Annonce
Ugeavisen Kolding

Martin havde røget i 35 år, da han droppede smøgerne: - Hvis jeg kan, så kan alle

Vinduet her har været Martin Christensens faste rygeplads i årevis. For fire måneder siden lagde han dog cigaretterne på hylden efter 35 år. "Det var min storebror, der lærte mig at ryge, da jeg var helt ung. Jeg kan huske, at jeg blev rigtig dårlig af den første. Jeg havde aldrig været så syg. Men så skulle jeg bare tage en til, og så hjalp det," fortæller han. Foto: Steffen Nielsen
En kærlig berøring og et par velmente ord fra en sygeplejerske var tilsyneladende alt, hvad Martin Christensen behøvede for at finde motivationen til at holde op med at ryge. Nu har han været røgfri i fire måneder - til stor overraskelse for både ham selv og hans venner og familie.

Stepping: Martin var kørt afsted i god tid før det første møde på sundhedscentret. Der skulle jo være tid til lige at ryge en enkelt smøg, inden rygestopkurset gik i gang. Så nu sad han der i bilen og røg, mens han blev mere og mere sikker på, at rygestop ikke var noget for ham.

- Jeg gik og tænkte, at det synes jeg egentlig ikke, at jeg gider, og jeg overvejede også bare at køre igen. Men nu havde jeg jo tilmeldt mig, fortæller han.

Martin Christensen er 49 år, og han har røget, siden han var 13-14 år. Cirka 30 cigaretter om dagen nåede han op på, inden han for fire måneder siden røg den sidste gennem vinduet i forgangen derhjemme i Stepping. På en app på telefonen viser han, at han indtil videre har sparet sig selv for næsten 4000 cigaretter og en udgift på 10.000 kroner.

Annonce

- De, der kender mig, kan slet ikke forstå det, siger han med et lille smil, der vidner om, at den nu tidligere storryger også selv har lidt svært ved at forstå sin præstation.

- Jeg har mistet min far til kræft i 2018 og min mor i 2008. Min far havde KOL, og jeg så, hvordan han pillede iltapparatet af for at ryge. Og trods det blev jeg ved. Når jeg er stoppet førhen, har det været noget med en time ad gangen. Så jeg tror ikke, at der er nogen, der ville have troet på, at jeg ville gøre det, og jeg har også overrasket mig selv.

En kærlig opfordring

Når Martin i dag på fjerde måned kan kalde sig selv ikke-ryger, så skyldes det ifølge ham først og fremmest én person, som han tilfældigt mødte tidligere i år.

I forbindelse med en operation i skulderen snakkede han med en sygeplejerske, der helt rutinemæssigt spurgte ham, om han røg.

- Jeg svarede hende, at jeg røg 30 om dagen, og hun tog mig så i hånden og spurgte, om jeg aldrig havde tænkt på at stoppe. Der var et eller andet i måden, hun tacklede mig på. At en vildt fremmed tog mig i hånden. Det var sådan lidt mormor-agtigt, husker han.

Der var et eller andet i måden, hun tacklede mig på. At en vildt fremmed tog mig i hånden. Det var sådan lidt mormor-agtigt.

Martin Christensen

Efter samtalen med sygeplejersken meldte Martin sig til sundhedscentrets rygestopforløb, og det er de værktøjer, han har fået der, som har hjulpet ham til at holde fast i rygestoppet - selvom han var noget skeptisk i første omgang.

- Jeg havde sagt, at jeg gad ikke det der med at sidde i rundkreds og snakke. Vi sad i hestesko, men ellers var det lige præcis sådan noget rundkredsnoget, hvor man sidder og snakker sammen. Det skulle jeg lige over, men jeg gav det en chance, og det hjalp mig faktisk rigtig meget at være sammen med andre om det, forklarer han.

Annonce

Ikke nemt

Sammen med de andre deltagere i rygestopkurset besluttede Martin, at 29. august skulle være den sidste dag med røg.

- Jeg stod søndag aften og røg ud af vinduet, som jeg plejer, og tænkte, at det her kan jeg ikke holde. Men vi skulle mødes igen om tirsdagen, og det skulle ikke være mig, der kun kunne holde i to dage, fortæller han.

Jeg stod søndag aften og røg ud af vinduet, som jeg plejer, og tænkte, at det her kan jeg ikke holde. Men vi skulle mødes igen om tirsdagen, og det skulle ikke være mig, der kun kunne holde i to dage.

Martin Christensen

Siden er de to dage blevet til mange flere, men det er langt fra uden udfordringer for Martin at holde fast i rygestoppet.

Selvom han er holdt op med at ryge, holder Martin fast i flere af de rutiner, der fulgte med røgen. Han går for eksempel stadig med rygerne ud på arbejdet. "Det lugter ad helvede til, men det er jo dem, jeg plejer at snakke med. Så står jeg bare der med min kaffekop i stedet," siger han. Foto: Steffen Nielsen

- Det er ikke nemt. Det dukker tit op i hovedet, og der er mange situationer, hvor jeg mangler det, men jeg er nået langt nok til, at jeg kan sige til mig selv, at det skal jeg ikke. Der går også længere og længere imellem, at jeg tænker på det, siger han.

I starten fortalte Martin ikke nogen om sit rygestop, men efterhånden som flere og flere har fået at vide, at han ikke længere ryger, er det også blevet nemmere at holde fast i for ham.

Gode råd hvis du vil blive røgfri

 1. Være nysgerrig og lær din rygevane at kende.
  Lær dine vaner at kende for at vide, hvad det er for nogle situationer, du ryger i. Hvis du skulle give cigaretten en overskrift, hvad skulle den så være? Når man er blevet opmærksom på sine rygemønstre, er det lettere at gå ind og arbejde med de enkelte situationer. Der er nemlig stor forskel på, hvis man står og ryger, mens man venter på bussen, eller om man ryger over en fyraftensbajer.
 2. Bliv bevidst om afhængigheden og hvordan den påvirker dine rygevaner.
  Der er tre grene af afhængighed: Den sociale, fysiske og mentale afhængighed. Ved at blive bevidst omkring ens afhængighed kan man i højere grad sige, hvad det er for nogle situationer, man bliver udfordret i. Det påvirker rygevanerne, og hvordan vi kan gå ind og arbejde med vanen. Og vær nysgerrig på, hvad der udløser rygetrangen.
 3. Vær nysgerrig på, hvilke behov røgen/snusen dækker ved dig.
  Cigaretterne har gjort noget for en. Det har været en del af en håndteringsstrategi på den ene eller anden måde. Så ved at kigge på, hvad det er for et behov, man har, så kan man finde ud af, hvordan man kan dække det her behov på anden vis. Nogle ryger, fx fordi de er sulte eller er trætte, og så udskyder de et måltid på den måde. Så har man i virkeligheden bare brug for noget at spise eller drikke eller et kvarters pause.
 4. Søg professionel vejledning.
  Der er nogle, der formår at stoppe selv, men vi oplever, at hvis man får hjælp, er ens chancer meget større for at stoppe med at ryge. Vi ved fra forskningen, at der er fem gange større chance for at stoppe med at ryge, hvis man får professionel hjælp.
 5. Hav tålmodighed, og øv dig på at stoppe.
  Tålmodighed betyder rigtig meget, for man kan godt have en tendens til at smide håndklædet i ringen, lige så snart man ikke lykkes, men i virkeligheden er det bare, fordi man er blevet klogere på, at den håndteringsstrategi, man valgte første gang, ikke var den rigtige, og så kan man strege den fra listen og prøve en anden. Alle er forskellige, så det, der virker for ens nabo og veninde, virker ikke nødvendigvis for mig, så det handler om at prøve nogle ting af.

- Jeg bliver motiveret, når nogen siger, at det er sejt gjort. Så jeg håber, at jeg kan blive ved med at overvinde trangen, og jeg ved også med mig selv, at jeg skal ikke bare have én cigaret, for jeg er sikker på, at jeg bliver fanget lige fra den første, jeg ryger, siger han.

