Annonce
Ugeavisen Kolding

Mie skar ned på forbruget: Man bliver ikke lykkeligere af at shoppe hele tiden

Mie Schmidt har siden starten af 2018 skrevet om sine erfaringer med at skære ned på forbruget af især tøj. I dag er hendes blog læst af mellem 3000 og 5000 om måneden. Foto: Steffen Nielsen
I lidt over et år har 30-årige Mie Schmidt fortalt om sine oplevelser med blandt andet et totalt købestop af tøj. Projektet har givet hende en platform, hvor hun inspirerer andre til også at være mere opmærksomme på, hvad de bruger pengene på.

Kolding: Det begyndte som lidt en tilfældighed. Mie Schmidt var i 2017 begyndt at lave en såkaldt bucket list - en liste over ting hun vil opleve, lære og gøre, inden hun dør.

Listen blev lang, og ét af punkterne kom til at sætte retningen for de næste mange måneder af Mies liv. Inspireret af flere blogs, der handlede om at begrænse sit forbrug, satte hun sig nemlig som mål for 2018, at hun ikke måtte købe tøj én eneste gang.

For at holde motivationen oppe startede hun sin egen blog, hvor hun deler ud af sine erfaringer. Efter blandt andet omtale i Ugeavisen blev den efterhånden mere og mere læst, og i dag har bloggen mellem 3000 og 5000 besøgende om måneden.

- Det har været helt vildt fedt og motiverende, at der er nogen, der læser det, jeg skriver, og at det er nået så langt ud, at der også er nogen, der henvender sig til mig som en slags ekspert – selvom jeg slet ikke synes, at jeg er det. Jeg vil egentlig bare gerne inspirere folk til at bruge mindre på tøj og lade være med at bruge så mange penge. Man kan godt gøre op med den her facadeting, hvor man hele tiden skal have noget nyt eller bedre, forklarer Mie, som har været overrasket over interessen for hendes projekt.

- Da jeg startede, havde jeg et lille bitte håb om, at jeg kunne inspirere én til at købe mindre tøj, men nu får jeg simpelthen så mange kommentarer.

Vi lever kun en gang, så der skal være plads til at leve. Hvis det for eksempel kun var 20 dele, jeg måtte have i min garderobe, så ville det blive for stor en udfordring og ikke realistisk.

Annonce

Gammel idé

Tanken om at skære ned på forbruget og eje færre ting er ikke ny for Mie. Allerede i 2011, hvor hun skulle flytte til Herning for at studere, begyndte hun at tænke over, om det virkelig var nødvendigt at eje så meget.

- Jeg tænkte, at skal jeg alligevel flytte, så kan jeg lige så godt sortere lidt ud. Men jeg flyttede ind på ti kvadratmeter og havde stadig alt for meget, så jeg begyndte at sortere mere og mere ud, forklarer hun, som dog i første omgang ikke fik taget fat på klædeskabet.

- Jeg har altid godt kunnet lide at gå i genbrug. Det får man jo mange ting ud af, og så er det svært at holde nede.

Annonce

Nyt mål

Da hun endelig gik i gang med at skære ned på tøjet, viste det sig alligevel ikke at være det store problem. Det lykkedes nemlig for Mie helt at undgå tøjkøb i 2018, og i årets løb blev garderoben mere end halveret, så Mie til sidst havde 42 dele tilbage.

Derfor var det også oplagt, hvad målet for 2019 skulle være: I år skal den samlede garderobe, inklusive sko og tasker, holdes på maks. 50 stykker tøj. Samtidig har Mie generelt fokus på at leve billigt - blandt andet har hun forsøgt sig med et madbudget på 1200 kroner til hende og kæresten i en måned.

- Jeg har lært, at man ikke bliver lykkeligere af at shoppe hele tiden, og det smitter også af på andre ting, så i dag bruger jeg næsten ingen penge og er blevet meget bevidst om økonomi. Det er sjovt at lege med tanken om, hvor lidt man egentlig har brug for uden at gå på kompromis, og jeg kan fornemme, at andre også er meget interesserede i, hvor lidt der egentlig skal til, forklarer hun, som dog også understreger, at den minimalistiske tilgang til tilværelsen ikke må tage overhånd.

- Vi lever kun en gang, så der skal være plads til at leve. Hvis det for eksempel kun var 20 dele, jeg måtte have i min garderobe, så ville det blive for stor en udfordring og ikke realistisk. Det skal ikke være ekstremt, og jeg tror også, at mange ville falde fra, for hvad skal de bruge det til?

Mie Schmidt

Mie er 30 år og bor i Kolding med sin kæreste.

Stammer fra Store Andst og har boet i Kolding de seneste fire år.

Har studeret på IBA og arbejder i dag i køkkenet i en børnehave.

Skriver om sine minimalistiske projekter på bloggen mieschmidt.wordpress.com.

Annonce

Fylder meget

Det, der begyndte som et punkt på Mies bucket list og et nytårsforsæt, er i dag blevet en væsentlig del af hendes liv. Til daglig arbejder hun 20 timer om ugen i køkkenet i en børnehave, og meget af den resterende tid går med bloggen og de mange projekter.

- Det er begyndt at fylde meget, og det er noget, jeg arbejder med og tænker på hver dag. Så det er blevet en større del af mit liv, end jeg havde troet. Jeg kan godt lide, at når jeg alligevel har en stemme, at jeg så kan bruge den til at påvirke folk til at få mest ud af pengene og ikke købe noget nyt, man ikke har brug for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce