Annonce
Ugeavisen Kolding

Museum Kolding og Kongernes Samling Koldinghus markerer sammen 4. maj

Museum Kolding og Kongernes Samling Koldinghus markerer med et fælles arrangement, at det er 76 år siden, at budskabet om Danmarks befrielse kom. Foto: Bo Nielsen

Kolding: Tirsdag 4. maj er det 76 år siden, at danskerne kl. 20:30 satte sig foran deres radio for at høre nyt fra BBC, der på dansk sendte nyheder om krigens gang i Nordeuropa.

Aftenens oplæser, Johannes G. Sørensen, var kun nået fem minutter ind i udsendelsen, da han fik stukket en nyhed i hånden og efter en kort pause sagde de berømte ord: “I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig. Her er London, vi gentager…”

Overalt i Danmark strømmede folk ud på gader og stræder for at fejre, at tyskerne havde overgivet sig. De forhadte mørklægningsgardiner blev hevet ned, folk satte lys i vinduerne og dermed blev lyset et symbol på frihed og fællesskab og markerede en afslutning på fem mørke år.

Annonce

På Koldinghus og Staldgården Museum Kolding mindes årsdagen for befrielsen med et fælles arrangement, hvor der blandt andet vil være lys i vinduerne på Koldinghus og Staldgården.

Arrangementet tæller også en guidet fremvisning af Zelle II i Staldgården, byvandring og andre markeringer.

4. maj-program

19:00–21:30: Åbent i Zelle II med fortællinger.

19:30–20:30: Besættelsesvandring i Kolding midtby. Mødested: Staldgården. Begrænset antal pladser. Tilmelding sker på dagen. Rundvisningen koster 80 kr. og skal betales med Mobilepay.

20:00–20:36: I Staldgården afspilles BBC-udsendelsen, der bliver afbrudt af frihedsbudskabet kl. 20:36.

20:37: Efter befrielsesbudskabet tændes der lys i vinduerne i Staldgården og på Koldinghus.

20:45–21:45: Besættelsesvandring i Kolding midtby. Mødested: Staldgården. Begrænset antal pladser.

22:30: Lys slukkes i vinduerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce