Annonce
Ugeavisen Kolding

Nystartet firma vil have indeklima på skoleskemaet

Erik Sanders er direktør for IndeSpot, som er en nystartet virksomhed, der rådgiver om indeklima. En af de eksperter, som IndeSpot trækker på, er Bettina Therese Møller fra Indretning med mening. Foto: Louise Lauritsen
IndeSpot er navnet på en iværksætter-virksomhed i Kolding, som arbejder for at skabe bedre indeklima på blandt andet skoler. Nu er de også klar til at hjælpe virksomheder med ondt i indeklimaet.
Annonce

Kolding: Forestil dig et klasselokale fyldt med borde, stole, plancher, skoletasker, bøger, plakater, penalhuse, madpakker, skrald, spil og elever i et stort virvar. Sådan et syn er ikke specielt, men det var, hvad indeklima-eksperterne fra den nystartede virksomhed IndeSpot blev mødt af på en skole, som havde hidkaldt dem, fordi eleverne ikke trivedes, og man derfor ville have kigget på indeklimaet.

Løsningen fra IndeSpot var ganske enkel. Sammen med elever og lærere blev lokalet gennemgået for, hvad der skulle blive. Resten røg ud. Og så kom der ny udsmykning på væggene, som var trykt på akustikplader.

- Udover udfordringer med akustikken var der virklige virkelig meget visuel støj i det lokale, og det ser vi i mange klasselokaler. Men på den her simple måde fik vi skabt ro om eleverne, fortæller Bettina Therese Møller.

Hun er indretningskonsulent i sit eget firma 'Indretning med mening' og samtidig en af eksperterne bag IndeSpot.

En tilsvarende oplevelse havde IndeSpot-eksperterne på Ødis Skole, hvor en 5. klasse fik ryddet så meget op i klasselokalet, at der efterfølgende blev plads til en sofagruppe.

- De var så stolte, og de passede rigtig godt på sofaen, fordi de selv havde anskaffet den. Så det fungerede rigtig godt, husker Bettina Therese Møller.

Folk tror bare, at et godt indeklima er noget, der kommer af sig selv. Men vi skal også selv gøre noget for det. Vi er fx generelt for dårlige til at lufte ud, og der kunne man indføre klima-dukse, så eleverne på skift har ansvar for at få luftet ud.

Bettina Therese Møller, indretningskonsulent

Annonce

Klimadukse

Eksperterne fra IndeSpot har efterhånden været igennem en del klasselokaler for at forbedre indeklimaet. Deres udgangspunkt er altid helhedsorienteret og lavpraktisk, da teamet er klar over, at hvis de kommer med dyre forslag, så bliver det ikke til noget.

- Vi kigger efter de lavthængende frugter og efter, hvordan indeklimaet kan forbedres via elevernes adfærd, forklarer Erik Sanders, der er lyd-ekspert og direktør for IndeSpot.

Det er typisk ham, der tager ud og screener det lokale, der er problemer med, og så er alle firmaets eksperter med til at lave analysen af, hvad der er galt i lokalet og komme med forslag til forbedringer. Det sker via en fælles it-platform, som danner grundlag for samarbejdet i IndeSpot.

Foruden indretning og lyd ser IndeSpot også på lys, luft og adfærd.

- Vores tilgang er helheden i lokalet i stedet for at zoome ind på et specifikt problem. Problemer med luftkvaliteten i et lokale kan løses via dyr udsugning, men også via adfærd. Hvis man nu får eleverne til at åbne vinduet, så vil det jo hjælpe, forklarer Erik Sanders.

Og netop adfærd i forhold til forbedring af indeklima rummer et kæmpe potentiale.

- Folk tror bare, at et godt indeklima er noget, der kommer af sig selv. Men vi skal også selv gøre noget for det. Meget af det handler om, at elever og lærere tager ejerskab over lokalet. Vi er fx generelt for dårlige til at lufte ud, og der kunne man indføre klima-dukse, så eleverne på skift har ansvar for at få luftet ud, siger Bettina Therese Møller.

Hun vil have indeklima på skoleskemaet.

- Børn skal lære, at det her er vigtigt. Jeg vil gerne have indeklima og udluftning på skoleskemaet, så eleverne kan være med til at udbrede budskabet derhjemme og senere på deres arbejdsplads.

Annonce

Billigt og nemt

Ind til nu har IndeSpot haft sit primære fokus på skoler og klasselokaler, men iværksætterne vil også gerne hjælpe virksomheder med ondt i indeklimaet.

- Det er planen, at vi også vil arbejde med virksomheder, og vi glæder os til at vise dem, hvad vores holistiske tilgang til indeklima kan, siger Erik Sanders.

Han tror, at IndeSpots metode vil passe godt til mange virksomheders temperament.

- Hvis vi skal være med til at løse indeklimaproblemer, så skal vores forslag være nemme og billige. Det med forslag til flere millioner kroner, det bliver ikke til noget, konstaterer Erik Sanders.

IndeSpot

Virksomheden blev etableret i november 2019.

Fokus er på at skabe godt indeklima.

Erik Sanders er direktør og firmaets lydekspert.

Bettina Therese Møller er indretnings- og adfærdsekspert. Hun driver også Indretning med mening.

Lars Ilsøe er firmaets lysekspert. Han kommer fra firmaet Cintu.

Kristoffer Jensen og Valdemar Østergaard er firmaets lufteksperter. De har firmaet SundForLuft.

Peter Lykke Rasmussen er firmaets IT-ekspert.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce