Annonce
Ugeavisen Kolding

Nu kan du snart komme af med mere affald hjemmefra

Fra den 1. juli skal mad- og drikkekartoner ud af restaffaldet og sorteres for sig i en klar affaldssæk, som du så har mulighed for at bestille Genbrugsbilen til at komme og hente, hvis du ikke selv vil køre det på genbrugspladsen. Foto: Redux - Affald og Genbrug
1. juli skal vi til det. Vi skal sortere mere og får flere muligheder for at få hentet affald og materialer til genanvendelse hjemmefra. Læs med, når vi skærer de nye affaldsordninger ud i pap.

Genbrug: Du sorterer allerede på livet løs. Mad- og restaffald bliver sorteret hver for sig. Du afleverer metal, glas, papir og hård plast i en miljøstation nær dig. Ting og materialer som fx pap, flamingo, møbler, haveaffald og farligt affald, suser du forbi med på en af kommunens fem genbrugspladser. Måske bestiller du endda afhentning af storskrald i ny og næ.

Nu skal du holde tungen lige i munden. For fra 1. juli får du flere muligheder:

1. I den grå plastikkasse, som alle borgere i Kolding Kommune modtager i løbet af juni, kan du stille dit farlige affald, batterier, elektronik og elsparepærer. Når kassen er fuld, bestiller du afhentning af kassen. Skraldemanden, der tømmer din beholder til mad- og restaffald, tager kassen med og stiller en ny.

Annonce

2. Mad- og drikkekartoner skal ud af restaffaldet og sorteres for sig i en klar affaldssæk. Du kan stille mad- og drikkekartonerne ud til storskrald, eller aflevere dem på genbrugspladsen.

Læs mere om, hvordan du sorterer og bestiller afhentning af farligt affald og mad- og drikkekartoner på kolding.dk/taeltil10.

Tæl til ti

Og hvorfor skal vi så sortere mad- og drikkekartoner fra og have mulighed for at få hentet det farlige affald derhjemme, spørger du.

Det er et godt spørgsmål, som vi kan svare på ganske kort: Vi skal have sendt flere materialer til genanvendelse og færre til forbrænding.

Når vi går i gang 1. juli, handler det om, at regeringen i juni 2020 vedtog en klimaplan for affaldssektoren, der betyder, at alle kommuner skal indsamle ti typer affald hos borgerne, nemlig: Mad- og restaffald, papir, pap, glas, metal, plast, mad- og drikkekartoner, farligt affald og fra januar 2022 tekstiler. Med andre ord; vi skal lære at tælle til ti.

Storskrald skifter navn og tager mælkekartonen med

Med storskraldsordningen har det længe været muligt at få hentet materialer og genbrug som fx møbler, hårde hvidevarer, glas, metal, papir og bundtet pap op til seks gange om året. Fra 1. juli 2021 ændrer vi navnet storskrald til Genbrugsbilen, og det bliver muligt at sende bud efter den op til 12 gange om året, og den tager nu også mælkekartoner og lignende med.

En mad- og drikkekarton består af karton på ydersiden og har et lag af plast eller stanniol på indersiden. Det vil sige, at det er kartoner, der fx har været mælk, juice, yoghurt, bønner, fetaost og flåede tomater i. Kartonerne skal tømmes for indhold og ned i en klar affaldssæk. Du må gerne lade låg blive på. Fra 1. juli kan du sende kartonerne med Genbrugsbilen eller aflevere dem på genbrugspladsen. Kartonerne sendes videre til genanvendelse og bliver til ny emballage som fx pap og karton

Læs mere om Genbrugsbilen på kolding.dk/genbrugsbilen.

I dag kan vi i Kolding Kommune kun tælle til otte af de affaldstyper, regeringen har besluttet. Alle borgere sorterer deres mad- og restaffald. I miljøstationer er det muligt af aflevere glas, metal, papir og hård plast, og med storskraldsordningen er det muligt at bestille afhentning af pap og tekstiler (og papir, plast, glas, metal m.m.).

For at vi kan tælle til de ti, som regeringen siger, vi skal, mangler vi altså indsamlingsordninger for mad- og drikkekartoner og farligt affald. Vi tilpasser derfor eksisterende ordninger, så vi sikrer, at det fra sommeren 2021 er muligt at indsamle ti typer affald. Sideløbende med tilpasningerne sætter vi gang i arbejdet med en ny affaldsplan. I den nye affaldsplan vil vi blandt andet arbejde med udvikling af de endelige indsamlingsordninger.

Om Redux - Affald og Genbrug

Redux – Affald og Genbrug er Kolding Kommunes renovationsafdeling, som håndterer kommunens affald og genbrugsmaterialer. Derudover har Redux – Affald og Genbrug projekter og tilbud, der sætter fokus på, hvordan kommune, borgere og virksomheder sammen øger genbrug og undgår affald. Læs mere på kolding.dk/affald.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

15 års jubilæum: Jeg kan godt lide at gøre en forskel for vores elever

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Stadion til hjørnespark

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Succes har givet hattemanden blod på tanden: Har åbnet permanent butik i Søndergade

Ugeavisen Kolding

Kolding IF præsenterer endnu en ny spiller

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Planter med dyrenavne - Hestemynte

Ugeavisen Kolding

Så lukkes Borchs Gård endnu engang: Nu skal pladsen gøres helt færdig

Ugeavisen Kolding

Et blik tilbage på livet i midtbyen: Akseltorv var stedet, hvor varer blev solgt fra vogn

Ugeavisen Kolding

Veninder står bag ny festival i Kolding: Det er lidt en fordom, at klassisk musik er noget højkulturelt

Ugeavisen Kolding

Restaurant mangler personale og har valgt at tage konsekvensen: Nu holder vi lukket to dage om ugen

Ugeavisen Kolding

Madvogn fik sur smiley

Ugeavisen Kolding

Hotel mangler personale og må sige nej til arrangementer: I juni mistede vi omsætning for en kvart million

Ugeavisen Kolding

Iværsættereventyret fik en svær start: Nu håber Magnus snart at kunne leve af grøntsagsdyrkning uden jord

Ugeavisen Kolding

Brændkjærhallen får en ny måltavle

Ugeavisen Kolding

Graffitibølle risikerer fængselsstraf: Tiltalt for hærværk på byggematadors ejendom

Ugeavisen Kolding

Lav isskulpturer på Skamlingsbanken

Ugeavisen Kolding

18-årige Emma åbner sin egen blomsterbutik i Kolding

Ugeavisen Kolding

Fritidsjobbere i Kolding havde for lange vagter

Ugeavisen Kolding

Så er programmet for Stella Polaris klar

Ugeavisen Kolding

Kunstmarked kommer til Koldinghus

Ugeavisen Kolding

Danmarks tredjestørste vingård blev sat til salg i Kolding: Nu har den fået nye ejere

Ugeavisen Kolding

De resterende p-pladser i Borchs Gård åbner

Ugeavisen Kolding

Martin Hein fra Kolding bliver dansk landechef

Ugeavisen Kolding

Tilskuerne får lov at komme til DM i ridebanespringning

Annonce