Annonce

Det har været fedt

Inden han besluttede at droppe rygningen, var Martin begyndt at mærke langt flere ulemper end fordele ved røgen.

- Jeg kunne mærke det på kroppen ved, at jeg hostede, og det peb, når jeg lå ned og skulle sove. Og så synes jeg også bare, at det blev mere og mere bøvlet at være ryger, og folk så mere og mere ned på en, siger Martin, som i dag mærker en tydelig forskel.

- Bare det at kunne lægge sig ned og sove uden, at det piber - det er bare væk. Det har altså været fedt, siger han og tilføjer:

- Jeg kan også se på vægten, at jeg er holdt op med at ryge. Jeg har taget otte kilo på. Men hvis jeg kan stoppe med at ryge, så kan jeg også tabe dem.

Jeg kan også se på vægten, at jeg er holdt op med at ryge. Jeg har taget otte kilo på. Men hvis jeg kan stoppe med at ryge, så kan jeg også tabe dem.

Martin Christensen

Ny tendens: Unge vil af med snusen

Hos Sundhedscenter Kolding er det ikke kun rygere, der henvender sig med ønsket om at komme af med nikotinafhængigheden. Den seneste tid er også en del unge begyndt at henvende sig, fordi de vil holde op med at tage snus.

- Det er primært det sidste hele til halve år, vi har oplevet flere med den udfordring. Jeg tror, det kommer sig af, at det er blevet meget populært blandt unge i en periode, og så går der noget tid, før man selv synes, at det er et problem, og før man søger hjælp. Samtidig blev der indført røgfri skoletid på alle ungdomsuddannelserne d. 1. august, hvilket også har gjort, at vi oplever en stigning i henvendelser, forklarer sundhedskoordinator Rikke Wind, som anslår, at sundhedscentret er gået fra stort set ingen henvendelser om snus til ugentlige henvendelser.

Nu håber Martin, at hans gode oplevelse med rygestoppet kan være med til at inspirere andre til at gøre det samme.

- Jeg skal ikke være den der fanatiske ikke-ryger, men jeg har da sagt, specielt til min bror, at hvis jeg kan, så kan du også. Man kan altså godt slippe ud af det, understreger han.


Annonce
Ugeavisen Kolding

Aktivitetsbane i Vonsild bliver realitet efter donation fra Salling Fondene

Annonce
Ugeavisen Kolding

Dansk crooner og svensk sangerinde giver koncert på Godset

Annonce
Ugeavisen Kolding

Se billederne: Kronprinsesse Mary i Kolding før stor udstilling om kronprinsesserne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

I november vandt hun stor talentpris: Nu er Mekdes fra Kolding klar med sit første album

Ugeavisen Kolding

Underviser fra specialskole i Vonsild kan blive Danmarks Sejeste Idrætslærer

Ugeavisen Kolding

Estisk jazzsangerinde giver koncert på Godset

Ugeavisen Kolding

To års aflysninger har ikke taget modet fra Streetfood Kolding: Nu er årets datoer klar

Ugeavisen Kolding

Grev Dracula besøger Comwell Kolding Teater

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: De brogede blade

Ugeavisen Kolding

Sarkasme kan blive en tikkende bombe under parforholdet

Ugeavisen Kolding

Trods corona-restriktion og afstand: Kønssygdom stortrives i landsdelens største byer

Ugeavisen Kolding

Madbloggeren Johan har anmeldt nogle af verdens bedste restauranter: - Det er blevet værd at gå ud i Kolding

Ugeavisen Kolding

Den Lille Kok skal rives ned: Nu flytter Camilla firmaet fra Kolding til Vejle

Ugeavisen Kolding

Trapholt præsenterer udstilling inspireret af coronapandemien

Ugeavisen Kolding

Mystiske fodspor og vandhaner der tænder af sig selv: Ansatte på byens egnsteater er ikke i tvivl - det spøger

Annonce