Annonce
Ugeavisen Kolding

Ny genbrugsbutik skal skabe mere direkte genbrug

- Vi har mange genbrugsbutikker i Kolding, der er drevet af frivillige, som tjener penge til velgørende formål, og dem skal vi som kommune ikke ud og konkurrere med. Med en privat aktør bliver det konkurrence på lige fod, siger Jakob Ville (V), der er formand for teknik- og klimaudvalget. Arkivfoto
Med åbningen af Genbrugskongen på genbrugspladsen Bronzevej bliver det et privat firma, som overtager opgaven med at sælge brugbare ting fra pladsen videre. Det har velgørende foreninger hidtil stået for.
Annonce

Kolding: En ny stor genbrugsbutik på genbrugspladsen på Bronzevej skal være med til at skabe mere direkte genbrug i Kolding Kommune. Det er ambitionen for Genbrugskongen, som åbner i denne uge. Indtil ombygningen af genbrugspladsen startede for et år siden, var det byens velgørende foreninger, som drev en loppecontainer på pladsen, hvorfra de fik ting til at sælge videre i deres butikker, men den ordning er ophørt på Bronzevej.

Beslutningen om at starte den nye genbrugsbutik blev truffet ved et møde i teknik- og klimaudvalget i sidste måned. Først havde forvaltningen foreslået at åbne en kommunalt drevet genbrugsbutik, men det blev afvist af Venstre, og løsningen er i stedet blevet en privat drevet genbrugsbutik.

- Vi har mange genbrugsbutikker i Kolding, der er drevet af frivillige, som tjener penge til velgørende formål, og dem skal vi som kommune ikke ud og konkurrere med. Med en privat aktør bliver det konkurrence på lige fod, siger Jakob Ville (V), der er formand for teknik- og klimaudvalget.

Han anerkender, at den nye butik medfører øget konkurrence.

- Så snart der kommer en ekstra spiller, så er der ekstra konkurrence. Og det er sundt og godt med noget konkurrence. De foreningsdrevne genbrugsbutikker har også haft mulighed for at byde ind på den her opgave, så jeg har svært ved at se, at det skulle være konkurrenceforvridende.

Jakob Ville tror ikke, at den nye genbrugsbutik vil tage omsætning og overskud fra de etablerede genbrugsbutikker, som støtter velgørende formål.

- Nej det tænker jeg ikke. Det er så stort et marked. Det er en megatrend med genbrug, så jeg tænker, at der er rigeligt plads til alle.

Loppecontainere

På genbrugspladserne Gejlhavegård og i Christiansfeld, Vamdrup og Lunderskov står der loppecontainere. Her kan man aflevere ting, som er for gode til at smide ud, og som andre kan få glæde af.

Det man afleverer i loppecontainerne bliver givet til Fællesforeningen Lopper. Foreningen er en sammenslutning af frivillige foreninger i Kolding Kommune, som alle har et velgørende formål.

På Kolding Nord Genbrugsplads på Bronzevej er der ikke nogen loppecontainer. Her kan man i stedet aflevere ting til genbrugsbutikken Genbrugskongen.

Genbrugskongen har også lov at plukke ting på kommunens øvrige genbrugspladser, men må ikke tage ting fra loppecontainerne.

Annonce

SF var imod

Beslutningen om at lade en privat virksomhed drive genbrugsbutikken blev støttet af Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, mens SF var imod og hellere så, at det var kommunen, som åbnede genbrugsbutik på Bronzevej.

- Vores nye affaldsplan handler om at få mest muligt ud til direkte genbrug, så vi skal sende mindst muligt til forbrænding. Det er kommunen bedst til, for den ser ikke på, hvad der kan sælges. Kommunen vil se på, at her er noget, som kan genbruges. Virksomheden vil se, hvor kan vi tjene flest muligt penge, lyder det fra Hans Holmer (SF).

Han kan godt forstå bekymringen over den nye butik hos byens foreningsdrevne genbrugsbutikker.

- Loppeforeningen gør et stort stykke arbejde, men vi får så mange gode ting ind i loppecontainerne, at foreningerne ikke kan nå at håndtere dem alle. Jeg respekterer deres arbejde, men det her handler om, at mest muligt bliver direkte genanvendt. For mig handler det ikke om konkurrence, men om at stoppe ressourcespild.

- Loppeforeningen gør et stort stykke arbejde, men vi får så mange gode ting ind i loppecontainerne, at foreningerne ikke kan nå at håndtere dem alle. Jeg respekterer deres arbejde, men det her handler om, at mest muligt bliver direkte genanvendt. For mig handler det ikke om konkurrence, men om at stoppe ressourcespild, siger Hans Holmer fra SF. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce