Annonce
Ugeavisen Kolding

Kristian vil debattere kvaliteten af Koldings kultur: Jeg er ikke bange for at sige noget negativt

Ved siden af arbejdet bruger Kristian Lykkebo en del af sin fritid på at spille musik i bandet One More Day, som udgiver deres første single den 17. februar. Kristian skriver selv en del af sangene og både synger og spiller guitar i bandet. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Kristian Lykkebo har arbejdet med kultur gennem de seneste mange år. Først i spidsen for Nicolai-komplekset og siden 2016 som konsulent i Fredericia Kommune. Nu er han også ny klummeskribent i Ugeavisen.

Kolding: Kultur, kunst og musik har på mange måder altid været en del af Kristian Lykkebos DNA. Opvokset i et hjem på landet i det vestjyske med en far, der var musiker, var det nærliggende, at han også selv kastede sig over musikken. Ikke desto mindre var det ikke livet som professionel kunstner, der trak mest i ham.

- Det ville jeg slet ikke kunne finde ud af, for det har jeg ikke disciplin nok til, siger Kristian Lykkebo grinende og fortsætter:

- Hvis man vil være forfatter eller musiker, så kræver det virkelig, at man kan hanke op i sig selv og sætte sig ned og bare skrive hver dag. Også på de dage, hvor man ikke lige er inspireret til det, og det ville jeg ikke kunne. Jeg trives faktisk ret godt i nogle faste rammer. Det er måske også derfor, at jeg har været offentligt ansat i så mange år, siger han.

I 1997 blev han færdiguddannet gymnasielærer fra Aarhus Universitet og rykkede med det samme i hus i Kolding sammen med sin hustru. Efter at have undervist på et par forskellige gymnasier, fik han i 2001 fast arbejde på Fredericia Gymnasium, hvor han blandt andet underviste i musik.

- Det er enormt givende og inspirerende at arbejde med unge mennesker, for man kan virkelig se, hvad det betyder, at de har en lærer, som er dybt engageret i tingene. Det gør altså bare, at de også selv synes, det er sjovere at blive undervist, forklarer han.

Annonce

Engagerede voksne

Netop den tankegang har han taget med sig, både da han blev ansat som daglig leder af Nicolai-komplekset, og da han skiftede til sin nuværende stilling som kulturkonsulent i Fredericia Kommune.

- Man snakker meget om, at kultur skal bevares og føres videre til de kommende generationer, men i den snak har man nogle gange en tendens til at glemme, at det ikke kun er børnene og kulturen, der skal inddrages. Det er også forældrene. Det betyder helt vildt meget, at et barn har en passioneret voksen, som tager med på museum eller til klassisk koncert, hvad det end kan være, siger Kristian Lykkebo.

Mødet med Nicolai-komplekset var samtidig også Kristians første introduktion til det offentlige system og de både glæder og forhindringer, det nogle gange kan føre med sig.

- Det var et drømmejob, da jeg blev ansat i Nicolai, fordi det rummede alle de muligheder for at arbejde med kultur, som jeg godt kunne tænke mig, men det var hårdt, for det var svære vilkår, og jeg skulle udfylde mange roller. Man skal desuden lære at navigere i det politiske system, som også er en del af jobbet, siger Kristian Lykkebo.

Annonce

Kultur til debat

Arbejdet med kultur igennem de seneste mange år har gjort, at Kristian ikke er bange for at debattere kulturen. For ifølge ham er det faktisk vigtigt at snakke om den, hvis der også skal være mere af den i fremtiden.

- Jeg synes personligt sagtens, at man kan diskutere kvaliteten af kultur og derunder også, hvad der er god kultur. Vi kan alle sammen blive enige om, at der er forskel på at se Kolding IF spille og på at se en Champions League-kamp. De har begge kvalitet, men på hver sin måde. Kolding elsker vi at se, fordi det er vores klub her i byen, mens vi elsker at se fodbold på højt niveau, fordi det er de bedste spillere. Det samme gør sig i princippet gældende inden for kulturen, forklarer Kristian Lykkebo.

Spørger man ham direkte til kulturen i Kolding og særligt byens slogan, at vi designer livet, så falder svaret ganske prompte.

- Det synes jeg slet ikke giver mening. Man kan ikke designe livet, kulturen og kunsten. Det er sådan set hele pointen, og det er også nogle af de emner, jeg kommer til at skrive om i mine klummer, siger han og fortsætter:

- Jeg er ikke så bange for at debattere min by eller sige noget negativt om Kolding, som mange ellers har en eller anden frygt om, at det må man ikke. At vi skal tale byen op, for ellers vil ingen flytte hertil. Men jeg synes rent faktisk, at det skal være muligt at diskutere kvaliteten af sin by, ellers sker der netop ingen udvikling, siger Kristian Lykkebo.

Fra sit køkkenvindue har han udsigt til et større naturområde omkring Kolding Å, hvor mange koldingensere i øjeblikket benytter tiden til en gåtur, og det er også gerne i naturen, at Kristian Lykkebo bruger dele af sin fritid. Blandt andet har han købt en båd, som han bruger en del af sin fritid på. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen


Jeg er ikke så bange for at debattere min by eller sige noget negativt om Kolding, som mange ellers har en eller anden frygt om, at det må man ikke. At vi skal tale byen op, for ellers vil ingen flytte hertil. Men jeg synes rent faktisk, at det skal være muligt at diskutere kvaliteten af sin by, ellers sker der netop ingen udvikling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Vores fremtid i fokus

Annonce