Annonce
Ugeavisen Kolding

Ny indsatsplan skal udrydde giftig plante

Kæmpebjørneklo kendes især på stænglernes rødlige pletter. Det er medarbejdere i Kolding Kommunes entreprenørafdeling, der står for at udrydde kæmpebjørneklo på de kommunale arealer. Foto: Kolding Kommune
Kolding Kommune har siden 2007 bekæmpet den giftige kæmpebjørneklo. Nu er tredje indsatsplan i bekæmpelsen af planten klar.
Annonce

Kolding: Et tæt samarbejde mellem borgere og Kolding Kommune om at bekæmpe kæmpebjørneklo betyder, at den er tæt på at være udryddet inden for kommunegrænsen.

Der ligger dog stadig frøbanker i jorden, og der er enkelte bestande, som fortsat kræver fokus. Derfor har plan-, bolig- og miljøudvalget netop godkendt en ny indsatsplan for bekæmpelsen.


Da vi vedtog den første for snart 14 år siden, var der tusindvis af bestande af kæmpebjørneklo. Derfor er det ganske enkelt imponerende, at vi i dag er meget tæt på at kunne erklære den for udryddet.

Birgitte Kragh


- Den nye indsatsplan er den tredje af slagsen, som vi har vedtaget i Kolding. Da vi vedtog den første for snart 14 år siden, var der tusindvis af bestande af kæmpebjørneklo. Derfor er det ganske enkelt imponerende, at vi i dag er meget tæt på at kunne erklære den for udryddet, siger formand for plan-, bolig- og miljøudvalget, Birgitte Kragh og fremhæver, at det især er samarbejdet med borgerne, som hovedårsag til succesen.

Kolding Kommune har, siden den første indsatsplan blev vedtaget, kortlagt alle bestande af kæmpebjørneklo og haft en tæt dialog med grund- og lodsejere omkring bekæmpelsen.

Annonce

Indsatsplan uden udløbsdato

Den netop vedtagne indsatsplan er i modsætning til de tidligere planer uden tidsbegrænsning, da forventningen er, at en jævn, men faldende, indsats er påkrævet langt ud i fremtiden.

- Selv om vi er tæt på at have udryddet kæmpebjørneklo på både kommunale og private arealer, så er der enkelte bestande, der stadig kræver en aktiv indsats. Desuden ligger der frøbanker i jorden og nye frø kan indvandre til kommunen. Derfor er det vores vurdering, at vi aldrig helt kommer til at stoppe indsatsen, fortæller miljømedarbejder Tine Hvidtfeldt Steensen fra by- og udviklingsforvaltningen, der står bag den nye indsatsplan, der bliver forventes endeligt godkendt i byrådet den 26. januar.

Kæmpebjørneklo

Kæmpebjørneklo stammer fra Kaukasus og blev indført til Danmark som prydplante i 1800-tallet. 

Siden bredte den sig til naturen, hvor den fortrænger den naturlige vegetation og er en trussel mod den biologiske mangfoldighed. 

Kæmpebjørneklo har en giftig plantesaft, der ved berøring kan give forbrændinger på huden. Kolding Kommune har derfor forsøgt at bekæmpe planten med indsatsplaner siden 2007.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Vågn nu op

Annonce