Annonce
Ugeavisen Kolding

Markant flere forretninger i Kolding kæmper mod madspild

Selina Juul blev i 2014 kåret soml Årets Dansker for sin kamp mod madspild. Hendes kamp fortsætter stadig, og hun glæder sig over de fremskridt, hun ser. Arkivfoto: Simon Læssøe / Ritzau Scanpix
Ifølge stifteren af Stop Spild Af Mad synes butikkerne ikke længere, at det pinligt at tale om madspild. I stedet er det blevet en konkurrence for butikkerne at komme ordentlig af med deres overskudsmad, som forbrugerne gerne køber med hjem.
Annonce

Kolding: Kampen mod madspild er blevet trendy, og en lang række af Koldings bagerier og spisesteder deltager i kampen for at forhindre, at deres overskudsmad ender i containeren.

I øjeblikket er 27 forretninger med i konceptet Too Good To go, hvor de via en app sælger overskydende mad, som ellers ville være blevet smidt ud. For tre år siden var der kun seks steder fra Kolding med, og stigningen på 21 forretninger glæder Selina Juul, der er bestyrelsesformand og stifter af foreningen Stop Spild Af Mad, som er Danmarks største organisation mod madspild og har kæmpet mod det siden 2008.

- Det er et udtryk for, at der er kommet et kæmpefokus på madspild. Da vi startede foreningen, var madspild pinligt, og butikkerne kunne ikke forestille sig at sælge datovarer. I dag er det nærmest blevet en konkurrence for butikkerne, fordi forbrugerne efterspørger det. Der er en stigende tendens til, at forbrugerne både er opmærksomme og kritiske og spørger butikkerne, hvad de gør mod madspild, siger Selina Juul, der også kan se, at tendensen har indtaget de sociale medier.

- Forbrugerne lægger pres på butikkerne. De forventer, at butikkerne har en madspildspolitik. Jeg tror også, at butikkerne er blevet opmærksomme på, at deres forbrugere har en holdning til madspild, og at de er nødt til at gøre noget, siger hun.

Disse lokale forretninger er med i Too Good To Go

  • Superbrugsen Kolding og Vonsild
  • Kolding Sushi Hus
  • Q8 Haderslevvej, Vejlevej og motorvejen
  • Gertz Danish Bakery
  • Roxy Bageriet
  • Skovs Bagerier Domusgade og Galgebjergvej
  • Motorvejs Cafeteria Hylkedal Øst og Hylkedal Vest
  • Protein Bar
  • The Mokka Cafe
  • Josi Sushi
  • Restaurant LE
  • KonditorBager
  • Seest Bageri og Seest Bageri Bramdrupdam
  • Baresso Kolding Storcenter
  • OK Plus Kolding
  • Dalle Valle Kolding Storcenter
  • Xocolatl
  • D'let - Det Grønne Køkken Kolding Storcenter
  • Spar - Nr. Bjert
  • Scandic
  • Dagli'Brugsen Hejls
Annonce

Bedre indpakning

Selina Juul minder samtidig om, at det stadig er forbrugerne selv, der er de største syndere, når det kommer til madspild, men at forretningerne ligger lige i hælene på dem. Forretningerne kan dog hjælpe forbrugerne på vej.

- De kan eksempelvis kigge på indpakninger. Der bliver flere singler, og de har ikke brug for store indpakninger, så det kan man som butik kigge på. Samtidig skal de være opmærksomme på tilbud som køb tre for to, der tvinger forbrugerne til at købe mere, end de har brug for, siger hun.

Annonce

Kilovis af mad

Stop Spild Af Mad-formanden har også roser til Kolding Madhjælp, der deler overskudsmad ud til socialt udsatte borgere. Ida Jørgensen, formand for Kolding Madhjælp, kan også mærke, at butikkerne helst vil undgå, at den mad, de ikke kan sælge, ender i skraldespandene. Rema 1000 er blandt andet en af de butikker, der donerer mad til Kolding Madhjælp, som giver det videre til koldingensere i nød.

- Vi får cirka 50 kilo frostvarer om ugen. I Rema lægger de tingene ind i deres fryserum, hvis det har overskredet sidste salgsdato, eller der er gået hul på emballagen, og så henter jeg det hver 14. dag. Vi får mellem 50 og 100 kilo mad hver 14. dag, siger Ida Jørgensen, der er formand for Kolding Madhjælp.

Formanden fortæller, at Kolding Madhjælp modtager alt fra hakket okse- og svinekød og stege til fisk, kylling og grøntsager. Alt maden kommer på frost, og foreningen deler mad ud hver anden søndag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce