familieboliger ovenpå.

Museet har på baggrund af fundene i de tre prøvehuller udarbejdet en arbejds- og tidsplan samt et budget for udgravningerne. Altsammen ligger nu til godkendelse hos Slots- og Kulturstyrelsen.

Men går det, som Museum Sønderjylland ifølge sin skriftlige sammenfatning af forundersøgelserne mener, at det skal, så venter der udgravninger af to områder: Det ene på 155 kvadratmeter, hvor man forventer at støde på væsentlige jordfaste fortidsminder fra 1550-1650 med relation til Gråbrødreklostret, som man endnu ikke ved præcist, hvor lå. Det andet på 1405 kvadratmeter, som borgerne i middelalder-Kolding inddrog til land ved opfyldning af områder, som dengang var overskyllet af Kolding Fjord.

Museumsinspektør Per Ethelberg har tidligere vurderet overfor JV, at udgravninger i området vil bringe "væsentlige ny brikker til middelalderbyens historien, som ikke er så velkendt". Han ønsker ikke at udtale sig yderligere på nuværende tidspunkt.

Risikoen

  • Museum Sønderjylland udtalte i forbindelse med lokalplanlægningen i 2015 for Domeas byggeri, at der ville være "stor risiko for at påtræffe væsentlige jordfaste minder på grund af Grådbrødreklostret".
  • Via byggesagslisterne i maj 2019 modtog museet meddelelse om, at der var givet tilladelse til at rive de eksisterende bygninger ved Klostergården ned.
  • Museum Sønderjylland gjorde bygherren - Domea - opmærksom på udtalelsen, og det blev aftalt, at museet hurtigst muligt skulle foretage prøveudgravninger.
  • Det er altid bygherren, der ifølge museumsloven skal betale for arkæologiske udgravninger, som ifølge museumsloven skal foretages.
Annonce

I gang i marts

Udgravningerne af de to områder ventes at vare henholdsvist fem og otte uger - eller 13 uger i alt med mindre museet sætter arkæologerne til at foretage udgravningerne samtidigt.

Kolding Kommunes by- og udviklingsdirektør Merete Dissing Pedersen oplyser, at udgravningerne formentlig bliver gennemført i oktober-november og eventuelt i starten af 2020, og at Domea kommer i gang med at bygge i marts. Kommunen har endnu ikke udstedt byggetilladelse til projektet.

Det er Kolding Kommune, der i 2014 solgte Klostergården og dermed byggegrunden til Domea. Byggeprojektet har stødt på flere udfordringer undervejs, og de seneste er altså fortidsminderne, som skal udgraves.

Domea havde ifølge en henvendelse i sagen til Transport- og Boligministeriet ikke forventet, at der ville dukke fortidsminder op, selvom Museum Sønderjylland faktisk gjorde opmærksom på risikoen, da lokalplanen for byggeriet ved Klostergården blev lavet. Så det var først, da Museum Sønderjylland af egen drift henvendte sig til Domea for at foretage prøveudgravningerne, at det arkæologiske guld dukkede op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce