Annonce
Ugeavisen Kolding

Kommunen fik rekordmange tip om rotter i december

Rottebestanden i Kolding har nået nye højder. I december modtog kommunen rekordmange henvendelser om rotter. Foto: Jørgen Kirk/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Kolding Kommune modtog 649 henvendelser om rotter i december, næsten tre gange så mange som samme periode sidste år. De mange henvendelser skyldes ikke mindst det forholdsvist varme og våde vejr.
Annonce

Kolding: Rotteproblemet i Kolding Kommune fortsætter.

I december modtog kommunen hele 649 henvendelser om rotter - næsten tre gange så mange som sidste år i samme periode, da man modtog 242 henvendelser.

De mange henvendelser skyldes, at de sygdomsspredende gnavere har haft rigtig gode forhold for at yngle under den tørre sommer. Udover de gode yngleforhold har den store mængde regn i efteråret fyldt kloakkerne med vand, så rotterne er trukket op til overfladen, ind i haver, op på tage og langs veje.

- Det er stadigvæk vådt og varmt, så rotterne bliver ved med at trække op på land. De har de bedst tænkelige betingelser for at sprede sig lige nu, siger Karen Petersen, miljømedarbejder i Kolding Kommune.

- Jeg tror ikke, vi nogensinde har haft så mange henvendelser i december, uddyber hun.

Annonce

Frosten mangler

Ovenpå et vådt og varmt efterår, havde man i forhold til rottebekæmpelsen håbet på en kold vinter, da rotter ikke kan tåle frostvejr og typisk søger ned under jorden, når kulden rammer.

Men frosten kom ikke i december, og forholdene for rotterne har fortsat været optimale.

- Vi havde håbet på, at rotterne ville søge ned i kloakkerne igen i takt med, at vejret skiftede, men det har ikke ændret sig, siger Karen Petersen.

Da Kolding Kommune i november modtog ualmindeligt mange henvendelser om rotter - hele 665 - påbegyndte kommunen og Koldinghus ellers en række forskellige initiativer omkring Slotssøen, hvor en stor del af byens rotteproblem kommer fra.

Der blev blandt andet sat ekstra fælder op, fjernet rotteredder, beskåret i buskadser, som rotterne befandt sig i, og der blev opsat skilte, der opfordrer folk til at lade være med at fodre ænder og dermed også rotter ved søen. Man havde en forventning om, at den øgede indsats samt decemberfrost ville sende rotterne tilbage ned i kloakkerne, så antallet af henvendelser ville falde.

Men ifølge Karen Petersen er der ikke gået en eneste rotte i de nye fælder langs hegnet mod Markdanersgade og Jernbanegade. Der står lignende fælder rundt om Slotssøen, der kun fanger få, da rotterne her har adgang til anden føde.

Hun ser til gengæld optimistisk på, at situationen nok skal løse sig med tiden. Hun fortæller, at kommunen fortsat holder øje med problemet og gør alt for at holde rottebestanden nede.

- Det er vigtigt, at borgerne ikke smider madaffald ud på gaden eller fodrer ænder langs søen. Rotterne skal vænne sig til, at de ikke kan finde mad, før de går i fælderne, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce