Annonce
Ugeavisen Kolding

Min Tro: "Troen er krydderiet i mit liv"

Jonathan Bock er særligt glad for salmebogen, fordi han synes, at flere af teksterne fortæller meget præcist, hvad der er det vigtigste i livet - at sætte pris på det, mens man lever det. Foto: Benedikte C. Rasmussen

Graver og kirketjener ved Seest Kirke, Jonathan Bock, mener, at alting i livet bliver smukkere, hvis man tror på, at det er skabt af Gud.

Annonce

Seest: Der er tomt og stille i det gamle kirkerum i Seest. Kun 44-årige Jonathan Bocks stemme runger mellem de middelalderlige kalkede vægge, idet han viser rundt i kirken. Som graver og kirketjener i Seest siden 2010 kender han den efterhånden som sin egen bukselomme. Ved alteret knæler han ned, som skulle han netop til at modtage Jesu blod og legeme i form af en skefuld portvin og den lille brødtablet.

- Det er ikke så tit, jeg får bedt. Men jeg ville gerne gøre det noget mere. Det giver lige fem minutters ro, hvor man kan komme helt ind i sig selv, fortæller han.

- Det er det samme med nadveren. Når jeg ligger på knæ hér, ønsker jeg, at det lige ville vare lidt længere.

Jonathan Bock er troende protestant. Troende i den forstand at religionen er en stor del af hans liv, uden at han bevidst udøver den. Han taler heller ikke specielt meget om tro med sin familie eller omgangskreds. For ham er religion nemlig helt personlig.

- Jeg har ikke oplevet nogen religiøs opvågning, og det forventer jeg heller ikke. Troen er krydderiet i mit liv, der løfter tilværelsen op til et mere spændende sted at være. Alt bliver smukkere, hvis man kan tro på, at det er skabt af Gud. Farverne bliver mere levende, og selv en tidsel kan pludselig ses som et smukt skaberværk.

Skriv til Ugeavisen

I serien 'Min Tro' sætter vi fokus på mennesker i Kolding, som praktiserer forskellige religioner. Men tro findes i mange forskellige former - også dem, der ikke vedrører de anerkendte religioner. Så hvad tror du på? Fortæl os om det på becra@ugeavisen.dk.

Kirken er for Jonathan Bock et rum, der giver plads til de helt store følelser. Som graver og kirketjener er han med til nogle af de største begivenheder i andre menneskers liv. Foto: Benedikte C. Rasmussen.
Annonce

Arbejdet ved kirken bekræfter Jonathans tro

Selvom religion og tro ikke fylder meget i privaten, så kommer Jonathan Bock hver dag tæt på den kristne tro i sit arbejde som graver og kirketjener ved Seest Kirke.

- Det er nogle meget stærke oplevelser, man får her i kirken. Det er jo et rum, hvor der er plads til de helt store følelser. Jeg er med til de helt store nedslag i menneskers liv. Dåb, bryllup og begravelse. Man finder for alvor ud af, at livet er en gave, og at troen er noget, vi kan holde fast på. Det gælder både i de sværeste og de dejligste øjeblikke i livet.

Jonathan Bock ville ønske, at man tog kristendommen ind i flere aspekter af samfundet end kun i kirken. Der er nemlig enormt mange gode ting at hente, mener han.

- Jeg tror, man kunne lære meget om, hvordan vi behandler hinanden, vores natur og vores klima. Jeg er ikke selv noget pragteksemplar, for jeg spiser da også for meget og kører for meget i bil. Jeg tænker nok mere over det, end jeg egentlig handler på det. Men jeg er sikker på, at det ville være til stor gavn, hvis vi alle tænkte lidt mere på at værdsætte det, vi allerede har, i stedet for at stræbe efter nyt hele tiden.

Protestantisme

Protestantisme er en fælles betegnelse for de grupper af kristne, der under reformationen i midten af 1500 tallet løsrev sig fra den katolske kirke.

Bibelen er grundlaget for protestantismen, der hovedsageligt bygger på det nye testamente. Her er troen på Jesus Kristus som Guds søn og menneskenes frelser helt central.

I protestantismen tror man på, at det er ordene i bibelen, salmerne, næstekærlighed og præstens prædikener, der skaber troen. Der findes altså ingen autoritet, der kan tvinge folk til at tro. Det er et spørgsmål om, at den enkelte selv skal vælge troen til.

Folkekirken er det største kirkelige samfund i Danmark, der er statsligt understøttet og underlagt lovgivning af Folketinget og regeringen. 75,3 pct. af den danske befolkning er medlem af Folkekirken. I Kolding Kommune findes der 30 folkekirker.

Annonce

En barnlig tilgang til kristendommen

Da Jonathan var barn, læste han med sin far i en bibelbilledbog. De bibelske historier blev i bogen fortalt i et levende sprog og med smukke, farverige illustrationer. Jonathan blev draget af fortællingerne, og det har han været lige siden. Nu er Jonathan Bock 44 år, men kalder stadig sin tilgang til den kristne tro for en smule barnlig. En barnlighed, som han værdsætter og kan lide at bevare.

- Jeg tror, fordi det er rart at tro. Rent rationelt kan jeg jo godt se, at det er svært at argumentere for, at der findes engle, der flyver på vinger og den slags. Men jeg har ikke noget imod at tro på det. Det er jo enormt gode historier, og for mig er det vildt smukt.

De bibelske fortællinger er dog ikke det eneste ved den protestantiske tro, som Jonathan Bock er betaget af. Også salmebogen har en stor plads i hans hjerte.

- Prøv at se den her salme for eksempel! udbryder Jonathan, alt imens han bladrer rundt mellem salmebogens tynde papirsider og ender med pegefingeren på salme nummer 14.

- Den starter ud med ordene 'tænk at livet koster livet'. Det, synes jeg, er meget rammende for, hvordan jeg opfatter den kristne tro. Livet er dyrebart, og med tro kan vi lære at sætte mere pris på det, mens vi lever det, afslutter Jonathan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Planer om privat nødherberg i Gråbrødregade: Karina vil hjælpe andre hjemløse til et bedre liv

Annonce