Annonce
Ugeavisen Kolding

Martin starter skomager-forretning i Kolding: Vil fikse sko fra hele landet

Martin Elkjær åbner skomager-forretning på Vejlevej i Kolding. Foto: Louise Lauritsen
Hans oldefar var skomager i Kolding, og nu vender Martin Elkjær tilbage til sin barndomsby for at åbne skomager-værksted på Vejlevej.
Annonce

Kolding: Duften af læder, gummi og skosværte trækker i Martin Elkjær, som når en cirkushest får færten af manegens savsmuld. Og derfor vender han nu igen retur til det håndværk, som han har arbejdet med siden teenageårene, hvor han startede som fejedreng i hælebaren Mr. Minit i Kolding Storcenter.

Men selvom han tidligt lærte at lave småreparationer på forskellige typer fodtøj, så var det i første omgang en uddannelse som kok og tjener, han satsede på.

- Jeg gik i lære, da jeg var færdig med folkeskolen, for jeg har altid haft en stor passion for mad. Jeg var med min mor i køkkenet, fra jeg var helt lille, hvor jeg hjalp til, fortæller Martin Elkjær.

Han nåede dog ikke at fuldføre læretiden, da han skar sig alvorligt i den ene hånd og derfor blev sygemeldt gennem længere tid.

- Da det med uddannelsen faldt fra hinanden var jeg mere i hælebaren, hvor jeg tog mange vagter. Min mester fandt hurtigt ud af, at jeg havde interesse og flair for at fikse sko, og jeg var meget fascineret af at få et par sko i hånden, som var en udfordring at lave.

Martin kommer fra en håndværkerfamilie med en far, der er smed og en stedfar, der var tømrer.

- Så det har altid føltes normalt at bruge hænderne, og jeg er også god til det, smiler Martin.

Annonce

Skomageriet trak

Igennem 13 år var Martin tilknyttet hælebaren i Kolding Storcenter, men det var altid som et bijob, lige indtil han fik muligheden for at åbne sin egen afdeling af Mr. Minit i Aarhus Storcenter Nord.

- Det var som franchise, og jeg havde den i to år, men så kom finanskrisen, og jeg måtte opgive forretningen, husker Martin Elkjær.

Derefter begyndte han at køre lastbil, hvilket han har gjort de seneste fem år.

Men så for et par måneder siden skete der noget.

- Jeg fik lyst til at komme tilbage og blive skomager igen. Der er et eller andet, som drager mig ved faget. Men jeg ville ikke kombinere det med nøgler, som man typisk gør, og jeg kan ikke leve af at lave sko i en enkelt by, forklarer Martin.

Han gik derfor i tænkeboks for at finde en anden måde at starte op på.

- Jeg havde hørt om et renseri med indlevering mange forskellige steder i landet, så jeg tog kontakt til dem for at spørge, om jeg kunne bruge deres steder til indlevering af sko til mig, og den var de med på. Så det gik vi i gang med at starte op for 3-4 uger siden.

- Ideen er, at man kan snuppe et par slidte sko med, når man alligevel skal aflevere sit rensetøj. Og så bliver skoene kørt til mig i Kolding, hvor jeg laver dem og sender dem retur til det sted, hvor de blev indleveret.

Annonce

Moderne at reparere

Martins firma har fået navnet Shoesbyme, og værkstedet er netop åbnet på Vejlevej 145, hvor der også fortsat er renseri.

- Jeg er blevet butikschef for renseriet, og så har jeg indrettet mit skomager-værksted på samme adresse. På den måde kan jeg lave sko for folk i hele landet.

Matin holder især af at lave nye såler, men kan klare alle typer reparationer af alle typer fodtøj.

- Heldigvis er der stadig mange, som har dyre sko og gerne vil passe på dem. Det passer også godt ind i hele klimabevægelsen, at man skal reparere sine ting i stedet for at smide dem ud, så jeg håber, at det også kan give lidt mere arbejde.

For skomageriet er en svær branche.

- Da jeg startede Mr. Minit i Aarhus var vi syv butikker. To år efter var vi tre tilbage, og så lukkede jeg. Men det er synd, hvis skomagerfaget helt forsvinder, for der er jo en charme ved sådan et gammelt håndværk.

Faktisk var Martins oldefar også skomager.

- Min mormor havde noget af hans gamle værktøj liggende fremme til pynt, og fortalte, at det var fra hendes fars værksted i Søgade. Men jeg har ikke kendt min oldefar og fandt først ud af det som stor teenager, så det var lidt sjovt.

Nu glæder Martin sig til at komme i gang med sin nye forretning, hvor man også bare kan komme forbi med sine sko.

- Jeg er uddannet til at lave sko hurtigt og godt, så med mindre der er kø, kan man få sine sko med igen i løbet af 10-15 minutter, lover den selvstændige skomager.


Heldigvis er der stadig mange, som har dyre sko og gerne vil passe på dem. Det passer også godt ind i hele klimabevægelsen, at man skal reparere sine ting i stedet for at smide dem ud, så jeg håber, at det også kan give lidt mere arbejde.

Martin Elkjær, skomager


Martin Elkjær

35 år. Født og opvokset i Kolding, hvor han gik på Lyshøjskolen.

Bor i Donslund nær Hejnsvig.

Har to sønner på 10 og 8 år. Og en hund.

Har arbejdet med reparation af sko i 15 år.

Åbner skomageren Shoesbyme på Vejlevej 145.

Læs mere på shoesbyme.dk.

Martin Elkjær åbner skomager-forretning på Vejlevej i Kolding. Foto: Louise Lauritsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce