Annonce
Ugeavisen Kolding

Min Tro: Helle konverterede og fandt et fællesskab i den katolske kirke

Helle konverterede sidste år til katoliscismen. Hér har hun fundet et sted, hvor det er let for hende at leve et kristent liv. Foto: Benedikte C. Rasmussen
Lige før påske sidste år gik Helle Bartelsen fra at være protestant til at blive katolik. Hun synes, at konverteringen har gjort det nemmere for hende at leve et fuldendt kristent liv.
Annonce

Kolding: Som så mange gange før knæler Helle Bartelsen ned i indgangen til den katolske Sct. Michaels Kirke i Kolding. Hendes fingerspidser er våde af helligt vievand fra det kar af granit, hun netop har dyppet dem i, før hun laver korsets tegn. Det lille ritual udfører Helle og de øvrige katolikker tilknyttet kirken altid, før de træder ind i det prægtige kirkerum.

- Man skal have hele kroppen med i det, man gør. Også når man udøver sin tro. Derfor er den katolske tro meget fysisk. Vi har mange ritualer, der stimulerer alle sanserne, fortæller Helle og snuser duften af den røgelse, som fylder hele kirkerummet, ind gennem næsen.

Katolicisme

Katolicismen betegnes mere nøjagtigt som den romersk-katolske kirke. Ordet ’katolsk’ betyder ’almen’, fordi den katolske kirke opfatter sig selv som moderkirken, som de andre kristne kirkeretninger udspringer fra.

Troen er monoteistisk og bygger på Bibelen samt Traditionen, hvoraf sidstnævnte indebærer alt det, som den katolske kirke er. Derudover har kirken syv såkaldte sakramenter, som er syv gerninger, hvori guds nåde siges at blive skænket til mennesket. Disse syv er dåb, firmelse (konfirmation), vielse, salve af syge, nadver, skriftemål og ordination. Dåben og nadveren betragtes som de vigtigste af de syv.

Kirken er verdensomspændende og ledes af Paven i Rom. Katolicismen var den første kristelige kirke i Danmark. Der findes i dag 48 menigheder landet over, der siden 1995 har været ledt af den danske biskop Czeslaw Kozon.

I Kolding ligger Sct. Michaels Kirke, der er en romersk-katolsk kirke med knapt 800 katolikker tilknyttet.

Annonce

Hårdt arbejde at udvide sin tro

Selvom Helle kun har haft sin gang i kirken det seneste års tid, kender hun hvert et hjørne af den. Hun fortæller ivrigt om påskelyset, der er båret ind i kirken ved påsketid for at minde om, at Jesus skinner i mørket. Selv har hun deltaget i samtlige arrangementer i løbet af påsken. Med arrangementer alle påskens dage har programmet været travlt men godt. Det er nemlig hårdt at udvide sin tro, mener 31-årige Helle, der konverterede til katolicismen sidste år ved påsketid.

- Jeg valgte at blive optaget i den katolske kirke, fordi jeg føler, at det er nemmere at leve et kristent liv som katolik. Men det kræver også, at man deltager, og at man viser sin vilje til at være i det. Fællesskabet er meget stærkt omkring kirken, og man følger hinanden gennem livets op- og nedture.

Annonce

Religiøs fra barnsben

Helle Bartelsen har siden hun var helt lille følt sig stærkt knyttet til religion. Det til trods for at hendes familie ikke er specielt religiøse. Troen kom til hende, da hun som 8-årig mistede sin morfar. Den dag begyndte hun at bede til Gud, før hun lagde sig til at sove. Lige siden har den daglige bøn hængt ved.

- Men jeg kom bare til et punkt i mit liv, hvor jeg følte mig lidt fjern fra den protestantiske tro. Jeg begyndte at undersøge katolicismen ved at læse enormt meget om den, og alt det jeg lærte, fascinerede mig. Jeg sendte så en mail til præsten i Sct. Michaels Kirke, og gennem det næste halve år mødtes vi hver fjortende dag. Før jeg blev fuldt optaget i kirken, var jeg også på en retræte, hvor jeg deltog i bøn to gange om dagen og havde god tid og ro til at skrive et skriftemål over mit liv. Derefter blev jeg optaget i kirken på linje med alle de andre i det katolske fællesskab.

Annonce

Troen og fællesskabet betyder alt

Inden Helle afslutter rundvisningen i den kirke, hun er kommet til at holde så meget af at være i, åbner hun døren ind til kirkens skriftestol. Hér har man mulighed for at sætte sig ind for at bekende sine synder til præsten og få dem tilgivet. Helle har gjort brug af skriftestolen tre til fire gange, siden hun konverterede. At konvertere til katolik har nemlig ikke bare gjort Helle stærkere i sin kristne tro, fortæller hun. Det har også givet hende en moralsk omvendelse.

- Alle mennesker begår fejl, og jeg begår også mine. Men jeg forsøger hele tiden at blive et bedre menneske. Jeg er for eksempel holdt op med at bande, fortæller Helle med et grin, og fortsætter:

- Ej. Det er de dejlige mennesker i det katolske fællesskab, der har givet mig lyst til at leve et mere rigt liv. Man bliver mødt af åbenhed. De katolikker, der er tilknyttet kirken, er enormt forskellige typer og kommer med enormt forskellige baggrunde. Det opbygger virkelig næstekærligheden at komme tættere på hinanden igennem troen. Det er meget dybe venskaber, man opbygger, fordi man har troen tilfælles, afslutter Helle.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce