Annonce
Ugeavisen Kolding

Mette har drevet Frk. Himmelblå i 25 år: Jeg kunne ikke forestille mig at lave noget andet

Mette Buhl og hendes mand Henrik Plechinger, som er indehaver af tøjbutikken Kul & Koks, besluttede sig for et år siden for, at de ville flytte deres to butikker i fælles lokaler. De har desuden etableret en lille kaffebar, hvor kunderne kan få sig en god kop kaffe, mens de kigger sig omkring i butikken. "Vi har i den grad kunne mærke en synergi-effekt ved, at vi har flyttet butikkerne sammen, så det har helt bestemt været en god beslutning," siger Mette Buhl. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Det var lidt en tilfældighed, at Mette Buhl havnede i tøjbranchen, for faktisk havde hun planer om, at hun ville uddanne sig til dyrelæge. Skæbnen ville det imidlertid anderledes, og i slutningen af august kunne hun fejre 25 år som selvstændig i spidsen for tøjbutikken Frk. Himmelblå.

Kolding: I slutningen af august kunne hun fejre 25 år i spidsen for sin tøjbutik Frk. Himmelblå, men faktisk var det slet ikke planen, at Mette Buhl skulle arbejde inden for tøjbranchen. Hun havde nemlig en idé om, at hun skulle være dyrlæge.

- Men det havde jeg desværre ikke karaktererne til, siger hun smågrinende og fortsætter:

- Så mødte jeg Henrik, og han kendte en, der skulle åbne en forretning nede i Haderslev, men dagen før blev han så syg, og så blev jeg ligesom spurgt, om jeg ikke havde mulighed for at hjælpe til henover sommeren. Så det er faktisk virkelig tilfældigt, at jeg blev en del af tøjbranchen. Hvis ikke det var sket, så havde jeg nok arbejdet på dyrehospital i dag, siger Mette Buhl.

Annonce

At tage springet

Siden sommeren i tøjbutikken i Haderslev i midten af 90'erne så Mette Buhl sig ikke tilbage, men det var alligevel med en hvis nervøsitet, at hun takkede "ja" til at åbne sin egen forretning den 1. august 1996 i Slotsgade.

- Jeg arbejdede faktisk på Den Blå på det tidspunkt, men så blev lokalet ledigt, og Henrik fik ligesom overtalt mig til, at det kunne jeg sagtens, for som han sagde, så var huslejen ikke så høj, så det skulle nok gå, siger Mette Buhl.

Hun forklarer videre, hvordan hun de første par dage også havde tid til at få læst sit "Alt for damerne" i løbet af arbejdsdagen, men at der ikke gik længe, før kunderne begyndte at melde deres ankomst i butikken.

- Jeg synes virkelig, at jeg har haft rigtig god opbakning nærmest fra starten af, og jeg har faktisk rigtig mange kunder, som har fulgt mig igennem alle 25 år, og hvor det nu er flere generationer af de samme familier, som kommer og handler hos mig, siger Mette Buhl.

Medarbejderne i Frk. Himmelblå havde mere end nok at se til, da jubilæet blev markeret i slutningen af august. Dagen igennem var der masser af kunder, der lagde vejen forbi butikken, som både bød på gode tilbud, men også på brunch og cocktails til de mange fremmødte. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Efter 14 år i butikslokalet i Slotsgade besluttede hun sig for, at det var på tide at rykke tøjforretningen om i gågaden, og butikken flyttede derfor ind i lokaler i Østergade 16 i 2011. I de seneste ti år har hun også drevet en webshop, og i november sidste år rykkede hun så sammen med Henrik i nye lokaler lidt længere henne ad Østergade, hvor de to har kombineret deres to tøjbutikker.

- Han skulle overtales lidt, så det tog lige nogle måneder at få ham overbevist om, at det var en god idé, men det har vi slet ikke fortrudt. Vi har i den grad kunnet mærke en synergi-effekt ved, at vi har flyttet butikkerne sammen, siger Mette Buhl.

Annonce

Hjælp hjemmefra

Livet som selvstændig og særligt som en del af et par, hvor begge driver forretninger, har ofte betydet lange arbejdsdage og mange arbejdstimer for både Mette og Henrik. Derfor har det også været nødvendigt med opbakning fra familien.

- Uden vores forældre havde det slet ikke kunnet lade sig gøre. Det er helt sikkert. De har altid været en enorm hjælp for os, siger Mette Buhl.

Den seneste coronanedlukning, som strakte sig hen over juledagene, betød imidlertid, at Mette, Henrik og parrets børn for første gang blev sat i en helt ny situation. De kunne nemlig holde fri hele julen.

- Det var simpelthen fantastisk at få lov til at prøve det. Vi har jo ikke holdt fri en hel jul i 30 år nærmest, siger hun grinende og fortsætter:

- Og det har måske også givet anledning til, at vi har tænkt lidt over, hvordan vi skal arbejde fremover i forbindelse med eksempelvis jul. Jeg vil så også sige, at da vi nåede 3. januar, hvor vi stadigvæk var nedlukket, der var vi virkelig klar til at komme tilbage på arbejde, siger hun.

For selvom hun har arbejdet de seneste mange år i tøjbranchen og altså de 25 af dem i spidsen for Frk. Himmelblå, så glæder hun sig stadigvæk hver morgen, når hun kan åbne dørene til butikken og byde kunderne indenfor.

- Det er virkelig nærmest en lille familie, vi har hernede. Jeg elsker mit arbejde, og jeg elsker min kunder. Jeg kunne slet ikke forestille mig at lave noget andet, siger Mette Buhl.

Både uden for og inden i butikken var der pyntet op til den helt store guldmedalje med blandt andet et væld af balloner, som bød velkommen og prydede store dele af loftet i butikken. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Det er virkelig nærmest en lille familie, vi har hernede. Jeg elsker mit arbejde, og jeg elsker min kunder. Jeg kunne slet ikke forestille mig at lave noget andet.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Parklumme: Husker kvinder bedre end mænd?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Busken med de blå safirer

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Fie åbner ny interiørbutik i midtbyen: Det må godt være farverigt og skævt

Ugeavisen Kolding

Ny gourmetpris i Sønderjylland: Hvilken restaurant får du mest ud af besøge for max 1500 kroner?

Ugeavisen Kolding

Et samfund kan ikke fungere uden tillid

Ugeavisen Kolding

Stor bygning i Østergade rives ned: Ny butik og fire lejligheder på vej

Ugeavisen Kolding

Bokseklub bag stort VM-boksestævne: Håber på flere tusinde tilskuere

Ugeavisen Kolding

Jeanette havde ikke noget håb i livet: Så fandt hun et fællesskab, der fik hende på fode igen

Ugeavisen Kolding

Koldings frivillige bliver fejret hele næste uge

Ugeavisen Kolding

Friluftsforsamlingshuset er indviet: Fællesskab banede vejen

Ugeavisen Kolding

Kolding-svømmer vinder DM-medalje

Ugeavisen Kolding

Rådne Lunger optræder i Knuds Garage

Ugeavisen Kolding

Forræder indtager Kolding Egnsteater

Ugeavisen Kolding

Uden jer ville der være flere ensomme og udsatte

Ugeavisen Kolding

Kolding kan mere

Ugeavisen Kolding

Skal p-huse dominere ny bydel?

Ugeavisen Kolding

Slidt idrætsbygning under renovering: - Det bliver et stort løft i bymidten

Ugeavisen Kolding

Se billederne: Liebhaverbolig med privat badebro og panoramaudsigt til fjorden sat til salg i Kolding

Ugeavisen Kolding

To Kolding-bowlere skal til ungdoms EM

Ugeavisen Kolding

Steven har startet sit eget grønne køkkenfirma og drømmer om at gøre det internationalt

Ugeavisen Kolding

Kolding-virksomhed hoppede i sadlen med Rolf og Ritter

Ugeavisen Kolding

Kolding Sejlklub har fået nye handicapfaciliteter

Ugeavisen Kolding

Se billederne: Koldings nye kokkeskole er klar

Annonce