Annonce
Ugeavisen Kolding

Koldings største daginstitution skal huse 250 børn: Det bliver ingen børnefabrik

Her ses den kommende daginstitution fra bagsiden., hvor der nedenfor bakken (forrest i billedet) etableres en stor legeplads. Der kommer dog også mindre legepladser udenfor hver enkelt stue med vuggestuebørn og børnehavebørn. De fire bygninger huser hver en klynge med to børnehavegrupper og to vuggestuegrupper. Hver klynge får helt seperat indgang og garderobe. Foto: Søren Gylling
Lige nu er Koldings største daginstitution ved at blive bygget på Lykkegårdsvej. Her bliver plads til 250 børn i alderen 0-6 år, men byggeriet opføres, så børnene fordeles i huse, der hver især skal fungere som en slags mini-institution.

Kolding: 250 børn fra 0-6 år samlet i én daginstitution.

For nogle forældre lyder det muligvis mest af alt som et mareridt, som de ikke ønsker, at deres barn skal medvirke i.

Men Koldings største daginstitution med plads til 250 børn er ikke desto mindre det, der netop nu er ved at blive opført på Lykkegårdsvej, og til januar åbnes dørene for de mange børn og de omkring 60 medarbejdere, som skal befolke Kildemosen, som institutionen hedder.

Og før nogen tror, at de mange børn kommer til at gå rundt nærmest oveni hinanden, og at institutionen kommer til at have mere præg af børnefabrik end af børnepasning med tid og ro til omsorg, slår lederen af Kildemosen, børnechef Merete Lund Westergaard og formanden for børne- og uddannelsesudvalget Kristina Jørgensen (DF) fast, at den nye institution bliver alt andet end en fabrik.

- Vi har fra starten været ekstremt bevidste om, hvordan vi bygger, så vi imødegår farerne ved en stor institution. Overskriften for byggeriet er det lille i det store, siger børnechef Merete Lund Westergaard.

Vi kommer til at have tæthed og nærhed. For eksempel får hver vuggestue-stue sin egen lille legeplads foran stuen. Samtidig får vi fordelene ved en stor institution for medarbejderne.

Vibeke Mortensen, leder af Kildemosen

Ingen børnefabrik

Det lille i det store er det mantra, der går igen overalt i forbindelse med byggeriet af den institution, der skal afløse den eksisterende daginstitution i Sydvestkvarteret, Kildemosen, der siden 2012 har været en fusionsinstitution med fælles ledelse men fordelt på fire matrikler.

- Det allerførste, vi indskrev i materialet omkring den kommende institution, var, at vi skulle lykkes med det lille i det store. Den skal ikke stå som en børnefabrik. I stedet får vi en institution, der passer ind i boligområdet som en konsekvens af vores fokus. For den her børnegruppe er det vigtigt, at der er ro, nærhed og plads til fordybelse, siger udvalgsformand Kristina Jørgensen.

Den nye Kildemosen kommer til at fremstå som fire rækkehuse, der skal være med til at skabe hjemlige omgivelser for børnene. Hvert rækkehus huser en klynge med to børnehavegrupper med hver 20 børn og to vuggestuegrupper med hver 10 børn.

Meningen er så, at når et vuggestuebarn bliver stort nok til at komme i børnehave, bevares trygheden, for han eller hun rykker blot videre til en af de to børnehavestuer, der ligger i samme bygning.

Annonce

Motorikrum og kreativt værksted

Via gange mellem hvert hus kan man bevæge sig fra den ene del af institutionen til den anden.

Det får børn og medarbejdere blandt andet brug for, når de skal gøre brug af fællesfaciliteterne i institutionen, som også kommer til at huse et stort produktionskøkken.

Her skal der hver dag laves mad til alle 250 børn i Kildemosen og til de børn, der bliver passet i Musikbørnehaven og afdeling Riis Toft i daginstitutionen Over Vejen.

Lederen af Kildemosen, Vibeke Mortensen, fortæller, at man vil kombinere fordelene ved store institutioner med fordelene ved en lille institution.

- Vi kommer til at have tæthed og nærhed. For eksempel får hver vuggestue-stue sin egen lille legeplads foran stuen. Samtidig får vi fordelene ved en stor institution for medarbejderne, siger Vibeke Mortensen og fremhæver de ansattes faglige sparring.

Dertil kommer, at den nye, store institution får et stort motorikrum, et indendørs kreativt værksted og et udendørs værksted. Faciliteter som en lille institution ikke ville have i samme grad.

Daginstitutionen

  • Det er arkitektfirmaet Pluskontoret Arkitekter A/S, der har tegnet den nye daginstitution Kildemosen på Lykkegårdsvej. Dansk Boligbyg A/S er totalentreprenør på byggeriet.
  • Institutionen får plads til 160 børnehavebørn, 80 vuggestuebørn og 10 gæstedagpleje-børn.
  • Den skal afløse den nuværende Kildemosen, der i 2012 fusionerede af fire daginstitutioner. Den ligger i dag på fire matrikler, og for alle gælder det, at bygningerne er meget nedslidte.
  • På grunden lå den tidligere CF-kaserne, før den blev revet ned for at gøre plads til en daginstitution.
Annonce
Ugeavisen Kolding

Aktivitetsbane i Vonsild bliver realitet efter donation fra Salling Fondene

Annonce
Ugeavisen Kolding

Dansk crooner og svensk sangerinde giver koncert på Godset

Annonce
Ugeavisen Kolding

Se billederne: Kronprinsesse Mary i Kolding før stor udstilling om kronprinsesserne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

I november vandt hun stor talentpris: Nu er Mekdes fra Kolding klar med sit første album

Ugeavisen Kolding

Underviser fra specialskole i Vonsild kan blive Danmarks Sejeste Idrætslærer

Ugeavisen Kolding

Estisk jazzsangerinde giver koncert på Godset

Ugeavisen Kolding

To års aflysninger har ikke taget modet fra Streetfood Kolding: Nu er årets datoer klar

Ugeavisen Kolding

Grev Dracula besøger Comwell Kolding Teater

Ugeavisen Kolding

Trods corona-restriktion og afstand: Kønssygdom stortrives i landsdelens største byer

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: De brogede blade

Ugeavisen Kolding

Sarkasme kan blive en tikkende bombe under parforholdet

Ugeavisen Kolding

Madbloggeren Johan har anmeldt nogle af verdens bedste restauranter: - Det er blevet værd at gå ud i Kolding

Ugeavisen Kolding

Den Lille Kok skal rives ned: Nu flytter Camilla firmaet fra Kolding til Vejle

Ugeavisen Kolding

Mystiske fodspor og vandhaner der tænder af sig selv: Ansatte på byens egnsteater er ikke i tvivl - det spøger

Ugeavisen Kolding

Er én citychef nok?

Annonce