Annonce
Ugeavisen Kolding

Mette fortæller om sin sygdom i ny bog: Jeg vil gerne sætte mit aftryk

Mette Fogh Skouboe fortæller historien om sin kræftsygdom i den nye bog "Bogen om livet". Foto: Steffen Nielsen

57-årige Mette Fogh Skouboe lider af uhelbredelig kræft. Nu fortæller hun om sine tanker om livet og døden i "Bogen om livet".

Kolding: Mette Fogh Skouboe ved ikke, hvornår hun skal dø, men hun er uhelbredeligt syg af kræft.

I 2016 fik hun konstateret æggestokkræft, og siden har hun fået fjernet livmor, æggestokke, tyktarm, tolvfingertarm, 20 lymfeknuder og en tumor på bugspytkirtlen. Men kræften er der fortsat.

- Det går ikke væk, men jeg har ikke ønsket nogen tidsramme, for hvis jeg kender den, kan jeg lige så godt lægge mig under et tæppe og bekymre mig over det resten af min tid, fortæller hun.

I stedet forsøger Mette at leve et så normalt liv, som hun kan, især i de perioder, hvor hun ikke er i kemobehandling - senest i den første halvdel af 2018, hvor hun og familien blandt andet har brugt en stor del af tiden i deres sommerhus i Sverige.

- Det handler om de pauser, hvor man kan undgå behandling. Det er dem, jeg lever højt på, selvom hverdagen rammer hårdere bagefter.

Bogen om livet

Bogen er skrevet af Stine Buje. I bogen fortæller femten danskere, hvad de har lært om livet, efter at de er blevet ramt af uhelbredelig sygdom.

Den ældste medvirkende er politikeren Ritt Bjerregaard på 77 år, som har uhelbredelig tarmkræft. Den yngste er Steffie på 25 år, som har kronisk nyresvigt. De medvirkende er vidt forskellige steder i deres liv, men alle har de gjort sig tanker om det gode og vigtige i tilværelsen.

"Bogen om livet" er skrevet af Stine Buje og udgivet af forlaget People's Press.

Vil gøre en forskel

For knap et år siden spurgte forfatteren Stine Buje, om Mette havde lyst til at fortælle om sin sygdom og hvad den har lært hende. Fortællingen skulle være et kapitel i Stine Bujes nye bog "Bogen om livet".

Mette takkede ja.

- Det er gået op for mig, at æggestokkræft ikke er noget, der er så meget fokus på, og det er faktisk ret svært at opdage den. Der er ikke mange, der kender symptomerne, så jeg vil gerne sætte fokus på det.

- Jeg vil gerne have sat nogle aftryk, mens jeg kan. Og gøre en forskel for nogen. Mit budskab er, at man ikke skal hænge sig i ligegyldigheder, mens man er her, forklarer Mette.

Æggestokkræft

Æggestokkræft er kræft i æggestokkene, æggeleder eller bughinde.Sygdommen giver ofte vage symptomer og kan derfor være svær at opdage.

Læs om symptomer og behandling på www.cancer.dk/aeggestokkraeft-ovariecancer

Annonce

Ikke noget pis

I sit kapitel fortæller Mette, hvordan hun hele sit liv har kendt til sygdom. Som 17-årig fik hun konstateret den kroniske gigtsygdom Lupus, der især fyldte meget i hendes ungdom, og for to år siden fik hun altså konstateret kræft som 55-årig.

Sygdomshistorikken har betydet, at hun har håndteret kræftsygdommen meget anderledes.

- Mentalt er jeg blevet stærkere, end jeg nogensinde troede var muligt. Jeg vidste slet ikke, at jeg kunne klare så meget, for jeg har måske førhen været lidt en pivskid. Jeg synes ikke, at jeg er sej, men jeg er udholdende. Jeg tager de klø, der må komme, selvom jeg selvfølgelig også har dårlige dage.

I begyndelsen var det svært for Mette at acceptere kræftsygdommen, men i dag er hun afklaret med den.

- Det er én lang udholdenhedstest, for der er jo kun én vinder. Det tog mig lang tid at erkende, for det gider man jo ikke at høre på. Men nu lever jeg med det. Alternativet er at sætte sig ned og vente på at dø, og det dur jo ikke, fortæller hun, som i en periode forsøgte at finde en mening med sygdommen.

- Men der er jo ikke nogen mening med det, og det har faktisk givet mig en helt anden ro, at jeg har accepteret, at det er sådan.

Også Mettes tilgang til tilværelsen har ændret sig med sygdommen, fortæller hun.

- Jeg gider ikke noget pis. Jeg vil ikke være sammen med folk, som jeg ikke bryder mig om, og jeg vil ikke gøre noget, jeg ikke har lyst til. Som jeg har sagt til mine børn: Hvis der er noget, der føles forkert i maven, så er det fordi, det ér forkert, og så skal man reagere på det.

Annonce

Spændt på modtagelsen

Fredag 28. september var Mette til reception i København i anledning af udgivelsen af "Bogen om livet", og hun glæder sig til at se det færdige resultat.

- Det er altid spændende at lægge sine ord i andres hænder. Det er spændende, hvordan den bliver modtaget, og det er lidt underligt, at folk skal læse mine tanker om det her, for det er meget personligt.

- Men jeg har nu aldrig gået og puttet med det, for det hjælper mig ikke - man må tage hele pakken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce