Annonce
Ugeavisen Kolding

Nye stenrev i Lillebælt skal øge bestanden af edderfugle

Det er firmaet Rhode Nielsen A/S, der står for transport og udlægning af stenene, der stammer fra granitbrud i Norge. Der bliver i alt sejlet otte gange fra det sydlige Norge med 3500 tons sten i lasten. Foto: Kim Toft Jørgensen
To stenrev er på vej ved Skibelund og Hejlsminde tæt på Koldings kyst. Målet med stenrevene er at skabe bedre fødegrundlag for truede fuglearter.

Kolding: Et stort tankskib lossede i denne uge 3.500 tons sten af i Lillebælt. De store granitstykker bliver i disse dage og frem til den 3. april til to nye stenrev ud for fugleparadiset Solkær Enge ved Skibelund og lidt nord for Trappendal ved Hejlsminde.

Stenrevene bliver dermed placeret i et internationalt beskyttet Natura 2000-område, hvor kommunerne er forpligtet til at forbedre leveforholdene for truede fuglearter i tilbagegang.

Kolding er sammen med Sønderborg og Middelfart kommuner en del af EU-projektet Better Birdlife, der støtter de nye stenrev økonomisk.


Ud over at skabe bedre forhold for kystfuglene, så håber vi også, at stenrevene vil have en afledt positiv effekt på hele vandmiljøet og dermed også for fiskebestandene.

Eea Haldan Vestergaard


Stenrev har længe stået på Kolding Kommunes ønskeliste over tiltag, der kan skabe bedre levevilkår for truede fuglearter i Lillebælt.

- Vi er nødt til at gøre en ekstra indsats for at bevare naturmangfoldigheden i Kolding. Det gælder også i vores farvande og derfor er det fantastisk, at vi nu kan etablere de første nye stenrev i Lillebælt. Ud over at skabe bedre forhold for kystfuglene, så håber vi også, at stenrevene vil have en afledt positiv effekt på hele vandmiljøet og dermed også for fiskebestandene, siger Eea Haldan Vestergaard.

Annonce

Stenrev er levested for blåmuslinger

De nye stenrev bliver primært bygget for at skabe nye levesteder for blåmuslinger, som er edderfuglens vigtigste fødekilde. Stenrevene bliver etableret på en vanddybde på mellem 2,5 og 10 meter.

EU-projektet Better BirdLIFE startede i september 2018 og omfatter 22 delprojekter i 11 forskellige Natura 2000-områder og har en samlet økonomi på 63 mio. kr. Foto: Kolding Kommune

- Vi placerer dem i områder, hvor vandstanden er mellem 2,5 og 10 meter, fordi det er på de dybder vi erfaringsmæssigt ved, at muslinger og tang trives bedst, men edderfuglen er faktisk i stand til at dykke 20 meter i dybden for at søge efter føden, siger biolog Ib Clausen og fortsætter:

- Erfaringer med nye stenrev er, at de vil øge områdets potentiale for produktion af muslinger med en faktor to-tre i forhold til den bare sandbund, der er i dag. For at vi kan følge udviklingen, har vi fået lavet en såkaldt baseline-undersøgelse med optælling af relevante fuglearter og en vurdering af fødegrundlaget på havbunden på de anvendte lokaliteter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Nej, sagde vi

Ugeavisen Kolding

Klumme: Fest i gaden

Ugeavisen Kolding

Unge i arbejde

Annonce