Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveliv: Lys i den store vingevalnød

I Geografisk Have kan man se et af landets største eksemplarer af kinesisk vingevalnød. I øjeblikket er den lyst smukt op i de mørke eftermiddagstider. Foto: Geografisk Have
Et af de flotte gamle træer, som i øjeblikket bliver lyst op i Geografisk Have, er en vingevalnød. I ugens klumme fra haven kan du læse meget mere om det store træ.
Annonce

I Geografisk Have kan man netop nu opleve lys i en håndfuld forskellige træer, når mørket falder på. Der er også lys på i en af havens bambuslunde, nogle rododendron og desuden en lysskulptur, man kan dreje på. Fælles for de belyste steder er, at det er gamle træer og buske, og det giver muligheden for at fortælle noget af den historie, træet har.

Et af de træer, der er lyst op, er ret ikonisk i Geografisk Have. Det er vores kinesiske vingevalnød, Pterocarya stenoptera. Havens største vingevalnød. Det står i det kinesiske område, lige før man kommer ned til Grotterne. Træet er i familie med valnød, men det giver ingen nødder. Til gengæld får det nogle usædvanligt smukke grønne blade og nogle meget karakteristiske frøstande, der hænger som snore ned fra træet.

Vi er ret sikre på, at dette træ er et af de største af sin slags i hele Danmark. Der findes også andre vingevalnøddetræer, f.eks. kaukasisk vingevalnød og japansk vingevalnød, som vokser i Geografisk Have. Kaukasisk vingevalnød er nok den art af vingevalnød, der er mest almindelig i botaniske anlæg og haver i Danmark. Den vi har er dog ikke nær så stor som den kinesiske vingevalnød, der netop nu er lys på.

Kaukasisk og kinesisk vingevalnød har en vækst, farver og frøstande der minder om hinanden. Fælles for dem er, at de bliver kæmpestore. De har en masse store stammer, der skyder op fra jorden og breder sig ud. Deres krone er virkelig massiv. Derfor kan man på de fleste planteskoler, der sælger dem, læse at træet næppe egner sig til en almindelig have. Det skal stå solitært, have masser af plads omkring sig, og så kan det godt lide at vokse på fugtige steder.

Med lys på træet i hele december og januar sætter vi fokus på både træets flotte stammer og størrelse. Og man kan prøve at forestille sig, hvordan de kinesiske skove må se ud, hvor kinesisk vingevalnød dominerer. Vi håber, I vil kigge forbi og nyde dette spektakulære træ, og se på det med nye øjne i mørket, måske på en frisk juletur i haven, som har åben alle dage fra kl. 10-18.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce