Annonce
Ugeavisen Kolding

Mindesten flyttet fra Christiansfeld til Skamlingsbanken

Mindestenen for Hans Iver Staal peger op mod Højskamling og monumentområdet. Formand for Christiansfeld Lokalhistoriske Arkiv og Forening, Leif Jacobsen, og formanden for Skamlingsbankeselskabet, Nis Jørgen Steffensen, er begge enige om, at den nye placering af mindestenen er den helt rette. Foto: Kolding Kommune.
Mindestenen for den tidligere møller ved Torning Mølle, Hans Iver Staal, er blevet flyttet fra Gammel Allervej til Skamlingsbanken.
Annonce

Christiansfeld: Mindestenen for en af Skamlingsbankens fædre har fået plads på Skamlingsbanken. Det er mindestenen for den tidligere møller ved Torning Mølle, Hans Iver Staal, der nu er blevet flyttet fra sin placering på Gammel Allervej, hvor den stod siden 1938, til Skamlingsbanken.

Flytningen af mindestenen, der bliver placeret foran restauranten og ved siden af det nye oplevelsescenter på Skamlingsbanken, sker på initiativ af Skamlingsbankeselskabet.

- Hans Iver Staal var initiativtager til Skamlingsbanken, og det forekommer på mange måder rigtigt, at hans mindesten nu placeres på den jord, han selv har købt. Uden ham havde vi ikke haft dette skønne område, hvor det danske sprog fik plads i trange tider her i Syd- og Sønderjylland. Han skabte et fælles sted for folk med danskhed i hjertet. Derfor synes vi, at hans mindesten ville få en rigtig god placering på Skamlingsbanken sammen med de andre store personligheder fra hans tid, siger formanden for Skamlingsbankeselskabet, Nis Jørgen Steffensen.

Annonce

Kæmpede for det danske sprog

Hans Iver Staal tog initiativet til oprettelse af Skamlingsbankeselskabet, der i 1843 købte jorden på Højskamling og gjorde Skamlingsbanken til et mødested for frie taler og fejring af det danske sprog.


Uden ham havde vi ikke haft dette skønne område, hvor det danske sprog fik plads i trange tider her i Syd- og Sønderjylland.

Nis Jørgen Steffensen


- Vi er selvfølgelig stolte af den lokale møller her på egnen. Men i forhold til vedligeholdelse og at placeringen på Skamling jo i den grad er Iver Staal værdig, så er vi kun glade for at flytningen kunne blive en realitet. Langt flere kommer jo forbi Skamlingsbanken og kan ære den gamle initiativrige møller der, siger Leif Jacobsen fra Christiansfeld Lokalhistoriske Arkiv og Forening, som stenen officielt har hørt under.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce