Annonce
Ugeavisen Kolding

Margot Torp stopper i politik til nytår

Slut. Hun har siddet i Folketinget og nu sidder hun i Regionsrådet. Men til nytår er det slut med at lade sig vælge til mere i politik.

Annonce
Af Martin Wilde
mawi@b-l.dk
Politik: Hun har siddet i Folketinget i flere perioder – men hun var valgt i Esbjerg-kredsen. De seneste fire år har hun siddet i regionsrådet. Det er heller ikke et sted, hvor pressen flokkes om politikerne, med mindre der flyttes et sygehus eller lukkes en busrute. Margot Torp er nok et navn, mange i Kolding har set i gennem årene, men ikke for alvor et navn, som mange har lighedstegn mellem politik og Kolding.
»Jeg bliver 69 efter valget, så jeg synes, det er på tide, der kommer nye kræfter til. Det har været en rigtig svær beslutning at træffe, og jeg havde da gerne taget en periode mere, men nu var der en god fyr, der kan afløse mig, Simon Hempel Jørgensen hedder han, og så har jeg valgt at gå.«
Forklaringen lyder som en typisk politikerkliche, og det er den også. Baggrunden er for hendes beslutning er også mere menneskelig og til at forstå. Margot Torp er blevet pensionist, og hun har en mor på 95, som hun gerne vil bruge noget mere tid på at pleje.
»Forleden faldt hun, og lå på gulvet i 30 timer, inden hun blev fundet. Det skal ikke ske igen, så nu har vi aftalt, at hun ringer hver dag klokken 10. Men jeg må også sige, at jeg er meget tilfreds med den opfølgning, der har været fra kommunen side, siden min mor faldt. Det er helt fantastisk, som det er grevet an.«
Ligestilling
Det sociale, og det at gøre noget for andre mennesker har altid haft enstor plads i Margot Torps hjerte. Men det hun mest vil blive husket for, er hendes kamp for ligestilling mellem kønene.
»Jeg har altid haft fokus på køn i de beslutninger, vi træffer. Det har været lidt af en kamp mod de borgerlige og er det stadig, men de sidste to-tre år er de to borgerlige, der er valgt i Kolding, Bent Bechmann og Klaus Warming, blevet positive medspillere. De kan se, at det også ofte er et problem, at drengene er underrepræsenteret.«
Margot Torp nævner blandt andet forskellige uddannelser, hvor der bør rettes op på kønsfordelingen, og så kommer hun med et af de argumenter, der sætter en lige højre ind hos de fleste:
»Det har også vist sig, at vores sundhedssystem ikke er indrettet lige godt til mænd som til kvinder. Vi skal have langt flere mænd til at gå til undersøgelser i tide, for vi kan ikke blive ved med at have en overdødelighed blandt mænd.«
Politik rigtig tæt på
Det gælder i det hele taget om at finde den rette behandling til de rette mennesker og på de rette steder. Margot Torp nævner en succesfuld invandrermedicinsk klinik i Odense, der nu gerne skal resultere i lignende teams på regionens andre sygehuse, og at regionen måske kan sælge konceptet videre.
»Jeg kunne ønske, at mange flere almindelige mennesker havde en omgang i regionsrådet, for vi har virkeligt med mange ting at gøre, der er tæt på ens hverdag.«
Som eksemplar nævner Margot Torp, hvordan politikerne har prøvet at fremme, at sygehuslæger, almene læger og kommunen kan læse og skrive i de samme patientjournaler. Det er jo noget, der undrer de mange, der går til undersøgelse på både sygehus og almindelig læge, at de to instanser ikke kan føre en fælles patientjournal.
Solid
Margot Trop har boet i byen i 48 år. Hun kom hertil fra Fredericia, for at læse til lærer, og siden fik hun job i Seest. Det var ganske vist ikke en del af Kolding dengang, men det blev der rådet bod på ved kommunalreformen i 1970.
Det var også ved den lejlighed, at de solide egetræsstole, som Seests sogneråds medlemmer sad på, når de var til rådsmøde, vekslede plads til den Torpske stue, hvor de stadig har plads omkring spisebordet. Dengang boede familien Torp i en lejlighed i den gamle rytterskole, som også rummede sognestuen, så Margot og Alex slog til, da de blev udbudt til salg.
»Vi fik dem billigt. Vi havde ikke så mange penge dengang. Og siden er de bare blevet stående. De er jo solide,« fortæller Margot Torp, der i dag bor i et nyere parcelhus, men stadig i Seest.
Solid er også hendes tro på de socialdemokratiske principper. Selv om Margot Torp nu ikke længere skal være en del af de folkevalgte, så vil hun fortsat være at finde i partiforeningen, hvor hun vil give en praktisk hånd med. Og det sidste læserbrev har hun også til gode at skrive. Og så er der jo arbejdet i Afrika ...
 I Danmark er de fleste danskere stolte af landets demokratiske status og historie. Men demokrati er noget, der skal læres. Både af befolkning og magthavere. Derfor deltager de danske politiske partier i et arbejde med at hjælpe demokrati på vej i udvalgte ulande. Socialdemokraterne i Danmark har projekter i gang i tre lande, Swaziland, Egypten og Ghana. En af de danske politikere, der rejser ud og lærer fra sig, er Margot Torp fra Kolding. »Det faldt helt naturligt, at det blev en opgave for mig. Jeg har politisk erfaring i bagagen, jeg har undervist i engelsk og så har jeg altid kæmpet for kvinder i det politiske arbejde. I dette projekt arbejder jeg med kvinder fra mange regioner i Ghana,« fortæller Margot Torp.
Hun er netop rejst på en uges ophold i Ghana i går tirsdag. Inden da fik hun tid til en snak med Kolding Ugeavis:
»Det handler om at give kvinderne redskaber, de kan bruge i det daglige arbejde. I denne omgang handler det om empowerment. Og så handler det om herskertekniker og hvordan man bryder dem,« fortæller Margot Torp.
Hun ved ikke, hvor længe projektet skal køre.
»Men jeg har jo tid nok, nu hvor jeg er pensionist. Så jeg har sat mig rigtig meget ind i situationen i Ghana. Dér mener jeg, at jeg kan bruge min erfaring i politik til det her. Og så er der jo lige det her med at sige ja.«
Som så mange andre, kan Margot Torp heller ikke sige nej, når hun bliver spurgt, om hun vil være med på en spændende udfordring. Også selv om den så fører hende så langt væk, som til Afrika. Og det vel at mærke ikke er på en luksusrejse.
»Nej, vi er mere sådan nogle NGO’ere. Både når det gælder at spise og at bo.« 

Margot Torp er 68. Hun fylder år den 1. december.
Hun er gift med Alex Torp »siden hundrede år ...«
Parret har to sønner og seks børnebørn.
Hun er uddannet lærer på Kolding Seminarium.
Hun har arbejdet som lærer på Seest Skole og Bakkeskolen.
Familien holder gerne ferie i eget sommerhus, der ligger nord for Ringkøbing.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce