Annonce
Ugeavisen Kolding

Nu skal der samles affald: Private indsamlinger er en stor hjælp

Efter påske løber den årlige affaldsindsamling endnu engang af stablen i Kolding, hvor både store og små er inviteret til at hjælpe med at gøre naturen renere. Arkivfoto: Susanne Kristine Terman Pedersen
Den årlige affaldsindsamling organiseret af Danmarks Naturfredningsforening er på trapperne. Hos Kolding Kommune glæder man sig over, at mange tager ansvar for at rydde svineriet op.

Kolding: Bevæbnet med plastikhandsker og affaldssække og med blikket rettet mod jorden begiver massevis af koldingensere sig i dagene 12. til 18. april ud for at rydde op efter dem, der ikke kan finde ud af at finde en skraldespand.

I uge 15 er det nemlig tid til den årlige landsdækkende affaldsindsamling organiseret af Danmarks Naturfredningsforening, og i Kolding betyder det blandt andet, at små 3000 børn fra skoler og institutioner skal samle affald i ugens løb, mens der også i skrivende stund er arrangeret 12 private indsamlinger.

Til daglig er det kommunens vej- og parkafdeling, som står for at holde veje og naturområder rene for affald. Men der er flere og flere private, som også er begyndt at tage ansvar for at holde kommunen ren, oplever skov- og landskabsingeniør Lars Barsballe.

- Vi har fået kendskab til væsentligt flere, der samler affald end før, så jeg tror, at der er flere, der gør det. Det er mit indtryk, at der er mange, der samler affald, når de alligevel er ude at gå en tur sammen, siger han.

Og den private indsats er en stor hjælp - både i det daglige og i forbindelse med den årlige affaldsindsamling.

- Det er en rigtig stor hjælp for os, også fordi de kommer steder, hvor vi ikke nødvendigvis kommer fra kommunen, fordi de for eksempel går tur der med deres hund. De ved præcist, at i den smøge eller ved den shelter, der ligger der ofte affald, forklarer Lars Barsballe.

Annonce

Største problemer på indfaldsveje

Hvis man virkelig vil have fyldt affaldssækkene op, så er der typisk meget at komme efter langs en række af indfaldsvejene til kommunens største byer.

- Vores kommunale medarbejdere samler jævnligt inde i byerne, så der er ikke så meget at komme efter, så det er tit langs indfaldsvejene, der ligger meget, fordi der ikke rigtigt er nogen, der bor ud til de veje og har et personligt forhold til dem. I Kolding kan det være Fynsvej, Vejlevej og Haderslevvej mod Vonsild, forklarer Lars Barsballe, som til gengæld kender til flere private grupper, der stort set ugentligt samler affald langs blandt andet Hylkedalvej, Tøndervej og Egtvedvej.

Hvis man gerne vil gøre en indsats for at holde lokalområdet rent, så er det faktisk ret enkelt at komme af med det affald, man har samlet op, understreger Lars Barsballe.

- Man kan bruge vores Giv et praj-app. Man skal bare bruge appen til at tage et foto af den sæk, man har samlet, så kommer vi og henter den, inden der går dyr i den. Det er en rigtig god måde at gøre det på.

Om affaldsindsamlingen

Det indsamlede affald bliver talt og vejet, så man har overblik over: Hvor mange kilo affald er der samlet, hvor mange pantdåser, hvor mange dåser uden pant, hvor meget takeaway-emballage, hvor mange mundbind og hvor mange cigaretskodder.

De seneste år har affaldsindsamlingen i Kolding givet følgende resultat:

2018 (på baggrund af 43 indberettede indsamlinger)

 • 3120 kg affald
 • 373 dåser med pant
 • 2450 dåser uden pant


2019 (på baggrund af 32 indberettede indsamlinger)

 • 3275 kg affald
 • 801 dåser med pant
 • 2758 dåser uden pant
 • 19.764 cigaretskodder


2020 (på baggrund af 9 indberettede indsamlinger)

 • 339 kg affald
 • 46 dåser med pant
 • 252 dåser uden pant
 • 18 mundbind

Du kan stadig nå at oprette din egen affaldsindsamling på https://www.affaldsindsamlingen.dk/. Det kan du gøre frem til 18. april.


Det er en rigtig stor hjælp for os, også fordi de kommer steder, hvor vi ikke nødvendigvis kommer fra kommunen.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Restauratør kæmper for at få varer hjem, mens bookingerne vælter ind: - Bare mens vi har talt sammen, har jeg fået ti opringninger

Ugeavisen Kolding

Nej, sagde vi

Annonce